Moro!
Uusi Kurkokausi käynnistyy uusilla Kurko-sivuilla.
Tervetuloa mukaan uusiin seikkailuihin!
Terveisin uudistuneet Kurko-koordinattorit: Timppa ja Ossi
Keskisuomalaista yösuunnistusta jo 20 vuotta.
Moro!
Uusi Kurkokausi käynnistyy uusilla Kurko-sivuilla.
Tervetuloa mukaan uusiin seikkailuihin!
Terveisin uudistuneet Kurko-koordinattorit: Timppa ja Ossi
KurkoCup-juhlakiertue 2013 on pulkassa ja nyt on jälkipelien aika.
Tänä vuonna KurkoCupissa kävi kokonaisuudessaan 236 suunnistajaa, joka on melkoisen massiivinen määrä. Muutama nimi on kahteenkin kertaan johtuen suorituksista eri sarjoissa, joten pistetaulukkoon on kirjattu 247 riviä.
Pimeästä metsästä löydettiin takaisin kauden aikana 1234 kertaa tuloslistalle asti. Tämä tarkoittaa n. 103 suoritusta per keskiviikko. Näistä puolet on Gubbeja, neljäsosa Kurkoja, vajaa kourallinen Nassikoita, kymmenkunta Kurkotarta ja saman verran Helpon Elämän valitsevia. Ensi kauden tavoitteeksi voisi hyvin kirjata etenkin uusien Nassikoiden houkuttelun.
Yleisesti parhaat houkuttimet olivat tarjolla Ponu-kurkossa. Liekö sitten pienteollisuus kiinnostaa vai lopputuotteet, joka tapauksessa 124 innokasta lähti metsään etsintätöihin. Läpi Cupin osallistujamäärät olivat tasaiset. Viimeisiin mittelöihin väki hieman väheni – liekö maahan satanut lumi, vaan olihan sitä jo Hirvaskankaallakin? Ehkä jopa hämmentävän moni ei näytä lumen aiheuttavan nastareiden talviteloittelua – suorastaan ehkä jopa päin vastoin.
Kurkot:
Kurkojen kellottamat haamurajat metsässä viihtymiselle asettuivat Teräs-kurkon puolesta tunnista Vällyhoilon reiluun tuntiin. Omalla tapaa ennakoitavasta porukasta kertoo, että keskimäärin keskimääräinen Kurko ja mediaanikurko viettävät metsässä molemmat alle kahden sekunnin tarkkuudella saman ajan – eli 1:03:09. Se on 34 % enemmän kuin voittaja. Enimmilläänkin aikaa meni keskimääräiselle 1:20. Tällöin oli Vällyhoilon 7 km pureskeltavana.
Kurkottaret:
Kurkotar-sarjaa leimaa muita sarjoja suuremmat tasoerot. Perinteisesti Kurkottaret taistelevat tiukasti ja tasapäisesti Gubbesarjan kanssa ratakohtaisesta voitosta. Riippuu kuitenkin muutamien kansainvälisen tason naisten osallistumisesta, miten tasapaino sarjojen kesken asettuu.
Gubet:
Gubbepuolellakin hajonta on Kurkoja isompi, mutta pakan puoleväliä voi yleensä odottaa maaliin kun kello näyttää 139 % kärjen aikaa, eli 55 minuutin huitteilla. Keskimääräiselle Gubelle isoimmat kiepit aiheutti Continental, kuitenkin vain 1:10. Kurkottarissa lukema on 135 %. Sarjojen voittajat viihtyvät näillä ratapituuksilla 40/45 minuuttia, puolevälin aika on tavanomaisesti siis n. 55/60 min.
Kärjen ja puolevälin isoimmasta erosta vastasi Teräskurko ja Continental. Molemmissa kärki tuli ajallaan, mutta loppupoppoota odoteltiin. Eniten puolen pisteen arvoisia huonoja selityksiä ja vajaita leimauksia nähtiin Vällyhoilossa – 22 eli tuplasti normaaliin nähden. Aika vähän siltikin hajontakaavion huomioon ottaen.
