Pimeämpää, kosteampaa, kylmempää ja pinkkiä

Gustav Adolfsnatten förhandskännedom

 

Nimi ei Kurkoiluissa juuri koskaan kerro kisasta mitään. Ei tässäkään tapauksessa. Vaikka torstaina ruåtsalaisuuden päivää vietetäänkin, Toivakan takametsissä kajahtelevat takuuvarmasti suomalaiset voimasanat. Niin kuin esimerkiksi ”hienåå” ja ”låistavaa”. Kisaa voisi oikeastaan pitää myös vuoden 2016 SM-yökisojen esikisan esikisana, sillä ensi vuoden esikisamaastossa todellakin liikutaan. Parhaat palat on toki säästetty ensi vuoden syyskuun ilta/yö-kisaan, mutta tämä mukava maastonpala jää kaikilta muilta paitsi pääsarjan karjuilta käyttämättä. Siksi Terän järjestelytoimikunta päätti, että helmi pitää tarjoilla myös muille kuin sioille ja tässä sitä nyt sitten ollaan.

Opastus kisakeskukseen alkaa tästä. Sen jälkeen vielä 5 km, paikoin heikkoakin metsäautotietä. Kisakeskuksen linkin löydät myös Kurko-ohjelmasta. Muita reittejä ei kannata koettaa, sillä puomit on auottu ainoastaan tältä opastetulta reitiltä. Maasto on mukava sekoitus keskisuomalaisia maastotyyppejä; paskikkoa, kivikkoa ja pusikkoa. Masokistien harmiksi suuri osa radoista on jouduttu vetämään parempikulkuisiin harju- ja kalliomaastonosiin.

20141106_GARytoa640

Ratamestarin taitamattomuutta, tiedän ja pyydän sitä syvästi anteeksi. Masokistien onneksi taas osa hienoimmasta supikosta näki parhaat päivänsä ennen 80-lukua ja pääsemme nyt suunnistamaan pätkän puuttomalla alueella muutamaa metriä alkuperäistä maanpintaa alempana. Myös kisakeskus sijaitsee tässä samaisessa hiekkamontussa.

20141106_GAKisakeskus640

Maastoalueeseen sisältyy parin pienen luonnonsuojelualueen lisäksi myös Keski-Suomen kaunein lähde, Ruostesuon lähteikkö. Siitä voitte gååglailla lisätietoa halutessanne.

Radoista ja kartasta pystyn tässä vaiheessa kertomaan sen verran, että pukit on rakennettu, leimasimet ja heijastimet viety metsään ja radat suunniteltu. Radat on tehty silmälläpitäen hieman alle 40 minuutin voittoaikoja sekä Kurko-, että Gubbesarjoissa. Kurkojen matka on 5,9km, Gubberadat taas 4,8km. Hajonnat mallia kurkohässäkkä, ratojen loppuosat Roikko-Roope ystävällisiä. HelponElämän rata on runsasrastinen ja mukava, 2,0km ja 9 rastia parhaissa maastonosissa vetänee suun hymyyn tämän sarjan suunnistajille.

Kartasta osaan tässä vaiheessa sanoa sen verran, että mittakaava tulee olemaan 1:5000, käyräväli 5m ja pienimmät kartalle kuvattavat kivet 4 metrisiä. Todennäköisesti kartta tulee näyttämään tältä:

20141106_GAkartta

Eli lähes suoraan Tietotemppujen ansiokkaista pohjista vetäistyiltä. Saattaa olla, että jotain ylimääräistäkin sinne piirtelen, tosin maastossa en enää aio käydä. Siitä syystä myös kartan pohjoissuuntaus on hyvin Kurkomainen; unohdin nimittäin maastokäyntireissuillani tarkastaa kompassilla, kuinka paljon karttaa pitäisi kääntää. Uskoisin että heitto on reilusti alle 10 astetta. Jos huomaat alkumatkasta, että suunta vetää pahasti jommallekummalle puolelle, niin sinulla on reilut 20 väliä aikaa laskeskella sopivaa korjauskerrointa.

Jos ette rivien välistä osanneet lukea, niin tiedossa hieno Kurko-skaba. Harvoin harmittaa näin paljon, että ei itse pääse viivalle!
 
Tervemenoa!, toivottelee Ratamestari-Jake

 

One Comment