8.7.2005
MM-KATSASTUKSIA ODOTELLESSA


Kesä on jo pitkällä ja MM-kisat lähestyvät. Herää kysymyksiä: olenko valmis? olenko harjoitellut niin hyvin kuin mahdollista? Tässä vaiheessa on turha miettiä, mitä olisi voinut tehdä paremmin. Kun pääkisat ovat edessä, silloin suunnataan katse kisoihin ja tulevaan tekemiseen. Kuinka näistä lähtökohdista saan parhaat suoritukset juuri kun MM-startti on käsillä? Siinä se olennaisin kysymys, johon seuraavina viikkoina ja päivinä lataan ajatukseni. Olennaista ei ole, miten saan sen aikaiseksi, vaan tärkeintä on, että todella pystyn olemaan parhaimmillani lähtöviivalla Japanissa jokaisessa MM-finaalissa.

Kesän harjoittelu on sujunut hyvin, vaikka aina toivoisi, että voisi harjoitella vielä paremmin ja tehokkaammin, mutta lähtökohta ennen MM-katsastuksia on mainio. Kisoja olen suunnistanut vähemmän kuin suurin osa MM-kisoihin valmistautuvista urheilijoista, vähemmän kuin koskaan aikaisemmin. Sen sijaan olen tehnyt kovempia harjoituksia kuin aikaisemmin, erityisesti normaalimatkaan valmistavia täsmäharjoituksia, joista viimeinen MM-leirillä Norjassa maastossa, jossa norjalaiset ja ruotsalaiset suunnistivat MM-katsastuksensa edellisenä viikonloppuna. Varsin hyvä harjoitus Japaniin: 12,4km/800m (FRWD 15258m/757m)

Jukolaan sain hyvän vireen, kuten kevään maailman cupiin. Nyt odottaa enää huippuvireen tuleminen MM-kisoihin. Omat tuntemukseni viittaavat siihen, että se on mahdollista. Olisi tietysti helpompaa, jos voisi rauhassa valmistautua MM-kisoihin, mutta toisaalta on oikeudenmukaista, että kaikilla on vielä ainakin teoreettinen mahdollisuus näyttää kykynsä ja kuntonsa MM-katsastuksissa. Katsastuksissa haluan suunnistaa hyvin siksi, että näytän kuuluvani Suomen kovaan tiimiin ja myös siksi, että haluan MM-kisoissa juosta normaalimatkan lisäksi sprintin sekä viestin, jos olen huippukunnossa.

Valitettavaa on, että katsastukset ovat Yläneellä ja MM-kisat Japanissa. Mitä yhteistä näillä maastoilla on? Tähän voi kai vastata, että eipä juuri mitään. Toisaalta kuitenkin joukkue on varmasti suunnilleen sama katsastetaan missä tahansa. Muutamat mäkispesialistit saattavat hiukan nyt kärsiä, mutta niillä mennään mitä saadaan. SSL ja FIN5 ovat kuitenkin tyytyväisiä ja pienet suunnistajat pääsevät huippujen kanssa samoihin maastoihin. Siinä mielessä katsastusten pitäminen rastiviikolla on perusteltua.

Nähdään Finillä!

-jani-