Lopputulokset:
Pistetaulukossa on Kurkojen osalta melkoisen selvä peli. Nandi vei. Mutta jossitellakin voidaan, jos laskettaisiin viisi parasta, olisi Pais vienyt potin puhtaasti. Mies nappasi osallistuessaan aina täydet pisteet – jos sai ylipäänsä tuloksen. Kurkottarissa Merjan ylivoima on melkoista. Kauneuspilkun aiheutti Miia, joka vei kerran kärkisijan. Keskinäisissä väännöissäkin Merja tosin voitti 2-1. Nassikoissa nähtiin tiukin kärkikamppailu, joka sammui vasta finaalissa päättyen Konstan niukkaan voittoon – taas kerran, 8 tulosta vaaditaan.
Gubbepuolella Jaken ylivoiman lisäksi on havaittavissa pitkät rivit ykkösiä taulukon jälkimmäisellä puolikkaalla. Tilanteen korjaamiseksi ensi vuodelle täytynee haalia lisää pisteitä jaettavaksi.
Hajonnat:
Hajontojen suhteen tänä vuonna siirryttiin hieman toisen tyyppisiin ratkaisuihin kuin aikaisempina vuosina. Entistä useammassa kisassa hajontaa voidaan luonnehtia ”viesti”-tyyppiseksi, jossa eri radat käyvät vierekkäisillä rasteilla. ”Epareiluiksikin” näitä on joskus kutsuttu. Joissakin kisoissa viestihajontaa yhdisteltiin menestyksekkäästi perinteisiin ”perhos”-lenkkeihin.
Nettisivujen liikenne ja Kurkojen levinneisyys:
Kuvassa koko Kurko-kauden aikainen liikennöinti sivustolla. Liikennöinti saavutti huippunsa Continental-kurkossa, jossa vierailijoita oli 829, joista uniikkeja vierailijoita n. 600 kappaletta. Lumen määrällä ja kävijämäärällä näyttäisi olevan selvähkö yhteys. Ilmatieteenlaitos on jo osoittanut kiinnostuksensa mahdollisen uuden sääennusteparametrin löydössä. Selvityksessä on vielä syntyvätkö lumisateet kävijämäärästä vai toisinpäin. Rahan perässä juokseva Kurko-organisaatio myy aineiston eniten maksavalle taholle.
Yhteensä Kurko-kauden aikana Terän sivuilla kirjattiin huimat 25 tuhatta käyntiä. Kuvassa Kurkoliikenteen pesiytyminen maantieteellisesti. Kurko-kauden aikana 96% liikehdiinnästä tapahtuu Suomessa. Länsinaapurimme ja saksalaiset ovat seuraavaksi kiinnostuneimpia. Afrikassa ja Lähi-Idässä kiinnostusta hämärähommiimme ei ole käytännössä lainkaan. Sama ilmiö on havaittavissa isolla itänaapurillamme, kokonaista 5 käyntiä koko syksyn aikana Venäjältä. Homogeeninen jakautuminen jättää kurko-organisaation miettimään tulevaisuutta; Lähes kaikki mahdolliset Kurkot oleilevat syksyisin Suomessa, joten lienee järkevää puuhastella jatkossakin vain keskisessä Suomessa?
Nyt suunnataan katse jo kohti ensikautta. Kurko-organisaatio olisi erittäin kiinnostunut kuulemaan osallistujien palautetta eri näkökulmista.
1. ratapituudet; sopivat? Pitäisikö osakilpailuihin saada enempi variaatiota myös matkan suhteen?
2. radat ja hajontasysteemit; muodollisesti tasapuolinen perhoshässäkkä vai viestihajonnat kautta parempia ratoja ja vaativampi hajonta?
3. Kartat ja maastovalinnat; parhaat maastot koko maakunnasta vai paloja läheltä kaupunkia? Pullaustuskarttojen kelvollisuus Kurko-kartoiksi?
4. Kaikki muukin palaute kiinnostaa.
Kurko-organisaatio kiittää Kurko-kaudesta 2013 kaikki osallistujia ja osakilpailujen järjestäjiä!
Vuoden viimeinen Kurkokisa näytti mahtinsa Myllyvuoren muhevilla rinteillä. Letkoissa ei tarvinnut lönkötellä; siitä pitivät huolen toisaalta jyrkät rinteet ja notkelmat, toisaalta ratamestarin kurkomaisen sekavat hajontalenkit. Useampikin kurkoilija totesi maalissa päässeensä koko matkan tekemään itsenäistä työtä – ylellisyyttä, joka on monesti jäänyt kärkikavereiden etuoikeudeksi. Satunnaisesta verenvuodatuksesta huolimatta viimeisestäkin kurkoilusta saatiin kaikki kilpailijat suht’ ehjinä maaliin.
