Teräsmiehet valmiina Tiomilaan

Toinen suunnistuksen jokavuotisista suurviesteistä, eli kymmenosuuksinen Tiomila juostaan ensi lauantain ja sunnuntain välisenä yönä Nynäshamnissa Ruotsissa. Terällä on tänäkin vuonna asettaa kivenkova ja kansainvälinen joukkue lähtöviivalle.

 

Finnspringissä kelpo kenraali

Viime viikonloppuna Tiomila kuntoa viimeisteltiin Finnspring-viestissä, jossa juostussa kovatasoissessa viestiliigan osakilpailussa irtosi Terän kolmikolle Saari T, Saari A ja Sorvisto seitsemäs sija. Tämä jätti sopivasti nälkää Ruotsin reissulle.

Aloitusosuudella Toni Saari joutui taipumaan kärjessä vaihtaneelle Paimion Rastille yli neljä minuuttia. – Lauantain pitkämatka painoi todella paljon ja ei tahtonut tulla suunnistuksestakaan sitten mitään. Paljon pieniä virheitä. Onneksi joukkuekaverit oli tänään terästä ja pystyivät paikkaamaan, totesi Toni kisan jälkeen.

Toisella osuudella nuorempi Saaren veljeksistä näyttikin että lauantain pieleen mennyt kisa oli taakse jäänyttä elämää ja nosti Terän värit viimeiseen vaihtoon jo yhdeksänneksi hieman yli kolme minuuttia johtaneesta Paimion Rastista. -Tänään oli huomattavasti parempaa menoa. Helpolla pääsi porukan mukana, näköjään vaatii kovemman rykäisyn alle, että kulkee, meinasi Aki maalissa.

Ankkuriosuudella Juha Sorvisto jatkoi siitä mihin Aki edellisellä osuudella jäi, ja onnistui maajoukkemiesten seassa nostamaan sijaa vielä pari pykälää. Vyölle tarttui mm. loppukirissä IFK Lidingön polkujuoksutykki Jere Pajusen päänahka.

Tulokset pitkämatka ja viesti

 

Tiomilaan “kovapää” edellä

Ensi viikonlopuksi Terän joukkueenjohtaja Petri Saari asettaa tavoitteeksi taistella kärkisijoista mahdollisimman pitkälle aamuun. -Pyritään tänä vuonna laittamaan riittävän kova ja kokenut miehistö alkupäähän, jotta pysytään mahdollisimman pitkään mukana kärkiletkoissa. Jos alussa jää kärkiletkoista, on takamatkalta vaikea nousta enää mukaan. Tämä on varmasti loppusijan kannalta paras mahdollinen järjestys, Petri kertoo.

Terän joukkue kärsi myös poisjääntejä tänä vuonna. Sveitsiläiset Gründlerin veljekset, Ilari Sulkula, sekä polvivammasta toipuva Samuel Heinonen ovat poissa vahvuudesta. -Kyllä nämä poisjäännit hieman vaikuttivat lopulliseen juoksujärjestykseen. Ja vaikka oma kuntoni on hyvä, elättelin koko talven toiveita että voisin jättää itseni ulos joukkueesta ja keskittyä huoltohommiin, Petri naurahtaa.

Viestiä voi seurata läpi yön 150 kruunun hintaisesta netti-TV:stä tai ilmaiseksi Tiomilan nettisivuilta online tulosten ja suomenkielisen nettiradion kautta.

 

Vaajakosken Terän joukkue:

1. Riccardo Rancan

22-vuotias Riccardo murtautui viime kaudella Sveitsin kivenkovaan maajoukkueeseen ja sai ensimmäiset maailmancup starttinsa Suomen osakilpailuissa. Talven jalkavaivat tiputtivat miehen tämän kevään EM-kotikisoista, mutta katsastuskisojen jälkeen keskittyminen on ollut Tiomila aloituksessa. Vauhtia ja kokemusta yhteislähdöistä tällä miehellä piisaa, joten hyvää alkua voidaan ennakoida Terän viestiin.

