Kurkopisteet
Spekuhärveli
KurkoCup ohjeet


Jäljellä olevat startit:
Ei oo...


Tulokset

19.9. 20:00 JRV,
Jukokurko
Tulokset
Väliajat
Data
Kurkomap
Lerppamap
Easymap

26.9. 20:00 Terä/Timbe,
SM-taitokurko
Tulokset
Väliajat
Kurkomap II
Lerppamap IV
Helppo Elämä

3.10. 19:00 Rasti E4,
Hirvaskurko
Tulokset
Väliajat

10.10. 19:00 Terä/Reiman, Suolikurko
Tulokset
Ratakohtaiset tulokset
Ratakohtaiset väliajat
Data
Kurkomap (pdf)
Lerppamap (pdf)
Easymap (pdf)
Kurkomap (jpg)
Lerppamap (jpg)
Easymap (jpg)

17.10. 19:00 Terä/Kanki, Pehmokurko
Tulokset
Ratatulokset
Väliajat
Kurkomap (pdf)
Lerppamap (pdf)
Easymap (pdf)

24.10. 19:00 Terä/Kaapro, Susikurko
Tulokset
Ratatulokset
Väliajat
Kurkomap (pdf)
Lerppamap (pdf)
Easymap (pdf)

31.10. 18:00 Terä/Enska, Paasikurko
Tulokset
Ratatulokset
Väliajat
Kurkomap (pdf)
Lerppamap (pdf)
Easymap (pdf)

7.11. 18:00 S-JKL/Ossi, Tiikurko
Tulokset
Väliajat
Kurkomap (pdf)
Lerppamap (pdf)
Easymap (pdf)

14.11. 18:00 Terä/Samppa, Himokurko
Tulokset
Väliajat
Ratakohtaiset tulokset
Kurkomap
Lerppamap
Easymap

21.11. 18:30 Terä/Hutteri, Huikokurko
Tulokset
Väliajat
Kurkolerppamap (pdf)
Easymap (pdf)

28.11. 18:00 S-JKL, Vinyylikurko(tar)
Tulokset
Väliajat
Kurkomap
Lerppaomap
EasymapSuunta Jyväskylä

Vaajakosken Terä

Aikaisempia Kurkocuppeja:
Kurkocup 2011
Kurkocup 2010
Kurkocup 2009
Kurkocup 2008
Kurkocup 2007
Kurkocup 2006
Kurkocup 2005
Kurkocup 2004
Kurkocup 2003
Kurkocup 2002
Kurkocup 2001
Kurkocup 2000
Kurkocup 1999
Kurkocup 1998

Kurkon titteli vaati voiton VinyylistäKurkoCup 2012 on nyt kisailtu. Räntäsadetta ja viimaa ei finaaliin saatu, vaan Vinyylikurko saatiin vedellä lumettomassa maassa ja kirpakassa pikkupakkasessa. Ratamestari oli taikonut Mannisenmäkeen suorastaan klemettiset hajontahärvelit, ja pää taisi olla pyörällä muillakin kuin satunnaisella kurkopyörityksen sekaan joutuneella koirankusettajalla.

Pistetilanne oli ennen finaalilähtöä niin armottoman tiukka, että voitto tämän vuoden Kurkossa vaati voittoa myös Vinyylissä. Haasteeseen vastattiin kiitettävästi. Kurkosarjassa pistejohtaja Jones Kahelin hyytyi jo ennen finaalia, ja niinpä kisa vedeltiin ilman Jonesta – onko sellainen aito Kurko-kisa ollenkaan? Huhujen mukaan Jones oli kisan aikaan Berliinissä, mutta tähän ei ole saatu vahvistusta luotettavalta taholta. Loppusyksystä hurjaan iskuun yltynyt Nandi Anttonen otti tilaisuudesta vaarin: runnoi väkisin neljänteen perättäiseen voittoon ja kuuden pisteen erolla vuoden 2012 Kurkoksi. Vinyylin toiseksi kiri Jonne Lakanen ennen Marko Tölliä ja Lasse Kauttoa. Maajoukkuemiehet ja –naiset jätettiin tylysti nuolemaan näppejään.

Kurkottarien pistejohto oli ennen Vinyyliä Maaret Rantasen käsissä. Nyt oli kuitenkin nuorempien ja nälkäisempien naisten ilta. Miia Niittynen kuittasi kauden neljännen voittonsa toiseksi viimeisellä rastilla, kun Sari Anttonen ajautui 40 metriä liian pitkälle. Kun kurkonoviisi Maria Rantalakin ehti vielä maaliin ennen Maaretia, vei Miia kruunun kahdeksan pisteen erolla.

Gubbesarjan taisto loi ennen finaalia kolmenkeskinen. Pistejohtaja Tomi Löfmanille ja Ossi Heikkilälle riittäisi voitto, Kari Mäelle kokonaisvoitto vaatisi jo kärkikaksikon lievää töpeksintää. Ossi oli saanut otsapantansa, farkunnappinsa ja lukulasinsa päähän lampun kanssa sen verran hyvässä järjestyksessä, että pölähti viimeisen kerran keskusrastille yhtä aikaa naisten kärkikaksikon kanssa. Se jälkeen ei ollut vaikeuksia varmistaa kuudetta peräkkäistä Gubbe-voittoa kymmenen pisteen erolla, kun vielä Tomikin hermoili itsensä finaalin yhdeksänneksi. Olisikohan ensi vuonna jo nuorempien ikämiesten vuoro?

Nassikkasarjassa nähtiin säännöstä poikkeus. Aleksi Ilmonen kirmaisi voittoon kepittäen myös kärkigubet ja –kurkottaret. Tämä ei kuitenkaan riittänyt kokonaisvoittoon, vaan syksyn komeetta Pauli Leinonen varmisti toisella sijallaan nassikkasarjan voiton pisteen erolla Aleksiin. Kun Atte Jurvakainen sortui hylsyyn finaalissa, kuittasi Otto Kaario kolmannella sijallaan saman sijan myös yhteispisteissä. Helpon Elämän nautiskelijoiden nopein oli tälläkin kertaa Veera Klemettinen.

Kun Vinyylikurkonkin tuloslistoilla on 97 suunnistajaa, lyötiin tänä vuonna vanhat osallistumisennätykset moneen kertaan. Kurkoilijoille tarjoiltiin monenlaisia elämyksiä, ja nämä vastasivat järjestäjille tekemällä vielä useammanlaisia suorituksia. Tästä on hyvä lähteä kohti uutta kautta.

Kiitoksia kaikille!

VinyylikurkotarPalaverit on pidetty ja itkut itketty. Kurkojuhlat on tältä syksyltä juhlittu ja viimeistä viedään. Vinyylikurkossa rahisevat keuhkot vanhan tanssimusiikin tahdissa.

Syksy on hemmotellut Kurkokaravaania. Ratamestarit ovat löytäneet toinen toistaan hienompia maastoja koluttaviksi ja Syysmyrskyjen Herra on puhallellut aivan muualle. Nyt se on ohi. Jos haluaa tästä touhusta jotain nautintoa hakea, niin se on kaivettava jostain syvältä kurkoilijan oman sielun syövereistä tai sitten sen letkassa edellä kärsivän kaverin paidan selkämyksestä. Vinyylimaasto ei sitä tarjoa.

Suivaantuneena kärsimättömästä ennakkospekulaatiosta ja Kurkoführerin painostuksesta on ratamestari kaivanut karttapinoista mahdollisimman kurjan vaihtoehdon. Pettymyksekseen hän sai toki havaita, että viime vuosien harvennushakkuiden jätteet oli vinyylimaastosta keritty jo valtaosin korjata. Kartankin piti olla auttamattomasti vanhentunut, mutta se on menty päivittämään viime keväänä. Tämän syksyn kurkoilujen suola ja muoti-ilmiö – epäreilut hajonnat – on nekin heitetty romukoppaan. Ennakkotietojen mukaan kaikkien pitäisi kulkea Vinyylikurkossa samat rastinvälit. Ehkä vain hiukan vaihtelevassa järjestyksessä.