Kun alkutalven lumipeitekin on toistaiseksi jäänyt alle nilkan korkeuden, ei kärkimiehillä ollut tänään vaikeuksia päästä ratamestarin ihanneaikoihin. Kurkokisassa Pasi Ikonen tuli ja näytti muille etenemisen mallia. Koko Cupin voiton jo aikaisemmin varmistanut Antti Anttonen rymisteli toiseksi ennen Timo Joensuuta. Gubbesarjassa kautta dominoinut Jake Puttonen ei jättänyt selittelyille sijaa, vaan otti ylivoimaisen voiton ja ainoan tallessa olevan kurkopokaalin ennen Janne Hartmania ja Ossi Heikkilää. Leidisarjassa pitkä kausi alkoi jo vaatia veronsa, vaan ei Rantasen siskosten osalta. Merja jaksoi kavuta rinteitä kahdenkin edestä ja pokkasi samalla yhteistulosten kruunun ennen Maaretia, joka nautiskeli Myllyvuoresta hitusen siskoansa pitempään. Nassikoissa Aleksin lamppu sammui ja kokonaiskilpailussa taitaa Konsta ehtiä edelle. Helpossa elämässä Viivi ja Kaisa ovat tehneet tasaista tulosta koko kauden ajan ja vienevät kokonaispotin Muurameen. Viralliset tulokset ovat vielä tuomarineuvoston käsittelyssä ja saataneen ulos torstain aikana.
Liiallinen lumi ei tänä syksynä kurkoilijoita haitannut eikä paukkuva pakkanen pidätellyt. Kelit suorastaan hemmottelivat kaikkia kahtatoista kisaa, ja kisaajat pääsivät nauttimaan erilaisista, mutta aina yhtä miellyttävistä keskisuomalaisista korpimaastoista täysin rinnoin. Kun ratamestaritkin olivat pistäneet parastaan, niin mikäs oli tänä syksynä kurkoillessa. Ennätykset paukkuivat niin osallistujien kuin kisojenkin määrissä. Nyt pieni huili, ja ensi vuonna uusiksi. Missä muodossa? Ken elää, hän näkee.
Radat: Kurkot, Kurkottaret, Gubet ja Helppo elämä
Tulokset: Tulokset ja Väliajat
Touhon kuvia Mylly-Kurkosta Terän arkistossa.
Videoita keskusrastilta SkyDrivessä. Lienee jokainen osunut kuviin ainakin kerran. Tiedoston nimi on kameran kellon aikaleima otokselle, joten sen perusteella voi haarukoida omia vierailujaan rastilla.
Kuluvan kauden kurkoiluissa on nähty mitä hienoimpia ja tarkempaa tarkastelua kestämättömiä hajontamenetelmiä. Ratamestarit ovat sekoittaneet letkoja kaikilla tunnetuilla ja muutamalla vielä Urheilun oikeusturvalautakunnan lausuntoa odottavalla luomuksella. Tätä samaa, vain pimeimpiin öihin sopivaa sarjaa jatketaan myös Mylly-kurkossa.
Tämän vuoden finaali juostaan Myllyvuoren ikikuusikossa Tikkalassa. Samassa maastossa Suunta Jyväkylä järjesti kahden keskimatkan kansalliset kilpailut kesäkuussa. Tuolloin kilpailun kuningas oli Antti Nurmonen, joka pystyi pitämään alle kuuden minuutin kilometrivauhtia. Tämä kilometrivauhti kertoo poikkeuksellisen hyvästä kulkukelpoisuudesta keskisuomalaiselle maastolle. Ratamestarin casio-menetelmällä arvioitu haamuaika 5.9 km kurkoradalle on 46 minuuttia ja 4.6 km gubberadalle 37 minuuttia. Näiden aikojen juokseminen edellyttää vuorikauriin kinttujen, kirkkaan lampun ja –ajatuksen ja alla olevien ohjeiden ymmärtämisen lisäksi sen, että lunta ei ole ehtinyt kertyä kovin paljon yli nilkan.
