Pimeämpää, kosteampaa, kylmempää ja pinkkiä

Vaarakurko – ”Pitikö nämä kaikki mäet tunkea vieri viereen samaan maastoon?”

 

Tulevan viikon Kurkokaravaani pysähtyy Jämsän Juokslahdelle Ruonavuoren katveeseen. Kyseessä on se mäki, jossa ysitien ohituskaista tarjoaa pohjoisesta päin Jämsään kiiruhtaville vapaata kaistaa ohittaa koko edessä mateleva Toyota-jono. Nyt Kurkot pääsevät fiilistelemään samaa tunnetta; mäen juurelta kun lähdetään kohti sata metriä korkeammalla sijaitsevaa mäen huippua, niin tilaa on ohittaa edessä kulkevia sekä oikealta että vasemmalta.

[caption id="attachment_342" align="aligncenter" width="640"]Ruonavuoren huipun rasteilta on hyvät näköalat kohti Jyväskylää Ruonavuoren huipun rasteilta on hyvät näköalat kohti Jyväskylää[/caption]

Eikä tässä kaikki. Uutukaiselle Ruonavuoren kartalle mahtuu nopeasti laskien kuusi muutakin mäkeä – tai vaaraa, kuten itäsuomalaiset mäkiään kutsuvat. Päätien varren maasto näyttää hyvin Kanavuoren kaltaiselta. Ja sitähän se myös on. Isoja mäkiä ja mahtavia jyrkänteitä, mutta niiden takana erinomaista kulkukelpoisuutta sekä varsin vaativaa suunnistamista.

[caption id="attachment_344" align="aligncenter" width="578"]Luvassa makeaa Kurkoa pääosin hyvällä kulkukelpoisuudella Luvassa makeaa Kurkoa pääosin hyvällä kulkukelpoisuudella[/caption]

Metsä on märkää ja kallioilla melko liukasta, joten varovaisuutta avokallioalueille. Kurkoradan itäosassa käydään lähellä ysitietä ja jyrkkää rinnettä. Optimireitillä ei kuitenkaan liikuta lähellä jyrkänteen reunaa, vaan pysytään tasaisemmalla lakialueella. Jos olet jyrkässä sivurinteessä, nouse ylemmäs – alempana alkavat lopulta ne jyrkänteet. Kurkoväkeä hellitään – poikkeuksellisesti – myös vanhojen kuusikoiden peittämillä rinnemetsillä. Viiden sentin vahvuinen sammalpeite alamäkeen viettävää askelta pehmentäen uhkaa unohduttaa sen, että meneillään on karu, kurja ja masokistinen Kurkokisa.

[caption id="attachment_343" align="aligncenter" width="640"]Aika hienoa maastoa tarjolla Aika hienoa maastoa tarjolla[/caption]

Kurkoille ja gubeille tarjoillaan meheviä hajontoja (elämässä ei aina saa samoja kortteja pelattavaksi kuin vieruskaverit…) sisältävät radat 7,0 km ja 5,5 km. Helppoa elämää on tarjolla reippaat kaksi kilometriä. Olkaa tarkkoina ja suunnistakaa omat rastit. Maalissa tietysti tarkistetaan kartoista ratakoodit!

Kurkoilijioiden on hyvä huomata, että yhteislähtö tapahtuu kellojen siirtämisen vuoksi jo 18:00. Kurkokeskus löytyy Jyväskylästä tullessa Juokslahdelta oikealle ja kylän kohdalta vasemmalle kääntyen ns. vanhan Juokslahden tien varresta. Autot pysäköidään järjestäjän opastamana tien länsireunaan. Tie on yleinen tie – kun hääräätte siinä ennen ja jälkeen kisan, niin varokaa autoja! Harva ohikulkija voi ymmärtää, että tällainen väenpaljous on pimeässä illassa vastassa. Itse tapahtumakeskus telttoineen on sadan metrin päässä tiestä sijaitseva rauhallinen aukio.

Vaara-Kurko kutsuu – älä jää kuulolle, vaan tule mukaan!

 

3 Comments