Viimeksi kun vinyylimaastossa kurkoiltiin, joutui Merja varmistelemaan voittonsa sykerajoittimen tahdissa. Nyt näyttää pistetaulukko kärjen osalta niin tasaväkiseltä lähes joka sarjassa, että rajoittimet on syytä jättää kotiin, jos menestystä hamuaa. Järjestäjät ovat tehneet voitavansa kärsimyksen maksimoimiseksi, nyt on kilpailijoiden vastuulla ottaa keuhkorakkuloista kaikki irti. Vinyylikurkon kartta on mittakaavassa 1:5000 ja kooltaan noin A4. Käyräväli hieman pienempi kuin viimeksi, noin kaksi metriä. Matkat ovat mielihaluista riippuen noin 5,9 tai 4,1 tai jopa 2,1 km.

Räntäsateita, pohjoisesta tuivertavaa viimaa ja karttalinkkiä odotellen – tervetuloa!

SuunnanOtto lentää
Huikokurkon ykkösrasti on puhuttanut. Youtuben kautta pääsee mukaan autenttiseen tunnelmaan SuunnanOton videota katselemalla. Huomatkaa erityisesti, miten kevyesti ikämies lennättää junnun kauemmaksi kapulasta - kapula on jo melkein kädessä ja hetkessä ollaankin ihan jossain muualla.
Huikee Huikokurko kisailtu
Huikokurko on juostu ja kaikki on saatu pois metsästä, enemmän tai vähemmän hämillään. Tulospalvelu on häärännyt koko yön koneen ääressä tulitikut silmissä. Monenlaisia ratoja ja leimauskuvioita saatiin jälleen, mutta suurimmalla osalla löytyi kuitenkin oikeat leimat. Kilpailunjohtaja kävi tänään raportoimassa Old Ladyn tiskille illan tapahtumat ja ne vastaukset kutkuttavimpiin kysymyksiin.

Niinhän siinä sitten kävi, että Nandi Anttonen tuli ja nappasi kolmen suoran Kurko -sarjassa. Helpolla se ei kuitenkaan irronnut sillä JaMMu Lakanen otti leiman viimeiseltä rastilta ennen Nandia, mutta niin vain tämä Valkolan peura kampesi itsensä korkeimmalle korokkeelle ja ohi JaMMun. Nandin loppukiristä ja voitontahdosta kertoo jotain myös se, että hän ei ehtinyt väistelemään puita vaan työnsi niistäkin läpi.

Kolmannen sijan valloitti Teemu Karjalainen. Hieno suoritus Teemulta, jonka kisa meinasi päättyä jo kisapaikalle tullessa hirven yrittäessä tulla auton kyytiin. Toisaalta saattoihan tämä episodi antaa Teemulle hyvän boostin suoritukseen ja ainakin sykkeet olivat jo tarpeeksi korkealla ennen starttia.

Gupeissa Jake Puttosen sylki oli pisin ja Old Ladyssa ehdittiinkin jo tuulettamaan Puttosen voittoa, mutta niinhän siinäkin sitten kävi, että sekaisin oli mies mennyt ja yksi väärä leima. Voiton siis nappasi aivan Jaken tuntumassa maalin tullut Tomi Löfman. Ilta oli muutenkin Löfman show, sillä hopean nappasi Sami Löfman niukasti ennen Noposen Pekkaa. Tärkeät pisteet siis Tomille, joka on nyt erittäin hyvissä asemissa ennen finaalia. Tästä on hyvä jatkaa.

Kurkottarissa yksi oli ylitse muiden. Niittysen Mia ei häkeltynyt ratamestarin yllätyksistä vaan otti oikeat leimat ruutuun ja näytti muille kantapäitä. Toinen oli saman autokunnan Charlotta Linnaila, kolmanneksi itsensä kampesi Tarja Lepo.

Nassikoissa Pauli Leinonen palasi voittojen tielle ja otti selkeän ykköstilan jättäen muut kauas. Kakkos paikan nappasi Atte Jurvakainen ja Ilmosen Aleksi jätettiin kylmästi pronssille.

Helppo Elämä- sarjassa nähtiin odotettu kaksintaistelu Arttu Kaario vs Veera Klemettinen. Kaksikko taivalsikin koko matkan lähes rintarinnan eikä ratkaisua nähty kuin vasta aivan lopussa. Tällä kertaa Artun tossu ja hapenottokyky oli 2 sekuntia Veera parempi, joten 25 pojoa matkaa Jyskään.

Nyt on siis enää jäljellä Vinaalikurko. Saa nähdä joutuuko ostamaan lennot Berliiniin vai kuinka? Varmaa on kuitenkin se, että ensi viikolla sylki jälleen lentää ja räkä poskella taistellaan pisteistä.

Kiitokset kaikille innokkaille kurkoilijoille, jotka olitte saapuneet näinkin kauas kurkoilemaan.

Erityiskiitos Peltosen Heikille ja muulle IPR:n porukalle, jotka olitte järjestämässä tätä huikeaa spektaakkelia. Niin ja kiitos myös Tuomo ;)


Keskiviikon huikopalaTämän vuoden KurkoCupin huipennus ja finaali lähestyy väjäämättä, mutta sitä ennen suunnataan katseet ja lamput kohti Selänpohjaa ja Huikokurkoa. Jokainen joka kävi juoksemassa tämän vuoden Luulot Pois -suunnistuksen tai tuntee yhtään Huikokurkon ratamestareita tietää, että luvassa on taas jotain aivan spesiaalia. Viime viikon Kurko työnnettiin pääosin kortteleissa ja edellisissä ollaan päästy nautiskelemaan erilaisista keskisuomalaishienouksista. Kangastakin on monissa ollut, mutta tällä viikolla sitä tarjoillaan oikein olan takaa. Voisi jopa sanoa, että tämän viikon teema on muhkeita muotoja ja kovaa ajoa. Kivisyys on olematonta, joten nilkkateipit voi jättää kotiin, mutta mikäli jalkojen alle sellaista ihan hirveästi osuu niin silloin on aika pysähtyä ja paikantaa oma sijainti :)

Sitten lyhyt ohjeistus.

Lähtö: Yhteislähtö, Kurkot klo 18.30. Kurkottaret, Gupet, Nassikat ja Helppo elämä klo 18.35. Lähtöjä siis myöhäistetty, koska matkaa kisapaikalle tulee edellisiä enemmän. Katso tarkka sijainti opastuslinkistä, jotta osaat paikalle ja tule ajoissa, letkat ei tässä maastossa odota ;)
Kartan mittakaava: 1:5000 ja 1:20000 välillä.
Matkat: Kurkot n. 6.6456 km
Kurkottaret, Gupet ja Nassikat n. 5.4367 km
Helppo Elämä n. 1.9898 km
Matkat siis maltilliset, mutta takki auki ei kannata nytkään lähteä. Hajontaa on ja kun mitään muuta hajontamenetelmää ei keksitty niin ”epäreilut” oli ainoa vaihtoehto.
Pistetilanne on kaikissa sarjoissa erittäin kutkuttava ennen kahta viimeistä kisaa, joten on mielenkiintoista nähdä kuka ottaa etulyöntiaseman ennen finaalia. Tässä vielä puhutuimmat puheenaiheet Rutalahden Old Ladyn tiskillä:
- Ottaako Nandi Anttonen kolmannen peräkkäisen tolpan, vai tuleeko Jones Kahelin ja pitkä levy?
- Juhliiko JRV Kurkottarissa vai löytyykö voittaja muualta?
- Kenen sylki on pisin Guppe sarjassa ja rynnii voittoon, mielenkiintoa lisää se kuinka sekaisin Jake Puttonen saadaan kotikonnuilla?
- Ottaako Aleksi Ilmonen kolmannen peräkkäisen tolpan vai löytyykö Aleksin niistäjä vaikkapa Suunnan kulkupäälliköistä?
- Kenen elämä on helpoin, jatkaako Arttu Kaario siitä mihin viimeksi jäi vai palaako Veera Klemettinen jatkamaan vakuuttavaa sarjaansa?