Kurko- ja gubbekartta on tällä kertaa A3 kokoinen. Kartalla on neljä rataa, jotka juostaan vasemmasta yläkulmasta alkaen ks. kuva. Rastien numerointi alkaa jokaisella radalla alusta. Rastinumeron viereen on tulostettu koodi. Saatavilla ei ole irrallisia eikä karttaan tulostettuja rastimääritteitä. Helpolla elämällä kartta on A4 ja radalla matkaa 2km. Kartat on valmiiksi pussitettu.
Kurkon hermokeskus sijaitsee Patajärventien ja Hangasjärventien risteyksessä. Paikoitus tapahtuu Patajärventien varteen, risteyksestä Jyväskylään päin. Opastus alkaa tieltä 16607, Patajärventien risteyksestä.
Opastettu retki lähtöpaikalle lähtee klo 18.00 kilpailukeskuksesta. Matkaa lähtöön on n. 500m. Yhteislähtö tapahtuu pian lähtöpaikan löytymisen jälkeen…
Tervetuloa!
Sää ja olosuhteet hellivät Jukola Reply -kurkoväkeä oikein kunnolla: lumi valaisi metsää, pakkasta oli ihanasti yhdeksän astetta ja tähtitaivas säteili kilpaa otsalamppujen kanssa. Ja sitten maaliin tultua oli iloisia punaposkia makkaravalkean loisteessa!
Nandi ja Mersu kolasivat Sulunmäen lumiset rinteet tehokkaimmin. Niinpä pisimpien ratojen ykkössijat matkasivat samaan tupaan Jämsänkosken Paljakan kylälle. Aika selvällä erolla muuhun porukkaan.
Kurkoradalla ratamestarit kellottivat tarkoilla testijuoksuilla oikean ja vasemman tiekierron paremmuutta. Turhaan. Antti polki kakkoselle viivaa pitkin loppupään pellon eteläpuolitse suoraan ja korkkasi rastin kärjessä. Jäi siis epäselväksi, oliko parhaaksi valinnaksi ennakoitu vasen kierto sittenkään nopein. – Ykkösrastin jälkeen oli aika rauhallista, tuumi Antti maalissa. Tossu oli ollut melko hyvin syönnillään, sillä pientä haparointia tuli matkan varrella vielä kolmos- ja kuutosrasteille. Jonne Lakanen juoksi puolentoista minuutin päässä kakkoseksi ja Mikko Lepo reilun kolmen minuutin takamatkalla kolmanneksi.
– Jee, oli aivan huippua huomata saapuvansa rasteille kärjessä, hihkui puolestaan Merja tampattuaan ensimmäisenä jäljet Gubbe/Kurkotar/Nassikka -radalle. – Kolmosella tilanne oli vielä hieman epäselvä, mutta alamäkeen rullatessa muut jäivät. Siitä eteenpäin jännitin mistä valoja tuikkisi, jatkoi Merja hehkutusta. Sisko Maaret kamppaili itsensä toiseksi ja Elina Alvoittu kolmanneksi.
Gubbekärki Pekka Noponen oli lähimpänä Merjan kantapäitä. Kuitenkin sen verran perässä, että viimeisellä leimatessa saattoi huudosta kuulla, että Mersu juhli maalissa kaikkien Gubbejen voittoa. Ossi Heikkilä hävisi Pekalle minuutin ja Jari Kaitajärvi muutaman sekunnin enemmän.
Nassikat voitti suvereenisti Otto Kaario ja Helpon Elämän ykköseksi kiirehti JRV:n tomera Viivi Voutilainen.
Kartat: Kurkohajonnat, Gubbehajonnat ja Helppo Elämä.
Tulokset: Kokonaistulokset, Ratatulokset ja Väliajat.
Touhon kuvia Terän arkistossa.
Jukola Reply -kurko vaikenee tähän. Kiitos kaikille osallistujille! Jämsän kurko-organisaatio alkaa vängätä jalkaa syvälle kurkokoneiston konehuoneeseen. Tarkoituksena on varmistaa, ettei Cupin mahdollinen rakenneuudistus pyyhi Jämsän osakisaa pois ensi kauden kalenterista, vaan Jämsässä kurkoillaan taas ensi syksynä.