Keskisuomalaista yösuunnistusta jo 20 vuotta.

20 vuotta ja sikana!

 

2013_lahto

KurkoCup-juhlakiertue 2013 on pulkassa ja nyt on jälkipelien aika.

Tänä vuonna KurkoCupissa kävi kokonaisuudessaan 236 suunnistajaa, joka on melkoisen massiivinen määrä. Muutama nimi on kahteenkin kertaan johtuen suorituksista eri sarjoissa, joten pistetaulukkoon on kirjattu 247 riviä.

Pimeästä metsästä löydettiin takaisin kauden aikana 1234 kertaa tuloslistalle asti. Tämä tarkoittaa n. 103 suoritusta per keskiviikko. Näistä puolet on Gubbeja, neljäsosa Kurkoja, vajaa kourallinen Nassikoita, kymmenkunta Kurkotarta ja saman verran Helpon Elämän valitsevia. Ensi kauden tavoitteeksi voisi hyvin kirjata etenkin uusien Nassikoiden houkuttelun.

2013_Osallistujamaarat_num

2013_Osallistujamaarat

Yleisesti parhaat houkuttimet olivat tarjolla Ponu-kurkossa. Liekö sitten pienteollisuus kiinnostaa vai lopputuotteet, joka tapauksessa 124 innokasta lähti metsään etsintätöihin. Läpi Cupin osallistujamäärät olivat tasaiset. Viimeisiin mittelöihin väki hieman väheni – liekö maahan satanut lumi, vaan olihan sitä jo Hirvaskankaallakin? Ehkä jopa hämmentävän moni ei näytä lumen aiheuttavan nastareiden talviteloittelua – suorastaan ehkä jopa päin vastoin.

 

Kurkot:

Kurkojen kellottamat haamurajat metsässä viihtymiselle asettuivat Teräs-kurkon puolesta tunnista Vällyhoilon reiluun tuntiin. Omalla tapaa ennakoitavasta porukasta kertoo, että keskimäärin keskimääräinen Kurko ja mediaanikurko viettävät metsässä molemmat alle kahden sekunnin tarkkuudella saman ajan – eli 1:03:09. Se on 34 % enemmän kuin voittaja. Enimmilläänkin aikaa meni keskimääräiselle 1:20. Tällöin oli Vällyhoilon 7 km pureskeltavana.

2013_Kurkovauhdit_num

2013_Kurkovauhdit

 

Kurkottaret:

Kurkotar-sarjaa leimaa muita sarjoja suuremmat tasoerot. Perinteisesti Kurkottaret taistelevat tiukasti ja tasapäisesti Gubbesarjan kanssa ratakohtaisesta voitosta. Riippuu kuitenkin muutamien kansainvälisen tason naisten osallistumisesta, miten tasapaino sarjojen kesken asettuu.

2013_Kurkotarvauhdit_num

2013_Kurkotarvauhdit

 

Gubet:

Gubbepuolellakin hajonta on Kurkoja isompi, mutta pakan puoleväliä voi yleensä odottaa maaliin kun kello näyttää 139 % kärjen aikaa, eli 55 minuutin huitteilla. Keskimääräiselle Gubelle isoimmat kiepit aiheutti Continental, kuitenkin vain 1:10. Kurkottarissa lukema on 135 %. Sarjojen voittajat viihtyvät näillä ratapituuksilla 40/45 minuuttia, puolevälin aika on tavanomaisesti siis n. 55/60 min.

Kärjen ja puolevälin isoimmasta erosta vastasi Teräskurko ja Continental. Molemmissa kärki tuli ajallaan, mutta loppupoppoota odoteltiin. Eniten puolen pisteen arvoisia huonoja selityksiä ja vajaita leimauksia nähtiin Vällyhoilossa – 22 eli tuplasti normaaliin nähden. Aika vähän siltikin hajontakaavion huomioon ottaen.