Vastaukset selviää keskiviikkona , ole paikalla!!

Kurkofinaali vaarassa
Kurkocupin järjestäminen on rankkaa ja joskus järjestelyt jäävät viime tippaan. Tällä hetkellä haasteita aiheuttaa finaali, johon ei ole vielä keksitty maastoa - kyselyitä tästä on jo tullut useilta tahoilta. Jotta kurkoilijat pääsisivät paremmin perille taustaorganisaation työskentelymenetelmistä, julkaisemme pienen pätkän juuri käydystä virallisesta järjestelykokouksesta. Kuten huomaatte, finaalimaasto on vielä arvoitus.
Nandi oli himokkain
Himokurko on juostu ja tällä kertaa rata suosi vauhdikkaita suunnistajia. Kurkosarjassa kärkisijoista oli kova taistelu hoikkien poikien kesken. Voittajaksi selvisi Nandi Anttonen niukasti ennen Jere Pajusta. Muihin olikin sopiva hajurako. Naisissa voiton vei ratajuoksuissakin silloin tällöin nähty Laura Hokka. Laura ei tosin päässyt loppukiritaisteluun näyttämään ratajuoksutaitojaan eron ollessa selvempi kuin miesten sarjassa. Gubbesarjan loppuratkaisuista ei ole tarkkaa tietoa, mutta tuloslistaa silmäillessä kurkokoordinaattorin veikkaus on, että Ossi jätti Jakea hoikemman olemuksen suoman kilpailuedun turvin lopun juoksupätkillä. Nassikoissa Aleksi jatkaa hyvää fyysistä virettään Sveitsin korkean paikan leirin jäljiltä ja otti voiton selvällä erolla ennen Tuukkaa. Helppo Elämä -sarjassa saatiin viitteitä hiihtokauden lähestymisestä, kun Arttu kokeili hapenottokykyään kotimetsissä. Eli kaiken kaikkiaan kärjestä löytyi vauhdikasta porukkaa.

Valitettavasti kurkoiluihin eksyi tälläkin kertaa henkilöitä, jotka eivät tunnista pihamaata metsästä. Erityisesti henkilö, joka oikaisi rivitalojen pihojen poikki kurkokoordinaattorin valvovien silmien alla voisi ottaa yhteyttä kurko-organisaatioon hyvien selitysten kera. Vaikka kurkoilu on hyvin vakavaa, niin harrastus loppuu helposti kaikilta, jos sääntöjä ei noudateta.

Kiitoksia Sampalle ja Pyrylle erilaisesta kurkoilusta, vaihtelu virkistää! Ensi viikolla onkin tarjolla jotain ihan muuta kuin korttelia. Kannattaa tulla paikan päälle katsomaan.

Himokurkon ohjeiden täydennyksiä
Tässä vielä muutamia erityisohjeita illan kisailuun:
- Maalissa pitää leimata, vaikka keskeyttää. Koska paikoitus ja kisa on lähellä asutusta on vaikea tietää, ovatko kaikki tulleet pois maastosta.
- Toimitsijat lähtevät hakemaan rasteja pois metsästä kahden tunnin kuluttua lähdöstä eli "kurkoilukieltosarjalaisten" ei kannata etsiä niitä koko yötä.
- Ennen lähtöä ilmoittautuminen Jyskän koulun piha-alueella, josta lähdetään noin klo 18.00 johdetusti yhdessä kohti noin kilometrin päässä sijaitsevaa lähtöä. Tällä kertaa siis myöhässä saapujille on tiedossa lisähaasteita metsään pääsyn kanssa.


Himokurko lähestyy


Jyskän pamaus

Keskiviikkona selviää, kuka on tänä vuonna Jyskän paras.

Käytössä monipuoliset viestihajonnat - epäreilut tälläkin kertaa, jotta edelliset epäreiluudet tasoittuisivat. Matkat ovat tällä kertaa lyhyemmät:
Kurkot n. 5,5 km
Gubet, Kurkottaret ja Nassikat n. 4,6 km
Helppo Elämä 2,0 km

Kortteliakin käytetään, joten pihoille meno on ehdottomasti kielletty ja jos kuitenkin niin tapahtuu, niin syyllisiä rangaistaan julkisesti ja lisäksi lankeaa ikuinen porttikielto kurkoiluihin.

Pelotteluista huolimatta tervetuloa!

8.11.2012
Hylsyjä lenteli
Sippulanniemen rasteilta saatiin hengissä maaliin 99 kurkoilijaa, joista tulosjärjestelmä suostui lukemaan 98. Järjestäjät kokeilivat uutena konseptina toimimatonta emit-lukijaa, puuttuneita heijastimia, kuusenoksia rastilippujen edessä ja märkää suota. Kaikesta huolimatta tulokset tulivat heti kisan jälkeen webbiwelhojen postilaatikkoon. Webbitoimitus ei kuitenkaan vielä illan aikana ehtinyt toipumaan omasta turoilustaan pimeässä metsässä, joten tulokset ja pisteet ilmestyivät vasta näin aamutuimaan pahimman harmituksen laannuttua.

Noin 69 % kilpailijoista oli tällä kertaa yli-innokkaita eikä heille riittänyt järjestäjien tarjoama rastimäärä. Ylimääräisistä leimoista ei sakotettu, mutta silti hylsyjä sateli mukavasti. Hylsyjen perusteluja:
Sorvisto: Ykkösrasti puuttuu
Nurminen: Useita puuttuu
Pohjola: ei emittiä
Saikko: väärä leima rastilla 18.
Kautto: rasti 13 puuttuu
Hakamäki: rasti 12 puuttuu
Kaapro: väärä leima rastilla 15.
Järvinen: Oma rata
Lepo T: Oma rata
Joohs (?): rasti 12 puuttuu
Lyhyemmillä radoilla on tuloksissa ensimmäisellä rastivälillä minuuuttitolkulla liikaa aikaa, mutta se ei vaikuta järjestykseen ja niinpä loppuaikoja ei tällä kertaa korjata. Jos löydätte muuta huomautettavaa, niin spekuhärveliin voi jättää roteesin vai mikä se oli.

Suunnattoman suuri kiitos mukavasta kurkoilusta kuuluu Ramille, Vesalle, Jaskalle ja Pekalle sekä etenkin rastiahneille kurkoilijoille!

4.11.2012
Tiikurkosta reilun pituinen lähipeliharjoitus
Kurkokaravaani on kiertänyt viime viikot Kalliovuorilla ja Paasivuorilla. Nyt on aarrearkusta kaivettu vuosien takaa kaupunkialueen helmi: Sippulanniemen Sierra Madre - Kuokkalan kallionotkot. Ihmisasutuksesta, kolopallokentistä ja hiihtoniiloista huolimatta on suunnistajille jäänyt aimo annos metsäisiä kukkuloita koluttaviksi. Tarjolla on niin äkkiväärää kalliorinnettä kuin keskieurooppalaista lehtonotkelmikkoa, välillä jopa pätkiä aina niin ihanaa keskisuomalaista kuusikkoa.

Kartalla on jonkin verran polkuja, joita voi olla kurkovauhdissa hankala huomata maastossa, ja lähialueen koirat ja muut nisäkkäät ovat talloneet joitain lisäuria. Sen sijaan kartan notkot, kivet ja jyrkänteet pystyi ratamestarikin lukemaan maastosta kävelyvauhdissa päivännäöllä: pimeässä räntäsateessa juosten lienee tuo vieläkin helpompaa. Kaikki tämä maaston tarjoama ihanuus johti siihen, että naisten nautintoa on pyritty viime kerroista hiukan pidentämään. Saman kohtalon kokevat myös vanhat miehet ja nuoret pojat: matka on alustavasti noin 5,2 km. Kurkoillekin rasteja on riittänyt 7,3 km:n reitin verran.

