31.5.2005
SIKATREENIÄ JAPANIA VARTEN LAAJAVUORESSA


Laajavuori keittiöstä nähtynä PM-kisat jäivät väliin silmän tulehtumisen takia, mutta silmä alkaa olla jo täydessä teräskatseessa. Vasen silmäni tulehtui kuusenoksan raapaisun seurauksena, mutta erikoista tulehduksessa oli sen laatu. Kyseessä oli värikalvon tulehdus, mikä on silmän sisäinen autoimmuunisairaus, joka äärimmäisen harvoin tulee ulkoisen ärsykkeen seurauksena. Minulle kuitenkin tuli ja se siitä. Hiukan tulehdussoluja on vielä jäljellä ja kortisonitippoja (erivapausmenettely on tehty IOF:lle) pitää pari viikkoa tiputella silmään. Siltä osin kaikki näyttää taas valoisammalta.

PM-kisojen jäädessä väliin panostin Eikan kanssa harjoittelun uudelleen suunnitteluun. Pari tehokasta harjoitusta tein jo viime viikolla, mutta tänään PM-joukkueen palautellessa matkarasituksesta tein yhden elämäni hulluimmista ja kovimmista treeneistä. Todellinen Japanin normaalimatkaan valmistava treeni. Harmittavaa oli se, että lämpötila oli vain +11, joten pitkähihainen paita ja takki päällä varmisti sen, että minulle tulee varmasti kuuma ja kostean hikiset oltavat takin alla. Älkää kokeilko tätä kotona, ellette halua rääkätä itseänne oikein kunnolla ;)

Itse treeniin kuului kolme osaa: ylös-alasjuoksua, alamäkijuoksua ja tasainen "kisapätkä". Ensin juoksin normaalimatkan kisavauhtia eli suunnilleen hitusen yli AnK:n sykkeellä Laajavuoren ylös Laajarin puolelta, sitten jyrkkä takarinne alas kisavauhtia, takaisin ylös jyrkkä takarinne ja lopuksi vauhdikkaasti eturinne alas Laajarille. Toistin sen yhtäjaksoisesti kolme kertaa, eli 6 nousua ja laskua. Aikaa meni noin 169 keskisykkeellä 33 minuuttia. Sen jälkeen siirryttiin toiseen osaan, jossa tarkoituksena oli juosta väsyneillä lihaksilla neljä kertaa eturinne alas ja lisäksi vielä kertaalleen ylös-alas molemmille puolille, eli 2 nousua ja laskua lisää. Hyppäsin siis suoraan autoon ja Eikka heitti minut Laajavuoren päälle, josta tulin alas niin kovaa kuin pystyin. Vauhti parani hiukan jokaisella alamäkipätkällä ollen nopeimmillaan 1'51, kun hitain alastulo treenin ensimmäisessä osassa oli 2'10 pintaan. Sykkeet olivat alamäen lopussa 155 paikkeilla. Neljännen alastulon jälkeen pinnistelin siis vielä 11min ajan kaksi nousua ja laskua, eli pystyin samaan tahtiin kuin treenin alussa. Syke oli selvästi maksimin puolella, eikä enää helposti laskenut. Sitten oli vuorossa treenin kolmas osa, joka oli minulle täysi yllätys.

Eikka hyppäsi ulos autosta ja lähti juoksemaan reipasta hölkkää kohti Killeriä ja sanoi, että nyt juostaan kisa Killerille niin, että joka toisella valopylväällä minun pitää tehdä kolme kyykkyä. Tein siis 1,85km:n pätkällä noin 15*3 kyykkyä paikallaan ja muuten juoksin, minkä kintuistani pystyin. Hyvin oli coutsi arvioinut kisan, sillä tasainen taistelu saatiin aikaiseksi. Pystyin kuitenkin nitistämään coutsin rinnan mitalla ;), mutta koville se otti. Aivan sikaa! Aikaa kisaan meni 7'45, josta minä kulutin kyykkimiseen reilun minuutin. Treeni oli todellakin kova ja palautuminen siitä kestää tovin, mutta Japanin kisoihin ja Jukolaankin on onneksi vielä aikaa. Uskon, että SM-sprinttiäkin varten ehdin tästä treenistä palautua, mutta muuten en sprinttiin aio herkistellä.

Yhteenveto treenistä: 6*ylös-alas (33min/540m), 4*alas (8min/360m) + 2*ylös-alas (11min/180m), eli yhteensä 8*ylös ja 12*alas! ja 1,85km/7'45 kohtuutasaista juoksukisaa, jossa 15*3 kyykkyä paikallaan. Yhteensä kisavauhtista juoksua 60min/750m nousua/1090m alamäkeä/matkaa noin 13,6km.
Tässä vielä tarkemmat treenitiedot FRWD:n käppyrästä
Sama ja lisää löytyy myös training-sivulta

-jani-