Valoa syksyn pimeyteen

Roku-Kurko ei ole rokuliKurko!

 

Roku-kurko ei tarkoita rokulikurkoa! Syksy vetää pimeää pelkäävät mammanpojat kotisohville, mutta suunnistajakurkoilla meno kovenee kuin poroilla rykimäaikaan. Roku-kurko avaa Kurkocup-kauden ja tarjoilee aivan uuden tavan mitata kurkojen, kurkottarien, gubbejen, nassikoiden sekä yön prinssien ja prinsessojen paremmuutta: rogaining-kurkon!

Oikea rogaining on 24 tuntia kestävä joukkueena suoritettava pistesuunnistus. Kurkoversio on hieman lyhyempi sooloseikkailu. mutta tarjoaa silti massiivisen määrän rasteja ja erilaisia reittivaihtoehtoja.


 

Maasto on pääosin erittäin nopeakulkuista mäntykangasta, mutta on ratamestari löytänyt muutaman rymyalueenkin. Polkuja on runsaasti. Suurin osa rasteista on helppoja. Muutama leveämpi oja tarjoilee pesumahdollisuuden jo ennen maalia. Pienellä kierrolla nämäkin ovat vältettävissä, mutta tosikurkothan menevät aina suoraan… Juomapisteitä ei ole, mutta syömäpisteitä on lähes jokaisella mättäällä. Sarvipäitäkin on maastosta bongattu.

roku1_640

Maasto on siis helppokulkuista, mutta ei sentään autoilukelpoista, vaikka joku on sitäkin yrittänyt:

roku2_640

Ensimmäisten rastien leimausruuhkaa helpotetaan norjalaisten keksimällä metodilla:


 

Rogainingeissa kartta on suuri ja niin on myös Roku-kurkossa eli varaa mukaasi A3-karttasuojus. Kartan mittakaava tarjoaa mukavan lähdön yösuunnistuskauteen, eli on helppolukuinen 1:7000. Kartta on päivitetty tänä kesänä. Kartalla on muutama isohko kurkokielletty tontti, joiden rajat eivät erotu maastossa. Kierrä talot tarpeeksi kaukaa. Pelloille ei ole lupa mennä! Älä myöskään juokse päin aitaa, ellet välttämättä halua sähkötälliä.

Jos et tiedä millainen on rogain-kartta:


 

Roku-kurkossa kaikki ovat samalla viivalla. Kaikilla osallistujilla on sama kartta, samat rastit tarjolla löydettäväksi ja käytettävissä sama suunnistusaika 60 min. Nyt on täydellinen mahdollisuus kokeilla miten pärjää kovimmille kurkoille. Tulokset ovat siis vertailukelpoisia keskenään. Nyt nähdään Kurko- ja Kubbesarjan tasoero, eikä aloittelijoidenkaan tarvitse pelätä, että metsässä kuluisi koko yö…

Tällä kertaa valopäät laitetaan töihin jo ennen starttia, eli jokainen saa itse suunnitella ennen lähtöä, millä rasteilla aikoo käydä. Suunnittelun avuksi ratamestari suosittelee ainakin yliviivaustussia ja mittanauhaa. Sähköisten apuvälineiden (tietokoneet, kännykät, laskimet) etc. käyttäminen on epäreilua. Samoin pelkkä toisten peesaaminen ilman omaa reittisuunnittelua ei kuulu pelin henkeen. Saa nähdä yrittääkö joku tosiKurko kaikkien rastien hakemista…

Rastikoodin ensimmäinen numero kertoo rastin pistemäärän, eli rastista 95 saa 9 pistettä ja rastista 35 saa 3 pistettä jne. Rasteja ei ole pisteytetty niiden vaikeuden tai etäisyyden perusteella. Eniten pisteitä kerännyt voittaa. Tasatilanteessa aika ratkaisee. Myöhästymisestä (yli 60min) saa miinuspisteitä yhden alkavalta minuutilta. Jos myöhästyy yli 15 min on suoritus hylätty.

Lähtöaika on tasan klo 20:00. Parkkialueelta on lähtöpaikalle matkaa n. 500 metriä. Kartta ratasuunnittelu varten jaetaan ilmoittautumisen yhteydessä, joten saapumalla ajoissa paikalle saa enempi aikaa myös reitin suunnitteluun. Jos et löydä lähtöpaikkaa, niin ehkä ei kannata startatakkaan…

Ota mukaasi rannekello, niin et myöhästy määräajasta!

Toimintaohjeet:

1) Lueta korttisi sisään eli ilmoittaudu tietokonehenkilölle. Kerro ilmoittautuessasi missä sarjassa Kurkoilet.
2) Nollaa korttisi ennen lähtöä.
Ja muista tehdä nämä osat 1 ja 2 tässä järjestyksessä.
3) Saat kartan heti ilmoittauduttuasi. Suunnittele reittisi siten, että keräät mahdollisimman paljon pisteitä tai saat muuten mieleisesi yösuunnistuskokemuksen. Kokemattomille yön prinsseille ja prinsessoille suositellaan lähirasteja.
5) Lähde maastoon yhteislähdössä. Käy haluamillasi rasteilla. Voit keskittyä nautiskeluun tai armottomaan pistekeräilyyn. Et voi käydä väärällä rastilla. Tarvittaessa muuta suunnitelmaasi.
5) Saavu maaliin tunnin kuluessa lähdöstä. Jokaisesta ylimenevästä alkavasta minuutista saat yhden miinuspisteen. Jos myöhästyt yli 15 minuuttia niin suorituksesi on hylätty!
6) Maalileimauksen jälkeen pura korttisi tietokoneelle (250-leimasin).
6) Ihmettele millaisia reittejä ja pistesaaliita muilla valopäillä oli

Opastus: Keuruuntieltä (tie nro 23).

Kurko-keskus Vesalan kurssikeskuksessa.

 
Tervetuloa Kurko-kauden avaukseen!
 

One Comment