Maaston erityispiirteiden vuoksi kisassa tulee olemaan paljon rasteja, ja kaikki vastaan tulevat eivät todennäköisesti ole omia, joten jälleen kerran tarkkana koodien kanssa. Ratamestari ei ole juuri kouluja käynyt tähänkään hommaan. Niinpä hajontasysteemi on epäreilu, melko varmasti epätasapuolinen, mutta kuulemma vähintään epäilyttävä. Silti tuloslista muodostetaan täälläkin hyväksyttyjen suoritusten maalintulojärjestyksestä – pelatkaa sen mukaan.

Kokoontuminen on Kuokkalan kehäväylän työmaan eteläpuolella Sippulanniemen Golf-kentän parkkipaikalla, ja yhteislähtö sen välittömästä läheisyydestä koko porukalle kello 18. Teretulemast!

3.11.2012
Kurkoilun historiaa
Koska ensimmäisistä kurkoiluista ei vielä ole paljon nähty päivänvalon kestävää dokumentaatiota, päätti kurkotoimitus haastatella mister Kurko Kahelinia. Avustavana tietolähteenä käytettiin Averell Kurkoa. Alkuaikoina tämä kaksikko taisikin muodostaa suurimman osan kurkoletkasta.

Ensimmäinen kurkokausi oli 1992. Tällöin osakilpailut käytiin Savonmäessä, Pönttövuoressa, Tähtiniemessä ja Tehlossa, josta myös kartta liitteenä. Kurkoiluissa oli mukana P.Liuha, Jarno ”Muffeli” Viljakainen, Jake Puttonen, Jones Kahelin ja Jukka ”Roger” Rohula. Lisäksi ensimmäisessä kisassa Savonmäessä vierailevana tähtenä oli mukana Jari Laitamäki. Ei näkynyt sitten ekan kisan jälkeen enää.

Konsepti oli ensimmäisellä kaudella yksinkertainen: yksi järjesti kisan ja muut juoksivat. Lunta oli jokaisessa kisassa ja Tähtiniemessä/Tehlossa jo polveen saakka. Tehlon kisaa Jones kuvailee näin: ” Tehlon kisassa oltiin Jaken kanssa kahdestaan. Ajettiin sinne hevon kuuseen Jaken ruskealla Starletilla ja paukusta matkaan. Jake veti koko matkan, kun en jaksanut vetää yhtään umpihangessa. Jake hoiteli silti vielä kirin.”

Muistitiedon mukaan ensimmäisen kurkosarjan pisteet hoiteli Jake tai Pasi.

Vuosina 1993-1995 homma meinasi lopahtaa. Kurko juostiin päiväkisoina joskus keväällä - ihme turoilua. Näistä vuosista ei siis enempää.

Vuonna 1996 käytiinkin sitten melkein nykymuotoinen 7 kisan sarja. Erotuksena se, että ei ollut hajontaa eikä leimausta. Porukka pysyi aika hyvin kasassa, kun letkan häntä oikaisi rastilla aina jonon jatkoksi. Osallistujia oli 10-20 kpl per kisa. Silloin ei tietenkään ollut mitään lerppa- tai naistensarjoja.

Tästä eteenpäin onkin sitten pukannut tasaisesti sellaisia 6-9 osakisan sarjoja. 2000-luvun vaihteessa tuli mukaan hajonnat ja leimasimet.

Karttoja löytyy luonnollisesti myös. Liitteenä parhaita herkkupaloja. Yllättäen näistäkin on suurin osa parivaljakon Yeah & Reiman tuotantoa – jos siis olette joskus ihmetelleet, miksi kaksikko edelleen päästetään kurkoja järjestämään. Josta tulikin mieleen, että tervetuloa Sadismisuunnistukseen 18.11.2012.

Tehlo 28.10.1992
Keltinmäki 2.12.1998
Laajavuori 11.10.2000
Ampujien maja 18.11.2003


31.10.2012
Tulospalvelu tökkii
Tulospalvelu tökkii pahasti, koska totutusta poiketen Paasikurkon alustavat tulokset tulivat tällä kertaa liian nopeasti. Kurko-organisaatio lupaa palata jatkossa totuttuun hitaampaan moodiin eikä ennenaikaisia tulemisia tapahdu jatkossa. Tasapainon säilyttämiseksi toimituksen runosuoni ei nyt syki, joten tarina on vastaavasti melko tynkä. Eiköhän illan juoni löydy tuloksia tutkailemallakin.

Jos löydätte tuloksista virheitä, niin laittakaa kommentit spekuhärveliin. Kurkot pääsivät matkaan pari minuuttia myöhässä, joten loppuajoissa ja 1. rastin väliajoissa on hieman ylimääräistä.

25.10.2012
Sutta ja sekundaa
Teränmaan kalliovuoret tarjosivat parastaan, kun kurkoilijat päästettiin irti Kaapron loihtimille radoille. Todelliset sudet selvisivät suuremmitta vaurioitta Palstonvuoren rinteiltä, mutta totuttuun tapaan pimeä metsä sekoitti joidenkin päät - tai pimeät päät sekoittivat valtion metsät. Ohessa kuvakaappaus siitä, miten erään pienehkön keskisuomalaisen huippusuunnistusseuran manageri onnistuu sössimään puhtaan suunnistuksen loppuviitoituksella viimeiseltä rastilta maaliin ja paikka kärkijoukoissa vaihtuu karvaisiin kyyneliin. Suunnistajan nimi jääköön salaisuudeksi.

Suunnistajan nimi jääköön salaisuudeksi...

Kurkosarjassa tunnelma tiivistyi aavistuksen verran, mutta kovin tuntemattomia nimiä ei kärkikahinoihin tälläkään kertaa eksynyt. Gubbesarjassa hölmöily jatkuu ja todellisia huippusuorituksia on tänä vuonna ollut harvassa. Ehkä sitten ensi kaudella... Leidisarjassa suoritukset ovat olleet tasaisempia ja kärkeen on mahdollisuuksia vielä monella kurkottarella. Nassikoihin ja Helppo elämä -sarjaan mahtuisi enemmänkin väkeä. Tervetuloa ensi kerralla! Mikään ei kehitä suunnistajaa pimeässä syksyssä enemmän kuin taitoharjoitukset lamppu päässä.

Seuraavan kerran kurkoilusta ennakkotietoa:
Opastus Kinkovuorentien ja Paasivuorentien risteyksestä
Kartta 1:10 000, ajantasaistettu 2012 / Heikki Rusko
Lähtöön n. 300 m
Yhteislähtö: kurkot klo 18.00, muut 18.15
Hajonnat: reilut salmiakit
Matkat:
Kurkot 8 km
Gubet, kurkottaret ja nassikat 4,1 km
Helppo elämä 2,6 km putki


23.10.2012
Susikurko lähestyy...
opastus perille- Haukaanmaantien ja Koskenpääntien risetyksestä- seuraa heijastimia risteyksissä
tienvarsipysäköinti
kartta 1:10 000
lähtöön n. 500 m
yhteislähtö
Hajonnat ; viestityyppiset , epäreilut mutta tasapuoliset- paras voittakoon
matkat:
kurkot 6 km
gupet, kurkottaret,nassikat 4 km
helppo elämä 2 km

Tervetuloa!

