Pimeämpää, kosteampaa, kylmempää ja pinkkiä

Vaarakurko – ”Pitikö nämä kaikki mäet tunkea vieri viereen samaan maastoon?”

 

Tulevan viikon Kurkokaravaani pysähtyy Jämsän Juokslahdelle Ruonavuoren katveeseen. Kyseessä on se mäki, jossa ysitien ohituskaista tarjoaa pohjoisesta päin Jämsään kiiruhtaville vapaata kaistaa ohittaa koko edessä mateleva Toyota-jono. Nyt Kurkot pääsevät fiilistelemään samaa tunnetta; mäen juurelta kun lähdetään kohti sata metriä korkeammalla sijaitsevaa mäen huippua, niin tilaa on ohittaa edessä kulkevia sekä oikealta että vasemmalta.

[caption id="attachment_342" align="aligncenter" width="640"]Ruonavuoren huipun rasteilta on hyvät näköalat kohti Jyväskylää Ruonavuoren huipun rasteilta on hyvät näköalat kohti Jyväskylää[/caption]

Eikä tässä kaikki. Uutukaiselle Ruonavuoren kartalle mahtuu nopeasti laskien kuusi muutakin mäkeä – tai vaaraa, kuten itäsuomalaiset mäkiään kutsuvat. Päätien varren maasto näyttää hyvin Kanavuoren kaltaiselta. Ja sitähän se myös on. Isoja mäkiä ja mahtavia jyrkänteitä, mutta niiden takana erinomaista kulkukelpoisuutta sekä varsin vaativaa suunnistamista.

[caption id="attachment_344" align="aligncenter" width="578"]Luvassa makeaa Kurkoa pääosin hyvällä kulkukelpoisuudella Luvassa makeaa Kurkoa pääosin hyvällä kulkukelpoisuudella[/caption]

Metsä on märkää ja kallioilla melko liukasta, joten varovaisuutta avokallioalueille. Kurkoradan itäosassa käydään lähellä ysitietä ja jyrkkää rinnettä. Optimireitillä ei kuitenkaan liikuta lähellä jyrkänteen reunaa, vaan pysytään tasaisemmalla lakialueella. Jos olet jyrkässä sivurinteessä, nouse ylemmäs – alempana alkavat lopulta ne jyrkänteet. Kurkoväkeä hellitään – poikkeuksellisesti – myös vanhojen kuusikoiden peittämillä rinnemetsillä. Viiden sentin vahvuinen sammalpeite alamäkeen viettävää askelta pehmentäen uhkaa unohduttaa sen, että meneillään on karu, kurja ja masokistinen Kurkokisa.

[caption id="attachment_343" align="aligncenter" width="640"]Aika hienoa maastoa tarjolla Aika hienoa maastoa tarjolla[/caption]

Kurkoille ja gubeille tarjoillaan meheviä hajontoja (elämässä ei aina saa samoja kortteja pelattavaksi kuin vieruskaverit…) sisältävät radat 7,0 km ja 5,5 km. Helppoa elämää on tarjolla reippaat kaksi kilometriä. Olkaa tarkkoina ja suunnistakaa omat rastit. Maalissa tietysti tarkistetaan kartoista ratakoodit!

Kurkoilijioiden on hyvä huomata, että yhteislähtö tapahtuu kellojen siirtämisen vuoksi jo 18:00. Kurkokeskus löytyy Jyväskylästä tullessa Juokslahdelta oikealle ja kylän kohdalta vasemmalle kääntyen ns. vanhan Juokslahden tien varresta. Autot pysäköidään järjestäjän opastamana tien länsireunaan. Tie on yleinen tie – kun hääräätte siinä ennen ja jälkeen kisan, niin varokaa autoja! Harva ohikulkija voi ymmärtää, että tällainen väenpaljous on pimeässä illassa vastassa. Itse tapahtumakeskus telttoineen on sadan metrin päässä tiestä sijaitseva rauhallinen aukio.

Vaara-Kurko kutsuu – älä jää kuulolle, vaan tule mukaan!

 

3 Comments

 • Vaarakurkon markkinointimoguli
  Posted 27.10.2014 at 20:06 | Permalink

  Vaarakurkon paluumatkalla maineen ja kunnian lisäksi Kurko- ja Gubbe-sarjojen nopeimmilla hymyn vetää leveäksi uudet ja aina vaan harvinaisemmiksi käyvät Jämsä-Jukola ulkoilupuvut. Niitä on nimittäin taas jaossa. Lisäksi Kaikki pelaa -meiningillä arvotaan kisaan osallistuneiden kesken yksi puku. Kannattaa siis luukuttaa kovaa maalileimasimelle saakka!

 • Vaarakurkon kisatoimiston tsuppari
  Posted 27.10.2014 at 21:24 | Permalink

  Vaarakurkossa ei omia karttakoteloita tarvita, vaan kartat jaetaan karttamuoveissa (hitsaamattomissa) ja piiloon taitettuina. Syynä on se, että havaintojen mukaan joillakin kurkoilijoilla on taipumus jo ennen lähtöä kurkkia rataansa. Nyt illan suunnistustehtävän kimppuun pääsee vasta paukusta – yhtä aikaa koko porukka. Härdelli alkakoon!

 • Vaarakurkon viestintävelho
  Posted 29.10.2014 at 17:25 | Permalink

  Kurkoilu-kurssi heitti pahan haasteen tuleville kurko-osakisoille järjestämällä tapahtuman, josta riittää spekuloitavaa koko viikoksi. Vaara-Kurkossa tähdätään kaikin voimin samaan. Huonolta kuitenkin näyttää; ensinnä lupaavasti kehitelty tuhnusade on kuivumassa jo huomiseen mennessä kasaan. Illaksi on kaikkien tosikurkojen pettymykseksi Jämsän seudulle luvassa muutaman lämpöasteen poutakeliä. Toisaalta kun kartat, rastit, ratakoodaukset, pelit ja rensselit ovat jo nyt olevan valmiina, niin vielä tässä ehditään jotain sössiä syteen ja saveen. Huomenna näihin aikoihin totuus koittaa. Tervetuloa elämyksien kisaan!

Post a Comment

Your email is kept private. Required fields are marked *