reittivertailut(osa1) | reittivertailut(osa2) | väliajat

22.9.2003
SM-YÖN VOITTO HIUKAN YLLÄTTÄEN


SM-yökisaan Hinnerjoella valmistauduin vähiten, mitä koskaan yhteenkään SM-kilpailuun. Siinä valossa kilpailun voitto ja yömestaruus olivat yllätyksiä. Viikolla totesin Pasille, että en viitsi vaivautua harjoittelemaan pimeään metsään, sillä epävarmuus yösuunnistusta kohtaan saattaisi vain lisääntyä. Väsymyskin voisi siellä yllättää, kun harjoittelu venyy niin myöhään iltaan. Tällä kertaa itsevarma asenne palkittiin, mutta tärkeintä ei ollut yön harjoittelemattomuus, vaan halu suunnistaa yöllä. Tahto tehdä hyvä yösuoritus oli kova juuri silloin, kun sen pitikin olla, sillä en ollut harjoituksiin sitä hukannut. Suunnistussuorituksessa on aina se mielenkiintoinen elementti, että vaikka kuinka paljon tai vähän olisi käyttänyt harjoitteluun, niin ajatuksen on oltava mukana juuri silloin, kun kilpailusuoritusta tehdään. Siinä se ratkaiseva pointti menestyksen taustalla. Yömestaruus oli siltikin yllätys. Nyt puuttuvat enää pitkän ja sprintin mestaruudet saavutuksista. SM-pitkän osaltahan totesin, että osallistun vasta sitten, kun palataan vanhaan henkilökohtaiseen kisasysteemiin, mutta voi olla, että pyörrän puheitani. Kevään kunnosta se sitten riippuu. Yökisassa puolestaan kannatan nykyistä systeemiä itselleni sopivampana, vaikka viihdyn toki yksinkin maastossa, enkä niitä apuja niin erityisen paljon saanut. Oma suunnistus vain kulki hyvin ja juoksukin maittoi.

Lähdöstä keskusrastille 5'28/26.(Saarinen -26")
Hiukan takkuillen lähti liikkeelle. Yöhön totuttautuminen vaati aikansa, eikä k-piste oikein löytynyt kartalta. Lähdin k-pisteeltä väärää polku-uraa ja koukkasin pellolle. Aikaa tuhraantui kymmenisen sekuntia. Polulla sujui mukavasti ja alun ollessa yleisesti hyväkulkuista sain hyvän tuntuman yöhön. Lievää kaarrosta kalliolla, mutta hyvin lipulle. Yllättävän iso ero Timppaan, joka aloitti tapansa mukaisesti kovaa.

Ensimmäisen perhosen jälkeen 11'19/36.(Väisänen -53")
Itselläni oli ensiksi lyhin perhonen, jonka mukaan ajat on laskettu (katso väliajat). Hiukan sähläilyä suunnistus oli. Kakkoselle sain aukon takaa mäen reunasta kiinni kivistä, mutten kääntänyt riittävästi ja koukkasin oikealta. Kolmoselle ajauduin suon väärälle puolen vasemmalle, mutta sieltä oli varma tulla rastille ojan viertä. Keskusrasti sen sijaan löytyi hyvin, kuten jokaisella kerralla. Ihan hyvä fiilis.

Toisen perhosen jälkeen 23'32/15.(Saarinen -1'19")
Tällä tavalla lenkkien vertailu on hiukan hankalaa, kun toiset ovat eri vaiheissa kisaa, mutta kuitenkin...Jatkoin kisaan yksin. Viitonen oli hankalan näköinen piste, kun tiheikkö edessä. Päätin ottaa melko tarkan suunnan isoilta kiviltä ja kaartaa hiukan oikealle, jotten juokse tiheikössä ohi. Näin kivenkin ja samalla selkeä mäen reuna. Kartta tuntui täsmäävän täydellisesti ja vaikka lamppu putosi juuri ennen rastia, osuin siihen sujuvasti. Kuutonen ja seiska varman päälle. Kasille juostessa aukko oli yllättävän peitteistä. Juoksin hiukan liikaa oikealla, enkä tajunnut, vaikka ylitin ojan lähes ilman tiheikköä. Aukolla näkyi iso kivi, jonka oikealla puolella kuvittelin rastin olevan. Huomasin, että aukko jatkuu ja tajusin virheeni. Korjasin suoraan rastille. Seuraavalla välillä näkyi selkää, jota koitin hiukan imutella ja pokkasin keskusrastille pohjat.