19.10.2012
Susikurko
Kurko kansa, tervetuloa TERÄNMAAN KALLIOVUORILLE Susikurkoon 24.10 klo 19.00. Nimensä mukaisesti sudet saalistaa laumana eli yhteislähtö linkin mukaisesta paikasta tai lähistöltä siis klo 19.00 linkki

Ajo-ohje: Pohjoisesta tulija käänny Kanavuoren ABC;n kohdalta vanhalle 4-tielle- Etelästä tulija; Toivakan kohdalta vanhalle 4 tielle ! Opastus alkaa Haukanmaantielta Koskenpääntien haarasta. Kartasta, maastosta, radasta ja hajonnoista vaan sen verran mitä Tikkakosken virallinen Kurko-valvoja ne nähtyään tokaisi ; ai tällaisenko meinasit pitää, eipä ole ennen ollut, eipä!!

Tervetuloa

18.10.2012
Liukasta ja märkää Hupelissa

Antoi kunnon sadekelin, mutta siitä huolimatta muhkea osallistujamäärä yllätti. 70 rohkeaa lamppupäätä uskaltautui viivalle. Osakisa saatiin onnistuneesti läpi, ja kartantekijää ei vedetty nekkuun ainakaan vielä. Jotkut osasivat luovia rinteissä ja väistellä kivikot, ja jotkut eivät. Suurimman vaikeuden tiettävästi tuotti 1:7500 mittakaava, josta järjestäjä unohti ilmoittaa ensin ohjeissa ja sitten vielä lähtöhetkelläkin. Kurkoissa paalupaikan vei nimiinsä Hutteri, joka rynni kuolemaa uhaten maalisuoralle ja maaliin ensimmäisenä niitaten muutamalla sekunnilla Vormiston ja Jou Lakasen. Kurkottarissa osakisan voitto meni Rantasen Maaretille ja gubeissa Hartman karkasi muilta tullen ylhäisessä yksinäisyydessään ekana maaliin. Tulokset tulevat aikanaan tänne, joten lamppua latinkiin jo seuraavaan kurkoon!

Touhon kuvia Kurkokelistä

Järjestäjä kiittää osallistujia!

15.10.2012
Pehmo-ohjeet
Vamos! Tulevana keskiviikkona kurkoillaan Hupelin ihanaisen muodokkaat mäkimannut moneen suuntaan, ja paikalle odotetaan suurta kurkoilijamäärää erilaisine tuikkuineen. Alustavassa ennakossa ei hehkutettu kuin pintapuolisesti maastoa, joten viikonloppuna napattu maastokuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa. Not bad, eikös vain! Luvassa on myös paljon penkkaa ja liukkaita paikkoja rinteessä piisaa, joten kenkäsuositus on perinteinen nastari. Uusittu kartta on uunissa paistumassa ja keskiviikkona nähdään onko uuden kartantekijäkokelaan kohokas paisunut odotetusti vai lässähtääkö sittenkin pannukakuksi. Varmaa on kuitenkin se, että käyrät on kohillaan.

Pehmokurkossa lähdetään massalähdöllä, jolloin kaikki sarjat pääsevät metsään yhtaikaa "sulassa" sovussa. K:lle kannattaa olla keulaporukassa, jos mielii ottaa homman haltuun ensimetreiltä lähtien. Klo 18.50 alkaa johdettu n. 300m alkuverryttely lähtösuoralle, josta siis startti klo 19. Ai niin, autopaikoitus on jo puretun Kanavuoren koulun kentällä. Radat ja hajonnat ovat vielä viilauksia vailla, mutta keskimäärin matkat tulevat olemaan Kurkoilla 5km, Gubeilla ja Kurkottarilla 4km sekä Helppo elämällä 2km. Ei kuitenkaan pidä tuudittautua nopeaan reissuun, sillä näissä geimeissä voi tapahtua mitä tahansa, kuten viimeksi Suolikurkossa nähtiin.

Peli-ilmeet päälle ja keskiviikkona Hupeliin!

12.10.2012
Pehmokurkon ennakko vol 1

Seuraavassa kurkossa namutellaan monelle tutussa maastossa Kanavuoren kupeessa. Näyttämönä toimi Hupelin ja Majavuoren maastoalueet, joita kartantekijä on viime hetkellä uusintakartoittanut laserkäyrästön pohjalta. Alueella on järjestetty lukuisia kuntorasteja vanhan sekä uuden vuosituhannen puolella, joten ainakin kokeneempi kaarti saattaa muistaa mitä tuleman pitää. Maastosta löytyy tiukkaa kuusikkorinnettä tiheikköineen ja herkkupalana myös Päijänteen rantakallioita useampaan otteeseen. Näkyvyys ja juostavuus on kauttaaltaan jopa mainiota, mutta ratamestari on huhujen mukaan luvannut haastavat baanat, joten ei tuu olee helppoa ja se on vissi!

Pehmokurkossa juostaan keskimittaisilla radoilla hajonnoittain ja vielä mietitään laitetaanko kööri massana vai yksittäin pehmoilemaan. Seuraa sivuja, maanantaina tulee kunnolliset ohjeet matkoineen ja formaatteineen.11.10.2012
Alustavat suolitulokset ihmeteltäväksi

Niinhän siinä taas kävi, että kaksikolta Reiman ja Järvinen saatiin jälleen jotain ainutlaatuista. Varsinkin gubbesarjassa turoiltiin oikein urakalla - olisikohan niin, ettei ikämiehet vielä oikein luota omiin taitoihinsa ja erikoiset hajonnat purevat erityisesti tässä kohderyhmåssä? Maasto oli odotettua mukavampi, paikoitellen saatiin nauttia oikein mukavasta kuusikosta ja ihanan märistä soista.

Alustavissa tuloksissa on vielä joitain tiedossa olevia virheitä esim. nimien osalta. Korjatut sarjakohtaiset tulokset tulevat vielä torstain aikana tämän hetken ennusteen mukaan. Asiaan vaikuttaa monenlaiset logistiikkahommat... Laittakaahan spekuhärveliin kommentteja, jos hylsyjen osalta tai muuten löydätte vääryyksiä.

Touhon kuvia7.10.2012
Suolikurko

Aina ei kannata mennä suoraan...

Kuvaa eräältä rastiväliltä. Aina ei kannata mennä suoraan...

Ohjeet ja ennakot.

Kurkoilua varten on jälleen kaivettu esiin urbaaneista korpimaista se vihon viimeinen, jonne suunnistaja ei ole aikaisemmin jalallaan astunut. Lähes neitseellistä viidakkoa siis kaskettavaksi.

Kurkomaasto muistuttaa vähän kahden edellisen osakilpailun maastoa - hyvin VÄHÄN! Maasto tarjoa monenlaisia haasteita ja elämyksiä. Kartta on puolestaan hämmentävä osoitus siitä, mitä voi saada aikaan pelkän laser-käyräaineiston, huonon ilmakuvan ja hyvän mielikuvituksen avulla. Maastossa on melko runsaasti vihreitä alueita, joiden läpi suunnistajat joutuvat pakostakin kulkemaan. Tiheiköiden kätköistä saattaa paljastua karttaan merkitsemättömiäkin yllätyksiä. Älkää antako niiden häiritä suunnistustehtävät toteuttamista!

Aivan alun koettelemuksen jälkeen maasto on varsin kelvollista suunnistusmaastoa. Tosi Kurkoille tarjotaan lisälenkki, joka sisältää reilun lisän haasteita kaikilla suunnistuksen osa-alueille, kuten asiaan kuuluu. Prinsessa sarja säästyy alkuosankin koettelemukselta, jos malttaa lukea omaa karttaansa heti alusta alkaen. Alueella olevien talojen pihat ovat luonnollisesti kiellettyä aluetta, mutta peltojen läpi voidaan juosta. Valtatie 9 pitää alittaa ehdottomasti tunnelin kautta ja järvien jäälle meno ehdottomasti kielletty!

