23.7.2006
VALMIINA NAUTTIMAAN 6. MM-KISOISTA TANSKASSA

Ensi viikolla minulla on edessä kuudennet MM-kisat Tanskan Århusissa. Yhden asian uskon muuttuneen kohdallani kokemuksen kautta: Aion nauttia näistä kisoista enemmän kuin aikaisemmista MM-kisoista. Olen toki nauttinut MM-tason suorituksista Skotlannissa, Tampereella, Sveitsissä, Ruotsissa ja Japanissa, mutta välillä paineita on ollut liiaksi. Nyt en aio ottaa minkäänlaisia paineita lopputuloksesta. Minä ja kaikki muut näemme kahden viikon aikana, mihin omani ja muiden suomalaisten taito ja kunto riittävät Tanskassa. Suomi oli paras maa EM-kisoissa Virossa tänä keväänä ja tavoite on sama myös Tanskan MM-kisoissa. Siihen meillä on todella hyvät mahdollisuudet, kun teemme parhaamme, eli minkä osaamme. Suunnistuksessa tulee liiallisella yrityksellä naurettavia erheitä ja typeriä virheitä, joita kukaan ei halua tehdä. Toivottavasti Suomen koko joukkue, mutta ainakin minä, teemme vain sen, minkä osaamme. Vain siten Suomi tulee olemaan MM-kisojen paras maa ja mitaleja tulee useita.

On todella hienoa jälleen kerran huippukuntoisena edustaa Suomea MM-tasolla. Poikkeuksellisen upeaa se on veljen (Jonne) ja upean seurakaverin (Pasi) rinnalla. Kolme Vaajakosken Terän miestä esittävät varmasti taitosuunnistusta Tanskassa. Kun siihen lisätään loistava fyysinen vire, tulos lienee odotetun kaltainen. Me osaamme nauttia suunnistuksesta ja Terä viiltää syvältä Tanskassa.

MM-katsastukset sujuivat aivan loistavasti. Pääsin katsastusten jälkeen valitsemaan kisamatkani. Tähän asti olen pysynyt suunnitelmassani, joka on toiminut hyvin. Näin ollen päätin pitäytyä suunnitelmassani edelleen. Valintani oli helppo: Suunnistan MM-kisoissa pitkän kisan ja viestin. Pitkää kisaa varten olen harjoitellut ja koen sen vahvimmaksi matkakseni. Tuoreena Euroopan mestarina olen kisan suurimpia suosikkeja, mutta minun on helppo lähteä tekemään taitojeni ja kuntoni edellyttämä suoritus. Tällä kaudella on ollut neljä tärkeää pitkän matkan kisaa, joissa kaikissa olen tehnyt vain parhaani: EM-pitkä 1., MM-katsastus/Tanska 1., EM-katsastus 2., MM-katsastus/Kuhmo 2. Olen onnistunut kaikissa. MM-kisoissa teen siis sen, minkä olen osannut tehdä tänä vuonna jo neljä kertaa. Itseluottamus ja nöyrä työnteko ovat kaksi asiaa, joihin uskon lujasti. Niiden avulla lähden MM-taistoon.

Jyllannin maastot ovat mäkisiä, mutta vauhdikkaita. Eniten nautin suunnistuksesta juuri silloin, kun suunnistus tapahtuu kovassa vauhdissa. Sitä tarjoillaan tänä vuonna MM-kisoissa. Odotan innolla. MM-katsastukset vastasivat varmasti itse MM-kisoja hyvin, sillä tanskalaiset katsastivat samoilla keski- ja pitkän matkan radoilla kanssamme. Keskimatkan voittoaikani oli 30'22", paras tanskalainen 30'35". Pitkän matkan voittoaikani oli 95'46", paras tanskalainen 100'40". Pari kovaa norjalaista suunnistivat radan alle 100 min: Omdal 99'01" ja Johansen 99'21". Mielestäni tämä kisa oli täydellinen harjoitus MM-pitkää varten. Itseluottamus on nyt kohdallaan, mutta myös nöyryys, sillä sen verran kunnioitusta minulla on aina kuninkuusmatkaa kohtaan. Tanskassa suunnistetaan linnuntietä 17,5km ja nousua 880m.

MM-katsastuksen keskimatkan alku MM-katsastus_pitka -jani-