SM-yö ennakko

Tämän vuoden yömestaruudet ratkotaan keskisuomalaisissa rinnemaastoissa, Jyväskylän kaupungin välittömässä läheisyydessä. Kilpailukeskuksena toimii Vaajakosken urheilukeskus. Ilmaiset pysäköinnit sijoittuvat alle puolen kilometrin päähän. Kilpailukeskuksen sisätiloista, yhden katon alta, löytyvät kaikki palvelut joita kisailijat tarvitsevat ennen kilpailua ja sen jälkeen. Tuloksen saadakseen on kuitenkin kisan ajaksi poistuttava sisätiloista. Perjantain karsintamaasto ja lauantain finaalimaasto muodostavat yhtenäisen 13 neliökilometrin alueen, johon kansainvälisestikin tunnettu ratamestari Jake Puttonen on  laatinut oivat yöradat. Sarjat H/D50 ylöspäin pääsevät nauttimaan Savonmäen rinteistä 1:7500 mittakaavaisella kartalla. Nuoremmilla maasto laajenee länteen Väärämäen suuntaan ja kartta on mittakaavassa 1:10000. Karttojen laadusta vastaavat keskisen Suomen karttagurut Timo Sivill ja Timo Joensuu.

Maastokuvauksen suhteen rehellisyys lienee paras markkinavaltti, ettepähän sitten ainakaan pety. Läheisen Savonmäen osalta päällimmäisinä tulevat mieleen laakeat, hyväkulkuiset, lähes tyhjät rinteet. Alueella ei ole soita ja hakkuujätettäkin iäkkäämpien suunnistajien radoilla vain nimeksi.  Alueen ulkoilureitit ja polut tekevät reitinvalinnoista haastavia. Kalliot ja pienipiirteiset alueet loistavat poissaolollaan. Pääosin valkoinen kartta muistuttaa enemmän Keski-Eurooppaa kuin Suomea. Läntinen Väärämäen alue sisältää enemmän talousmetsille luontaisia kuvioita. Tosin sielläkin puusto ja maapohja ovat ratojen alueella pääosin varsin mukavia. Keskisuomalaista maastopohjan peruskivisyyttä emme ole valitettavasti saaneet kuitenkaan poistettua kummastakaan mäestä.

SM-yö2016

Radoissa on vältetty turhaa kikkailua ja luotettu perinteisiin menetelmiin. Miehilläkin finaalin 3min lähtöväli tarkoittaa sitä, että perhosia ei tänä vuonna ole. Paitsi ehkä vatsassa. Maasto, kartta, radat ja kilpailukeskus ovat juhlakunnossa.

Tervetuloa!

Vaajakosken Terä