Kolmannen perhosen jälkeen 44'42/4.(Saarinen -47")
Viimeisellä perhosella sain suunnistuksen sujumaan hiukan paremmin, kun peesaajia tai ainakin samoja uria suunnistavia alkoi löytyä. Yleensä mulle käy niin, että oma suunnistus sujuu paremmin, kun joku juoksee perässä. Tsemppiä ja samalla vauhtia tuli hiukan lisää. Kympille ja 12.rastille sujui homma loistavasti. 11.rastin väli oli hiukan hakusessa, kun erehdyin puskaan. 13.rastin löytyminen tuotti hiukan ongelmia ja pari mukana ollutta auttoi haravoinnissa, mutta itse näin heijastimen tässäkin ensimmäisenä. Fiilis oli mainio ja vauhti tuntui olevan hyvä.

Väliaika 16.rastilla 58'46/2.(Saarinen -1'00")
Pitkällä välillä tuli hetkellinen uinahdus ja kuvittelin juoksevani enemmän vasemmalla. Aukon kulmasta syöksähdin metsään ja ylitin ojan ja toisen, kunnes tajusin mistä olin alun tullut. Kaarsin vasemmalle tielle, enkä menettänyt paljoakaan aikaa. Tiellä sain porskuttaa, minkä jaloista kykenin. Lopun otin tarkasti ja pyrin suoraviivaiseen avosuon ylitykseen. Kallio paistoikin hyvin takana ja lopun suunnistin taas tarkasti. Isompi kallio näkyi, mutta rastikallio oli hiukan isompi kuin kuvittelin tai ainakin laakeampi. Näin kuitenkin heijastimen ja oman koodin rastissa. Seuraavalla välillä painelin suunnalla lampun valoja kohti. Huomasin, että kaverit olivat junioreita, eivätkä menneet samaan suuntaan. Turhaa kaarsin vasemmalle ja oikaisin polun yli rastia kohti. Ihmettelin, mikä mökki siellä paistoi, kunnes huomasin rastipisteeni olevan juuri mökin kulma, eikä iso kivi.

Maalissa 75'24/1.
Päätin nopeasti juosta tien kautta, sillä suota en enää kaivannut. Mielestäni varsin hyvä reitinvalinta, vaikka tiellä takareidet jumittivat menoa. Pasi onnistui juoksemaan tien kautta 9 sekuntia nopeammin, mitä hiukan ihmettelin, sillä mielestäni toteutukseni oli loistava. Mutta osaahan Pasikin tiellä juosta. 18.rastille oli kisan lopputuloksen kannalta ensimmäinen ratkaisuväli, sillä Timo juoksi pellon kautta ja minuutin etumatka kaveni huomattavasti. Itse sain uutta porukkaa kiinni, mikä hiukan nopeutti omaa etenemistä. Ero oli Timon hyväksi vielä 17 sekuntia. 19.rastille tein välillä turhan kaarroksen ja rastille koukun takakautta, kun en tajunnut jyrkänteen laskevan vasemmalle. Tällaiset paikat on yöllä hankalia. Siitä selvittiin ja lamppuja taas edessä. Iskin aivan hulluna ja sain suolle valot jo lähelle. Tulin ojalle ja katsoin, että kuivaa on ja hyvä juosta. Painellessani ojan pohjaa kolme kaveria kääntyi sivulta edestä samaan suuntaan. Ojan pohja oli loistava valinta ja tiellä näkyi valoja taas edessä. Imutin täysillä valoja kiinni ja suoraan rastille. Tämä oli kisan ratkaisu. Olin välillä 18 sekuntia nopeampi kuin kukaan muu - aika hurjaa. Tämä vain kertoo sen, että yöllä voi olla suurtakin merkitystä, miten väli sujuu ja ketä saa edestä näkyviin tai vaikka rastin paljastaa edellä liikkuvien valot. Loppu oli kuitenkin vauhdikas ja onnistunut, joten tällä kertaa kisa kääntyi voitokseni. Onnittelut Timolle hyvästä taistelusta!

-jani-