Hajonnat ovat runsaat ja monimuotoiset. Tasan eivät käy onnenlahjat tälläkään kertaa, mutta tasapuolisuuteen on silti pyritty. Luettavuuden parantamiseksi kartta on tulostettu kahdessa osassa Kurko- ja Guppe-radoilla. Ratapituudet sexikkäästi 6.6 , 4.6 ja 2.6 km.

Kello 19:00 alkaa johdettu 800m alkuverryttely lähtöpaikalle. Varustekuljetus lähdöstä maaliin on tarjolla. Kilpailijoilla on käytettävissään jopa katettu tila pukeutumiseen.

Opastus vanhalta Muuramen tieltä

Uusi ja vanha kartta

Uutta ja vanhaa karttaa rinnakkain.

Tervetuloa!


1.10.2012
Hirvasmaastoa

Eräs kurkonassikka kävi kesällä kuntorasteilla tutustumassa tulevaan kurkomaastoon. Katso ja tutustu. Hämäyksen vuoksi karttaa on häivytetty, ettei etukäteistutustuminen olisi liian helppoa.


28.9.2012
Pommivideo ja Hirvaskurkon ennakot

SM-taitokurkon pommailua katsellessa on aika kääntää katseet kohti Hirvaskurkoa. Evp sotilasratamestari Mehtä-Jussin mukaan Hirvaskurkoon löydät ajamalla Hirvaskankaalta tietä 627 noin 8 km Uuraisten suuntaan. Kilpimäen tienhaarasta on opastus, josta matkaa perille on parisen kilometriä. Jos Kurkoilu jostain syystä ei kiinnosta aikaa voi viettää Kilpimäen laavun nuotiolla omia makkaroita paistellessa, järjestäjien hirvikeittoa tarjoillaan vasta perjantaina 2.11!

Maastopohja on paikoin kivistä, mutta pahimmista kivikoista välttyy lyhyimmilläkin rastiväleillä järkevillä reitinvalinnoilla. Jotakin yllättävää aiempiin Hirvaskurkoihin nähden on pyritty myös löytämään. Edellisvuosien tapaan Rasti E4 tarjoaa kartat valmiina muovisuojuksissa.

Kurkoilla pimeässä taivallettavaa on seitsemisen kilometriä, Kurkottarilla, Nassikoilla ja Gubeilla viitisen, Helpon Elämän suunnittelu on vielä vaiheessa.


26.9.2012
Osanottoennätys ja raakatulokset

Sen kummempia hieromatta, linkistä löytyy raakadata tuloksista näin metsän keskeltä. Samuel tuli ja voitti. Tulokset. Viilatut tulokset tulevat viikonloppuna. Järjestelykoneisto kiittää kaikkia uudesta ennätyksestä, 95 osallistujaa! Arhinmäki ei sitten tullut paikalle, samoin Hakkarainen taisi jäädä kotiin.

SM-taitokurko osoittautui kommenttien perusteella nimensä mukaan vaativaksi. Ratamestarin ihanneaika 36min(37min viimeisen välin kanssa) jäi saavuttamatta, koska jokainen kärkipään kurko teki jollain rastilla Pommin. Erityistä päänvaivaa aiheutti Pommirinne, kuvassa Janin pummin alku. Alueella lisäepävarmuutta aiheutti maastoon jääneet pari heijastinpötkylää, joita ei käytetty leimasimien loppuessa.

PommiRinne

26.9.2012
Viimehetken SM-säätöjä

SM-taitokurko myy kuin omenapuhelin. Ennakkojonossa on jo 86 ilmoittaunutta! Vielä kannattaa ilmoittautua, sillä kartat muuntuvat paraikaa bitistä paperille, ja karttoja voidaan vielä tänään painaa lisää iltapäivän aikana. Mainittakoon että myös Teuvo Hakkarainen on ilmoittautunut HelppoElämä sarjaan. Varaamme Teuvolle kartan, vaikka epäilemme vahvasti että Teuvo ja Arhinmäki ovat vain nimimerkkejä? Rasteja viedessä radat hieman vielä muuttuivat, ja helppoon elämäään tuli 100m lisää matkaa, eli on nyt 1,3km. Toivottavasti se ei vaikeuta elämää. Tässä vielä muistilistaa osallistujille:
-ennakkoilmoittaudu kartan varmistamiseksi
-muista oma karttamuovi, emit ja lamppu
-autot 9-lemmikin vastapäätä olevalle parkkipaikalle, lupa kysytty siihen.
-hoida maksu ja ilmo parkkipaikalla 9-tien lemmikillä
-Varovaisuutta 9-tien ylitykseen lähtöpaikalle siirryttäessä!!

PS. Kartta ja radat näyttävät hyvältä paperilla.24.9.2012
KurkoCupille naamakirja

SM-taitokurkoon on ensimmäisenä päivänä tullut jo lähes 50 ennakkoilmottatumista! Ensimmäiset ilmot saatiin heti puolilta öin luukun auettua, ja kukapas muu siellä oli jonossa ensimmäisenä kuin tämänkin vuoden kurkoa johtava Jones Kahelin. Tapahtumaan on aikaa vielä 2 päivää, joten jokohan maaginen 100 menee rikki. Ilmoittautua voi vielä keskiviikkonakin ja karttoja painetaan tarvittaessa vielä kurkoiltana lisää. Tapahtumaa kunnioittamaan on ilmoittaunut myös urheilu- ja kulttuuriministeri Paavo Arhinmäki, joten huhuilla lienee jotain pohjaa. Paavo valitsi ennakkoluulottomasti Kurko-sarjan, vaikka näyttöjä yötaidoista ei löydy ainakaan Jukola.com tulostietokannasta.

Suuren suosion innoittamana Kurko-organisaatio on päättänyt yksipuolisesti ottaa askeleen kohti sosiaalista mediaa, ja nyt KurkoCupille löytyy myös oma Facebook-sivusto. Virallinen tiedostus tapahtuu jatkossa edelleen näillä sivuilla, mutta Facebooksivuille voi osallistujat päivittää helpommin omia kokemuksiaan ja jakaa kuvia jne. KurkoCup-facebook sivut löytyy osoitteesta http://www.facebook.com/KurkoCup

SM-taitokurkon matkoiksi on varmistumassa seuraavat: Kurkot 4.8km, Gubet, Kurkottaret jne 4.0km, HelppoElämä 1.2km. Lyhyistä matkoista huolimatta radoissa riittää varmasti haastetta niin fyysisesti kuin taidollisesti, eikä rasteja näköjään tarvitse yksin etsiskellä. Sää lupaa pilvistä ja lämmintä, joten maastoon päässee jo puoli kahdeksan jälkeen.23.9.2012
Arhinmäki SM-taitokurkoon?

Ensimmäisestä kurkosta on palauduttu ja seuraavaa pukkaa. Osa ehtikin jo lukea infoa ensiviikon SM-taitokurko-uutisesta, jonka nettipoliisi kävi siivoamassa ilmeisesti S&M-viittauksiin perustuen. Aiheestakin. Tällä kertaa tarjolla on siis jotain ihan muuta. Kurko-organisaation tavoite on saada osallistujat metsään ns. tappituntumalla viestihengessä. Käytössä on normaalit viestihajonnat, eli joillakin rasteilla tulet käymään eri rastilla kuin saman sarjan kaverisi. Suunnistukseen kuuluvalla periaatteella kartta kertoo mihin tulee mennä. Jos rastipisteesi on kivi ja leimaat notkossa kaverin kanssa, kurko-organisaatio suosittelee tässä kohtaa pikaista tilannepalaveria oman navigaattorin kanssa. Maasto on Pommiovuoren taattua tavaraa eli keskisuomalaista kalliomäkeä parhaimmillaan! Käytössä on kartan parhaat alueet, ja osaksi uusia palasia, joilla ei ole aikoihin juostu. Rasteilla on SM-tasoon kuuluvat heijastimet, joten rastipisteen löydettyäsi löydät varmasti leimasimenkin, rastilippuja ei ole erikseen. Alla olevasta kuvasta löytyy esimerkki rastilipusta. Myös kartta on saanut buustia uudella rungolla ja laserkäyrästöllä. Vanhan kartan yhdistäminen uuteen muottiin osoittautui kuitenkin hieman haasteelliseksi, sillä uusi paikkaansapitävä runko ja käyrätasot eivät ihan yhdellä klikkauksella istuneet vanhaan 80-luvulta peräisin olevaan pohjaan, vaan koko maasto vaatisi oikeastaan uusintakartoituksen. Paikoin kartta muistuttaa kuitenkin erittäin läheisesti edeltäjäänsä, ja rasteja viedessä vanhoja sijaintiheittoja on korjattu ratojen kulku-urien kohdalta online gps-avusteisesti. Joten lähes Jukola-tasoa on tarjolla, ainakin jos pysyt radalla;)

