Kainuun rastiviikko – Joutenlampi

Kuva: Touho

I osakilpailu tarjosi pääosin nopeaa kangasta mäkineen, mutta myös hitaampaa ja tiheämpää maastonosaa. Päivän ehdoton ykkönen oli maailmanmestari Jani Lakanen. Ykkösen minuutin pummista huolimatta tossu liikkui siihen tahtiin, että eroa KR:n Jere Pajuseen kertyi 11,6 km matkalla 2.16. Ehkäpä Lauri-pojan kanssa kisaa ennen kierretty perhe-RR antoi etulyöntiaseman.

Velipoika Jonne teki useita pieniä virheitä jääden 3.18, sijoitus 4. Petri Saari puristi teräläisistä vielä kymppisakkiin ollen 9. 6.07 Janista.

Muissa sarjoissa teräläisten menestys oli myös mainittavaa. H 21 AL sarjassa Afa Turpeinen nipisti kipeän pohkeen kanssa osakilpailuvoiton, Curt Sivill täydensi 4. sijalla. H 35 A sarjan voiton korjasi Teemu Karjalainen, Ensio Lakanen kakkossijan sarjassa H 60 A.

Kuva: Touho

II osakilpailu liikkui maaston pohjoisosassa tarjoten huomattavasti tasaisemman, helpomman ja nopeamman urakan. Miesten ykkönen jälleen Jammu Lakanen, bros. Lakasten kaksoisvoiton varmisti Jou. Matkaa 12,2 km ja eroa maalissa 11 sek. Tarkkoja poikia. KR:n Jere Pajunen jatkaa vauhdikasta menoaan ollen päivän kolmas. Teräsmiehiä tunkee 10 joukkoon 5 kpl. Pete Saari 6., Juha Vormisto 8. ja I kisassa harhaillut ja sosiaalisia suhteita luonut Nandi Anttonen 10. Yhteistuloksissa Jani johtaa Jonnea jo 3.29, Jereä 3.52. Muiden osalta peli yhteistulosten suhteen alkaa olla selvä kahden startin jälkeen.

H 20 E sarjassa Toni Saari ottaa selkeän osakilpailuvoiton ja siirtyy kokonaiskilpailun johtoon. H 21 AL sarjassa Timo Sivill opettaa nuorempia kakkossijalla, Afa turpeinen jatkaa edelleen hyvin ja on neljäs. Yhteiskilpailussa Afa johtaa ja Curt on kolmosena. H 21 A:ssa Heikki Kettunen on yht.tuloksissa 6. sijojen 5 ja 6 jälkeen. H 35 A:ssa Teemu Karjalainen ottaa viikon toisen paalupaikan ja hurjastelee kainuun kankaita 5.17/km. Selkeä johto myös yhteistuloksissa.

III osakilpailu juostiin keskimatkaa. VeVe:n Tero Föhr pistäytyy viikolla ottaen selkeän 4 sek. voiton Jammu Lakasesta. Minuutin sisään voittajasta puristavat vielä SP Fincke, Jou Lakanen ja nyt hyvin onnistuva Nandi Anttonen. Jere Pajusen startti ei oikein natsaa ja 1.30 min virhe ykköselle valmistelee kokonaiskilpailun kolmen kärkeä. Kolmen kisan jälkeen Janin johto Jonneen jo 4.10 ja Jereen 6.39. Keskimatkoihin panostava Aapo Summanen punnertaa osakilpailussa hienosti sijalle 10.

H 20 E:ssa Toni Saari on kakkonen ja yhteiskisassa eroa PIF:n Tobias Henrikssoniin enää 1.25. H 21 AL:ssä Afalla ja Curtilla on heikompi päivä, sijat 9. ja 10. tietävät yhteiskisassa sijoja 3. ja 5. H 21 A:ssa Heikki Kettunen taipuu sijalle 10. ollen yhteisajoissa seitsemäntenä. H 35 A:ssa Teemu Karjalainen taitaa myös keskimatkan, viikon kolmas tolppa ja palkintojenjako alkaa jo tympimään. H 60 A:ssa Enska Lakanen petraa heikomman päivän jälkeen, sija 7 tietää sijaa 4 ennen viimeistä osakilpailua.

IV osakilpailu oli pääsarjan osalta kosmetiikkaa, kuten odotettavissa oli. Jani Lakanen varmistelee IV Kainuun voiton varmalla juoksulla, ollen toki osakilpailun 3. 55 sek. Jere Pajusesta. Jonne-boy jää kärkeen 46 sek. ollen toinen, joten kakkossija varmistuu vajaan 2 min erolla.

Kauempana takana käydään tiukkoja mies miestä vastaan skaboja, sijat 4-6 jakavat Boström, Fincke ja Parjanne. Petri Saari antaa kohteliaana ikämiehenä Vormistolle tilaa lopussa, pojille sijat 7 ja 8. Osakisan 4. on vauhdikas Måre Boström, viidenneksi puristaa loistavasti Terän Samuel Heinonen.

H 20 E:n ylivoimainen kingi on Toni Saari. IV osakisan pohjat, vaikka tyttökaveria piti viimeisellä rastilla odotellakin. Harvoin nuori pari pääsee nauttimaan rastiviikon voitoista ja loppusuorasta rinnakkain.
H 21 AL:ssä Afa Turpeinen löytää vielä virtaa viimeiseen päivään ja nostaa sijan yhteistuloksissa toiseksi Mikko Hölsön takana. Curt Sivill heittäytyy hetkeksi kartoittajan rooliin ja 5 min kartoituksen tuloksena yhteistulosten 6. sija.
H 21 A:ssa Heikki Kettunen lopettaa viikon hyvällä sijalla 5.
H 35 A-sarjan viikon ehdoton ykkönen Teemu Karjalainen päättää viikon toki ykkössijaan. 4 paalua ei jätä jossittelulle sijaa, yhteistuloksissa A.Åkerman on kuitenkin yllättävän lähellä (5.37) eli tarkasti on suunnistettu molemmissa osoitteissa.
H 60 A:ssa Ensio Lakanen ei ihan pysty poikien malliin, mutta IV kisan kuutossija takaa yhteistuloksissa kelpo sijan 3.

Joutenlammen rastiviikko on takana ja varmasti parhaat seulottu. Lakasten kaksoisvoitto oli aika odotettu (ainakin toimituksessa ja Pasi Ikosen netbet-sivustolla), toivottavasti kumpaakaan ei nähdä ensi vuonna rastiviikolla vaan taistelemassa MM-mitaleista Vuokatin ja Tipasojan maastoissa. Sitä luokkaa on tossun liikutuskyky ja suunnistusvarmuus, että kova pitää olla joka bros. Lakaset näissä maastoissa ja näillä vauhdeilla voittaa.

upi