Terän iskujoukot SM-pitkän 2013 esikisoissa Syötteellä

Terän viiltävä iskujoukko leireilee parhaillaan Vuokatin MM-kisat 2013 mielessä. Leiri päätettiin aloittaa SM-pitkän 2013 esikisoilla Syötteen lappimaisessa tunturimaisemassa. ”Perjantaina teimme onnistuneen harjoitushyökkäyksen Mustavaaran, Taivalkosken (SM-normaalimatka 1995) maastoon”, totesivat lähes kaikki yhteen ääneen. Maasto on suomalaisittain aivan poikkeuksellisen norjalaista, kaunista erämaa-rinnesuo-maastoa, jossa on nautinto suunnistaa. Toivottavasti noissa maisemissa järjestetään vielä jokin hieno suunnistustapahtuma, FIN 5 tai Jukola, miksei SM-kisakin. Uskomattoman hyvin yli 15 vuotta vanha kartta piti paikkansa, ainoastaan Mustavaaran kaivos oli vaipunut unholaan. 

Mustavaaran maisemista hullaantuneina, ehkä jopa huumaantuneina, Terä oli tylsynyt yön aikana ja SM-pitkän esikisan keskimatka lauantaina sujui harvinaisen normipäivän mukaan 5-15min virheillä Terän miehiltä. Maasto oli peitteinen, sisälsi paljon tyhjiä rinnealueita ja karttaakin oli paikoin haasteellista tulkita oikein. Kompassi tanassa ja jalkaparit vipattaen pojat yrittivät epätoivoisesti osua viivaa tai viivan viertä pitkin rasteille. Joskus natsasi, usein ei. Telkkää ei juuri pöntössä näkynyt.

Parhaasta suorituksesta keskimatkalla vastasi Terän iskujoukkoihin soluttautunut Tanskan maajoukkuemies Tue Lassen, joka edustaa edelleen oslolaista Bäkkelagetia. Tue jäi Deltan pohjoissuomalaiselle taitoniekalle Matti Kivelälle vaivaiset 4 sekuntia. Tosin kisan jälkeen Tue totesi, että reilu 5min tuli ihmeteltyä syöteläisiä rinnerasteja. Kivelä käytti 6,1km:n rataan 43.34, kun ratamestarin ihanneaika oli noin 38min. Nopeimmat rastiväliajat olivat 36.14, joten virheitä todella tehtiin.

Parhaat mahdollisuudet päivän voittoon tarjottiin Juha Sorvistolle, joka sai jo kakkoselle kiinni 4 minuutilla kisan lopulta voittaneen Kivelän. Tämä jos mikä, kertoo hyvin kisan luonteen. Vaikka viivalla oli huippusuunnistajia, kukaan ei onnistunut selvittämään isommitta virheittä Karppisen Timon laatimaa vaativaa rataa.

Myös Timo Joensuulla oli vielä kolmanneksi viimeisen rastin koukeroita ennen mahdollisuudet jopa kisan voittoon, sillä hän oli 15. rastilla yli 30 sekuntia Kivelää edellä kisan johdossa, tosin vain 1 sekunnin edellä Jani Lakasta, joka leipoi 16. rastille vielä minuutin Timoa kauemmin.

Huumori kukki lauantai-iltana Terän mökillä ja jokainen kehitteli uutta taktiikkaa sunnuntain pitkää matkaa varten. On hieman epätavallista nykypäivän huippusuunnistuksessa, että huiput kokevat välillä keinojen olevan aika vähissä rastien etsinnässä. Sunnuntaina kuitenkin lähti päättäväisempi iskujoukko hyökkäykseen ja syöteläisten rinteiden valloitukseen. Lähtöjärjestys oli käänteinen, mutta näissä maastoissa ensimmäisenä matkaan lähtevä ei ole juurikaan heikommassa asemassa mitä uriin tulee.

Jani Lakasella oli selvästi lauantaita huolellisempi ja päättäväisempi asenne ja neljäntenä matkaan lähtenyt Jani teki varmaa työtä ja vain muutaman koukun ennen toiseksi viimeistä rastia, joka oli viereinen notko keskimatkan 16. rastin rinnalla. Siihen meinasi kisa jälleen totaalisesti hajota ja Jani koukutti notkon päätä 2min edestä. Suoritus oli silti hyvä ja Jani tuli ensimmäisenä pääsarjalaisena maaliin 10,6km:n radalta ajassa 1.10.30. ”Huippuaika radalla olisi ollut 1.07.30”, Jani selitti.

Seuraavaa H21-sarjalaista saatiin odottaa maaliin tovi. Toni Saari tuli teräläisistä seuraavana ihan hyvällä suorituksella, mutta eroa Janiin tuli 5,5min. Lopulta Tanskan Lassen teki pienoisen yllätyksen ja oli ainoa mies, joka kykeni sysäämään Janin ykköspallilta. Päivän otatuksessa Tue jäi Janille 13 sekuntia. Kuten Jani, Tuekin teki paremman suorituksen kuin keskarilla, mutta eksyi silti kerran suorituksen aikana 10. rastille jylhässä Särkiperän rinteessä – oppi ja ikä kaikki. Joskus oppii paljon jo päivässä, mutta liikaa olisi vaadittu vielä lähes virheettömään suoritukseen. 

Kisan lopputuloksissa voiton vei siis Tue Lassen, Bäkkelaget, joka näyttää ihan komealta huippusuunnistajalta Terän edustusliivissä. Toinen oli Jani Lakanen 1.23 yhteistuloksissa jääneenä ja kolmantena Matti Kivelä 1.38 perässä. Juha Sorvisto nappasi 4. sijan ja Toni Saari 5. sijan, joten löytyihän Terän miehistöstä viiltoa SM-pitkän esikisan 2013 maastoissa.

Viereisessä maastossa Pikku-Syötteeltä itään ja etelään on varmasti tarjolla ensi vuonna SM-pitkällä hulppeita maisemia, monipuolisia suunnistushaasteita ja sekä nopeakulkuista avointa että hidaskulkuista peitteistä maastoa. Voisi jopa sanoa, että lähes kaikki maastotyypit käydään läpi ensi vuoden SM-pitkän kisassa – paitsi varsinaissuomalainen avokallio puuttuu ihan kokonaan.

Kisasivuille

Jammu