POIKKEAVAT YLEISJÄRJESTELYT:
- Matkat lyhyehköt tulevan SM-yöviikonlopun vuoksi. Suurin piirtein näin: kurkot 4,5km, gubet 3,5km, helppoelämä alle 2km.
- Väliaikalähtö pienellä hajuraoilla!
- Pysäköinti ysitien lemmikin vieressä olevalla parkkipaikalla tai lähistöllä, katso linkki ohjelmasta.
- Maksut ja ilmottautumiset hoidetaan parkkipaikalla. Sen jälkeen voit siirtyä omatoimisesti lähtöpaikalle.
- Lähtöön matkaa n. 500m parkkipaikoilta.
- VAROvaisesti 9-tien yli lähtöpaille ja maalista palatessa, omalla vastuulla!
- Maastoon pääsee heti klo 19.45 jälkeen kun on suht pimeää ja maastoon pääsee ainakin klo 20.30 asti, tarvittaessa myöhemminkin jos on jonoa lähtöpaikalla.
- n. 45s edelliseen lähtijään, n. 1min 30sek saman sarjan kaveriin. Järjestäjä lähettää tarvittaessa nopeamminkin, mikäli tarve vaatii.
- Lähtö tapahtuu siis kuntorastien tyyliin nolla-leimasimesta.
- Emit-kortit luetaan ainoastaan vasta maalissa, mutta ilmoittautuminen siis parkkipaikalla ennen lähtöä.

Mallirastilippu ja navigaattori

Tervetuloa SM-taitokurkoon! Timbe


20.9.2012
Tuloksia korjailtu

Jukokurkon tulokset on nyt päivitetty. Lähemmässä tarkastelussa tuli muutama uusi hylsy väärällä keskusrastilla käynnin takia. Sen sijaan Samppa sai hyväksytyn suorituksen kisavideolla näkyvän maaliintulon ansiosta. Oikeissa kisoissa video ei ole riittävä todiste puuttuvalle leimalle, mutta kurkoilussa onkin eri säännöt...

Kilpailuohjeisiin on päivitetty aiemmiltakin vuosilta tuttu käytäntö eli alle 16-vuotiaat pääsevät kurkoilemaan ilmaiseksi.


21.9.2012
Jukokurkovideoita julkaistu

Yllä olevan videon lisäksi Youtubesta löytyy Jukokurkon kypäräkameraa ala Tommi Lahtonen: Jukokurkoa


20.9.2012
Komento takaisin

Niinhän siinä sitten kävi, vaikka kukaan ei enää siihen uskonut. Vanha ruuna Jones Kahelin tuli taas ja voitti kauden ensimmäisen kurkoilun - tosin samalla ajalla toiseksi tulleen Kalevan Rastin Jere Pajusen kanssa. Järjestäjien muistin mukaan Jones ehti kuitenkin ensimmäisenä maalileimasimelle ja kuittasi täydet pisteet ottaen kurkokomennon takaisin itselleen.

Gubbesarjassa Marko Pitkänen ei jättänyt muille paljon jossiteltavaa ja kurkottarissa Maaret Rantanen oli nopein - Jämsän juhlaa siis. Junnuissa Otto ja Atte törmäsivät ensimmäisen kerran viimeisellä rastilla ja siitä innostuneena onnistuivat tekemään siinä yhteydessä ensimmäiset pumminsa. Atte kuittasi voiton loppukirissä. Uutuussarjassa Klemettisen Veera pääsi parhaiten helpon elämän makuun.

Oheisissa tuloksissa on havaittu mm. muutaman minuutin liian huono aika kaikilla, väärä sarja Pelkosen Terolla ja väärä nimi kurkokoordinaattorilla. Homma korjaantuu noin perjantaina, kun järjestäjät saavat datan muutetuksi. Laittakaa vaikka spekuhärveliin tietoa, jos löydätte muita virheitä.


17.9.2012
Päivän kurkopähkinä

Nykyajan suunnistuksessa on tärkeässä roolissa ennakkotietojen analysointi kisamaastosta vanhoja karttoja, ilmakuvia yms. hyödyntäen. Tällä kertaa tarjoamme erityisesti nörttikurkoille mahdollisuuden tietää hyvinkin tarkka erään tämän syksyn kurko-osakilpailun eräs rastipiste tutkimalla tarkemmin tässä näkösällä olevaa sähköistä otosta eräästä ratamestarista eräällä kurkorastilla. Enempää vihjeitä ei tällä kertaa anneta. Kaikki informaatio on löydettävissä vihjeitä tutkimalla.
12.9.2012
Jukokurko, tuumasta toimeen

Ilta illalta se lähenee – siis Kurkokauden avaus Jämsän Heräkulmalla. Jotain aika mystistä on luvassa. Ota kuitenkin odotellessasi ihan lunkisti, lataa itseäsi ja lamppuasi sekä tutustu KurkoCupin yleisohjeisiin ja näihin Jukokurkon erityisohjeisiin.

Jukokurkon kisakeskus sijaitsee Heräkulman sora-aavikolla. Opastus tapahtumapaikalle on Jämsä-Halli-tieltä ja edelleen Palsinan tieltä. Lähtö tapahtuu yhteislähtönä parkkipaikan välittömästä läheisyydestä kello 20:00. Kartta on päivitetty 7/2012, mittakaava 1:10 000 ja käyräväli 5 metriä. Kartta ei ole muovikotelossa, joten ota A4 kokoa oleva karttamuovi mukaan! Maasto on hyvin kaksijakoinen ja sukua läheiselle Jämsä-Jukolan kisamaastolle. Ratojen alku- ja loppuosat suunnistetaan nopeakulkuisella ja runsaspolkuisella mäntykankaalla. Kurko- ja Gubberadat ulottuvat keskivaiheilla taidollisesti haastavampaan mäkimaastoon, johon tutustutaan varsin perusteellisesti.

Radat ovat testijuoksujen tuloksena lyhentyneet tuntuvasti ja ovat nyt: 7,5 km, 5,5 km ja 2,5 km. Rasteilla on ihan tavalliset rastiliput, heijastava kuitunauha, rastikoodi ja Emit-kapula. Metsässä on myös runsaasti Jämsä-Jukola treenirasteja, joista ei kuitenkaan kannata häiriintyä. Ne erottuvat selkeästi Kurkorasteja suuremmasta heijastimesta, rastikoodista ja siitä, että Emit-kapulaa ei kovallakaan etsimisellä löydy.

Kurko- ja Gubberadoilla on letkojen silpomiseksi runsaasti hajontaa. Jottei pesupaikalla ala saippua kuplia ja suu vaahdota, ilmoitamme jo nyt, ettei hajonnoilla ole mitään yhteistä Jämsä-Jukolan hajontakaavion kanssa. Kyseessä on rusinat pullasta erottava ”Jukokurkohajonta”. Helppo elämä –rata on laadittu kuntorastien helpohkojen ratojen kaltaiseksi. Se tarjoaakin hyvän mahdollisuuden tutustua yösuunnistukseen – vaikkapa kaveriporukalla.