2013_Gubbevauhdit_num

2013_Gubbevauhdit

 

Lopputulokset:

Pistetaulukossa on Kurkojen osalta melkoisen selvä peli. Nandi vei. Mutta jossitellakin voidaan, jos laskettaisiin viisi parasta, olisi Pais vienyt potin puhtaasti. Mies nappasi osallistuessaan aina täydet pisteet – jos sai ylipäänsä tuloksen. Kurkottarissa Merjan ylivoima on melkoista. Kauneuspilkun aiheutti Miia, joka vei kerran kärkisijan. Keskinäisissä väännöissäkin Merja tosin voitti 2-1. Nassikoissa nähtiin tiukin kärkikamppailu, joka sammui vasta finaalissa päättyen Konstan niukkaan voittoon – taas kerran, 8 tulosta vaaditaan.

Gubbepuolella Jaken ylivoiman lisäksi on havaittavissa pitkät rivit ykkösiä taulukon jälkimmäisellä puolikkaalla. Tilanteen korjaamiseksi ensi vuodelle täytynee haalia lisää pisteitä jaettavaksi.

 

Hajonnat:

Hajontojen suhteen tänä vuonna siirryttiin hieman toisen tyyppisiin ratkaisuihin kuin aikaisempina vuosina. Entistä useammassa kisassa hajontaa voidaan luonnehtia ”viesti”-tyyppiseksi, jossa eri radat käyvät vierekkäisillä rasteilla. ”Epareiluiksikin” näitä on joskus kutsuttu. Joissakin kisoissa viestihajontaa yhdisteltiin menestyksekkäästi perinteisiin ”perhos”-lenkkeihin.

2013_HajontatyypitNettisivujen liikenne ja Kurkojen levinneisyys:

SeasonVisits

Kuvassa koko Kurko-kauden aikainen liikennöinti sivustolla. Liikennöinti saavutti huippunsa Continental-kurkossa, jossa vierailijoita oli 829, joista uniikkeja vierailijoita n. 600 kappaletta. Lumen määrällä ja kävijämäärällä näyttäisi olevan selvähkö yhteys. Ilmatieteenlaitos on jo osoittanut kiinnostuksensa mahdollisen uuden sääennusteparametrin löydössä. Selvityksessä on vielä syntyvätkö lumisateet kävijämäärästä vai toisinpäin. Rahan perässä juokseva Kurko-organisaatio myy aineiston eniten maksavalle taholle.

KurkoLevinneisyys

Yhteensä Kurko-kauden aikana Terän sivuilla kirjattiin huimat 25 tuhatta käyntiä. Kuvassa Kurkoliikenteen pesiytyminen maantieteellisesti. Kurko-kauden aikana 96% liikehdiinnästä tapahtuu Suomessa. Länsinaapurimme ja saksalaiset ovat seuraavaksi kiinnostuneimpia. Afrikassa ja Lähi-Idässä kiinnostusta hämärähommiimme ei ole käytännössä lainkaan.  Sama ilmiö on havaittavissa isolla itänaapurillamme, kokonaista 5 käyntiä koko syksyn aikana Venäjältä. Homogeeninen jakautuminen jättää kurko-organisaation miettimään tulevaisuutta; Lähes kaikki mahdolliset Kurkot oleilevat syksyisin Suomessa, joten lienee järkevää puuhastella jatkossakin vain keskisessä Suomessa?

Nyt suunnataan katse jo kohti ensikautta. Kurko-organisaatio olisi erittäin kiinnostunut kuulemaan osallistujien palautetta eri näkökulmista.

1. ratapituudet; sopivat? Pitäisikö osakilpailuihin saada enempi variaatiota myös matkan suhteen?
2. radat ja hajontasysteemit; muodollisesti tasapuolinen perhoshässäkkä vai viestihajonnat kautta parempia ratoja ja vaativampi hajonta?
3. Kartat ja maastovalinnat; parhaat maastot koko maakunnasta vai paloja läheltä kaupunkia? Pullaustuskarttojen kelvollisuus Kurko-kartoiksi?
4. Kaikki muukin palaute kiinnostaa.

 

Kurko-organisaatio kiittää Kurko-kaudesta 2013 kaikki osallistujia ja osakilpailujen järjestäjiä!

2013_speku

 

4 Comments