2. Toni Saari

Viime vuoden SM-yön viitonen jatkaa Terän viestiä ensimmäisellä täysin pimeällä osuudella. Tämä pohojalaanen on tunnettu kisoja edeltävistä suurista puheistaan, jotka tuppaa välillä jopa toteutumaan. Viikkoa ennen Joensuu-Jukolaa mies totesi tekevänsä minuutin osuuspohjat. No, pohjat tuli, mutta vain 41 sekunnilla… Itseluottamuksen puutteesta ei tämä osuus ainakaan jää kiinni.

3. Lasse Kautto

Lyhyiden yöosuuksien erikoismies vie Terän viestiä tällä 8,1km mittaisella yöosuudella. Lasse on tunnettu siitä, että hän juoksee kunnossa kuin kunnossa Jukolassa ja Tiomilassa osuusajoissa 20 parhaan joukkoon. Tämä yön pikajuna kulkee kuin kiskoilla levykompassi tanassa rastilta rastille.

4. Juha Sorvisto

Legendaarisella 15 kilometrin mittaisella hajonnattomalla osuudella “långanattenilla” Terän viestiä vie itseoikeutetusti yösuunnistuksen Suomen mestari vuosimallia 2016. Kovassa kevätkunnossa oleva Kauhavan mies on juossut långaa ennenkin, ja vauhti varmasti riittää tarvittaessa vetämään vaikka yksin läpi långanattenin.

5. Lauri Oikarinen

Vuoden Teräsmies 2017 aloittaa moneen kertaan viestin ratkaisuosuuksiksi muodostuneet kaksi lyhyttä yöosuutta. Moninkertaisella kurkocupin kokonaiskilpailuvoittajalla on jalkakin heilunut tänä keväänä tuttuun malliin, joten vauhdista tämäkään osuus ei varmasti jää kiinni

6. Petteri Huikko

Hutteri on todellinen viestimiehen perikuva, jonka kalenterissa kaikki kesän viestikilpailut AM- ja KPO-viestiä myöten löytyy kissan kokoisilla kirjaimilla. Tämä todellinen tiimipelaaja ei pelkää laittaa kroppaa likoon joukkueen puolesta, ja onkin omimmillaan vaativilla yöosuuksilla. Varmasti rumaa jälkeä on luvassa tälläkin kertaa.

7. Tuukka Jurvakainen

Vaajakosken oma poika Tuukka kiidättää Terän värejä päivän valjetessa hajonnattomalla 7 osuudella. Tuukan legendaarisin tiomilasuoritus osuu vuoteen 2015, kun viimehetken poisjääntien vuoksi mies joutui päivän varoitusajalla långanattenille. Niin vain mies taisteli kaikkensa antaneena kärkiletkassa vaihtoon, vaikka siihen ei moni ennen viestiä uskonutkaan.

8. Aki Saari

Aki on parissa vuodessa sementoinut paikkansa loppupään vauhdikkailla ja valoisilla osuuksilla. Mies onnistuu joka kerta venymään maajoukkuemiesten vauhtiin, ja tuo viestin vaihtoon vähintään samalla sijalla kuin lähtiessä. Maalissa Akin suusta kuulee vielä useimmiten tutun tokaisun “Eihän siellä edes menty kovaa”.

9. Petri Saari

Tänä vuonna H45 sarjaan pääsevä Tonin ja Akin isä Pete vie Terän viestiä lyhyellä 9 osuudella. Iän myötä on pohjalainen uho Petestä huolestuttavasti kadonnut, ja nyt ennen viestiä ei puheissa enää ole muilta karkaaminen vaan tappion minimointi. Tästä huolimatta Pete ei päänahkaansa helpolla nuoremmille anna ja onkin edelleen tuttu näky kansallisten tuloslistan kärkipäässä.

10. Pavel Kubat

Terän ankkurina viestin pisimmällä osuudella toimii Tsekin maajoukkuesuunnistaja Pavel Kubat. Pavel asui 2014 vuoden Jyväskylässä harjoittelemassa pohjoismaisia maastoja, ja onkin siitä lähtien ollut Terän luottoankkuri suurviesteissä. Suomi taipuu tämän miehen suussa loistavasti, ja “Paavon” lempifraasi onkin “Hitto mikä kissa!” Kuka lie opettanut?