Keskisuomalaista yösuunnistusta jo 20 vuotta.

Ralli-Kurkon nuotit

 
20131127_mannikko

Terä toivottaa Kurkokansan tervetulleeksi Muuramen a.k.a Keski-Suomen Monacon osakilpailuun Rastaanvuoren … anteeksi Kustaanvuoren rallikurkoon. Tällä erää itse Kustaanvuori jätetään korkkaamatta johtuen erinäisistä luonnonsuojellullisista aspektista. Onneksi tämä ei paljon ratoihin vaikuttanut. Kilpailutantereeksi on kasvatettu hehtaareittain komeita kuusikkometsiä. Vaikka vuosien varrella onkin metsäkone työstänyt aika paljon vatukkoa vanhalle Niityahon kartalle, niin löytyipä sieltä vielä yllättävän hyviä väyliä kurkoilijoiden iloksi.

20131127_kuusikko

Kartta on päivitetty 10/2013 laseraineiston pohjalta täydelliseen kurkokuntoon. Jos joillain väleillä ei aivan jokainen kivi ja jyrkänne olekaan justiin kohdillaan, niin rasteja lähestyessä kartta alkaa paikoitellen erehdyttävästi muistuttaa maastoa 1:7500 suhteessa. Kasvillisuuskuvauksiin voi luottaa enimmän osan ajasta. Vihreillä alueilla etenemisnopeus vaihtelee ajoittain, mutta yleisenä sääntönä voidaan todeta, että niitä kannattaa enimmäkseen vältellä. Etenkin mäkien välisissä suonotkelmissa.

20131127_mallipala2

Tässä rallissa ajolinjat ja tehot ratkaisevat. Ulkokaarteessa sylki pitenee ja ohjausvirheen sattessa letka jättää takuuvarmasti. Hajonnoissa on kaivettu kaikki mahdollinen käyttöön ja homma etenee kutakuinkin niin että ainakin 1)fyysinen, 2)reitinvalinta, 3)viesti 4)salmiakki ja 5)perhoslenkki on käytössä. Erilaisia ratoja on riittävästi ja yli kahden välin putkipätkiä on aivan turha odotella. Jos letkaa on vielä viimeisessä mäessä, niin sillä kuuluisalla omalla valinnalla voi vielä pelin ratkaista suuntaan ja toiseen. Kurkoilla matkaa on reipas kuusi kilometriä ja pullan syöjillä öljyt tulee pihalle jo ennen kakkosta. Maavara kannattaa säätää niin ettei alle 30 cm kivet pääse iskemään pohjaan.

20131127_ralli

Gubet, kurkottaret ja nassikat säksättävät 4 km. Hajonnat on sielläkin laadittu siten, että jos ei muu hajota niin ainakin se hajottaa jos käy rastit väärässä järjestyksessä. Numerot kannattaa kerrata etukäteen kotoa lähtiessä, vaikkei vällykurkossa käytettyä hajontajärjestelmäkaaviota enää lukuisista pyynnöistä huolimatta luovutettu järjestäjien käyttöön. Elämä on helppoa 1,9 km verran ja ihan oikeaa suunnistustehtävää on matkalla vaikka teiden ja polkujen välissä turvallisesti ollaankin.

 

Kisakeskuksena/parkkipaikkana toimii Niityahon koulu, josta lähtöön verkkaillaan 3-5 minuutin verran. Lähtö koululta tapahtuu tasan klo 18 ja metsään startataan n klo 18.05.

 

Kotiin ei kannata jäädä itkemään. Piparia saa jouluna. Hodie Mecum Eris In Paradiso.

 

2 Comments