Tervetuloa Jukokurkoon virittämään itsesi ensi vuoden Jukolan viestin tunnelmaan. Ja avaamaan 19. Kurkokauden pisteputki!


7.9.2012
Jukokurkossa vauhdin hurmaa!

Luukutusta männikkökankaalla, ensimmäiset rastit sujuvasti, luukutusta, kimuranttia reitinvalintaa ja armotonta luukutusta KurkoCupin kaikkien aikojen pisimmällä rastivälillä(?), tarkkuutta perhoslenkeillä ja taas luukutusta sekä lopullisten sijoitusten ratkomista piinaavassa muutamien rastien mittaisessa loppukirissä. Siinä pelkistetyt nuotit vuoden 2012 KurkoCupin avaukseen!

Jukokurkon radat ovat viittä vaille valmiit ja siltä näyttää, että reidet - ja pää - kannattaa lämmittää lähtöviivalle valmiiksi. Muuten putoaa kyydistä ensi metreillä. Tästä kisasta eivät kärkisijat siltikään lohkea puolivaloilla; markkinointiosasto pyrkii saamaan viivalle kaikkien aikojen ennätysosanoton. Varmista sinäkin paikkasi joukossa saapumalla ajoissa paikalle.

Lisää ohjeistusta Jukokurkosta annetaan Kurkosivuilla heti, kun kisaorganisaatio selviää testijuoksureissultaan sitä kirjoittamaan.


27.8.2012
Kurkoo 2012!

Sieltä se taas tulee, suurempana ja mehukkaampana kuin koskaan: Kurkocup, tuo yösuunnistuskilpailujen kruunattu kuningas. Tänäkin vuonna kurkoillaan tutusti ja turvattomasti keskiviikkoisin, mutta joitain muutoksia on luvassa. Huomattavin muutos on se, että Prinsessojen toiveesta organisaattorit ovat pehmenneet ja sarjoja on nyt lisätty kuntoilijoiden tarpeet huomioiden, mutta kurkohengestä ei ole silti tingitty: koskaan ei tiedä, mitä tuleman pitää. Kannattaa siis tulla paikalle, ettei jää paljosta paitsi. Myös pistelasku uudistuu tälle vuodelle. Lue ohjeet alta.

Kilpailuohjeet:

Kurkocup on Rasti E4:n, JRV:n, Suunta Jyväskylän ja Vaajakosken Terän järjestämä yösuunnistusaiheinen kilpailujen sarja, jonka kurkokilpailut järjestetään pääosin pimeässä metsässä.

Sarjat ja radat:

Vaikea ja pitkähkö kurkotason rata (ohjeellisesti noin 6 km tai enemmän ratamestarista riippuen):
- Kurkot: yösuunnistuksen todelliset hallitsijat

Vaikea kurkotasoa lyhyempi rata (ohjeellisesti noin 4 km ratamestarista riippuen):
- Kurkottaret: yösuunnistuksen todelliset hallitsijattaret
- Gubet: yli 40-vuotiaat lahkeen lerpattajat tai muutoin kaltaistensa joukkoon kuuluvat
- Nassikat: alle 18-vuotiaat tulevat yösuunnistuksen hallitsijat

Helppo yösuunnistusta aloittelevien rata (ohjeellisesti noin 3 km ratamestarista riippuen):
- Yön prinssit ja prinsessat: Helppo Elämä -sarja aloittelijoille

Lähdöt:

Tapahtuvat osin yhteislähdöllä ja osin väliaikalähdöillä ilmoitettuina aikoina. Ole ajoissa paikalla ettet jää Kurkojunasta. Varsinkin ensimmäiseen osakilpailuun on syytä saapua hyvissä ajoin, sillä kurkokorttien rahastus vie tunnetusti aikaa.

Matkat ja maksimiaika:

Kurkoilumatka on maastokohtainen 30-60min, joskus toki on pidempiäkin kurkoiluja nähty... Eli kilometreissä 4-7km. Jos maasto on lumen valtaama yli 5-10cm korkeudelta, niin silloin jotkut ratamestarit suosivat runsaspolkuisia ja mahdollisimman turvallisen kurkoilun mahdollistavia kulku-uria. Erilaisia teemoja voi olla tänäkin vuonna tarjolla...

On kovin toivottavaa, että 2 tunnin maksimiaikaa noudatetaan järjestäjien riittävien yöunien turvaamiseksi – jos siis kahden tunnin raja lähestyy, niin ota suunta kohti maalia ja kokeile seuraavalla kerralla uudestaan paremmalla onnella. Ja muistakaa ilmoittautua maalissa kaikissa tilanteissa! Vain näin järjestäjät voivat varmistua siitä, että kaikki ovat tulleet turvallisesti pois metsästä.

Rastit ja leimaus:

EMIT-leimaus, SI-tikut voi jättää kotiin. Kilpailijoiden on täten huolehdittava oma EMIT-kortti mukaan kilpailuun. Rastit on merkitty maastoon pääsääntöisesti heijastimella ja EMIT-leimasimella tai vastaavalla.

Toiminta kilpailupaikalla:

1) Lueta korttisi sisään eli ilmoittaudu tietokonehenkilölle. Tästä tiedetään ketkä jäävät metsään ja voidaan ryhtyä etsintätöihin.
2) Nollaa korttisi ennen lähtöä. Ja muista tehdä nämä osat 1 ja 2 tässä järjestyksessä.
3) Käy oikeilla rasteilla kurkoilun aikana. Muista että jury on armoton, väärillä rasteilla käyneet hylätään kurkovarmasti.
4) Maalileimauksen jälkeen pura korttisi tietokoneelle (250-leimasin).
5) Ihastele miten alistit kavereita kurkoilussa!

Kartat:

Kartat ovat eri normein (mittakaavat 1:2000-20 000) tehtyjä, erilaisten kartoittajien henkilökohtaisia näkemyksiä maastosta (taideteoksia) ja kartoissa on valmiina ratapainatus ja joskus jopa rastimääritteet.

Opastus:

Opastus kurkoilupaikoille löytyy osakilpailuluettelon linkeistä, kunhan ne ehditään sinne upottaa. Tienvarsiopasteita ei juurikaan ole. Jos et osaa omin avuin kilpailupaikalle, et pääse metsään! Eksymisistä on myös turha valittaa sosiaalisissa meedioissa tahi tiedotusvälineissä.

Maksut:

Kurkokilpailukohtainen 6 euroa/kerta, alle 16-vuotiaat ilmaiseksi. Myynnissä on myös pahasti addiktoituneille kurkokorttia tasahintaan 50 €, joka sisältää kaikkien yhdentoista kurkoilukerran osanottomaksut. Joitakin hajanaisia kurkokortteja saatetaan myös jaella epämääräisin ei valoa kestävin perustein.
Pistelaskusysteemi:

Kurkokilpailuvoitosta saa 25 pistettä, toisesta sijasta 22 ja kolmannesta sijasta 20. Tämän jälkeen 19,18,17 jne. Jokainen radan läpäissyt saa kuitenkin 1 pisteen ja pelkästä matkaan uskaltautumisestakin puolikkaan. Yhteispisteisiin lasketaan kahdeksan parhaan kilpailun pisteet eli kahden sadan pisteen jälkeen ei ole pakko osallistua.

Tasapelin kohdatessa se joka oli finaalissa parempi voittaa. Jos näinkään ei saada selvyyttä verrataan voittoja, kakkostiloja, kolmostiloja jne., niin pitkälle, että voittaja saadaan selville.

Cupin organisaattorit:

Vesa Klemettinen p. 0400 790805 Email: vesa.klemettinen_pp.nic.fi
Kimmo Kaario p. 044 386 5550 E-mail: kimmo.kaario_gmail.com

Onnea 19. kerran järjestettävään kurkoiluun!