SM-normaalimatkan analyysit | reittipiirrokset L-9 | reittipiirrokset 9-M

2.9.2003
SM-NORMAALIMATKA TAHKOVAARA/JUUKA


SM-normaalimatkan kilpailu käytiin viikonloppuna upeissa erämaamaisemissa. Odotin todella hienoa erämaata ja sitä Juuassa kyllä tarjottiinkin. Karsinnassa tuntui hakkuutakin hiukan olevan, mutta finaalissa tunsi juoksevansa todella kaukana sivistyksestä. Nautin täysin siemauksin yksinäisyydestä ja pystyin finaalin aikana rakastamaan luontoa, joka kaikessa hiljaisuudessaan ympäröi vauhdikasta etenemistäni kohti seuraavaa ja sitä seuraavaa rastia. Sain tehdä suoritukseni todella rauhassa, sillä ykkösvälin jälkeen en nähnyt koko matkalla yhtä ainutta suunnistajaa - ainoastaan rastimiehet olivat matkan varrella. Tämä lisäsi nautintoani. Juoksu tuntui hyvältä ja suunnistus sujui. Maalissa hiukan ihmettelin, kun kaikki kysyivät, mikä meni pieleen. Mikään ei todellakaan mennyt pieleen - tein matkan varrella kaksi virhettä, joissa molemmissa meni minuutti, mutta mielestäni se oli melko vähän. Kisan kulkua oli maalialueella hämännyt väärä väliaikatieto toiselta väliaikarastilta (9.rasti), jossa Thierry oli kuulemma selvästi jäljessä. Väliaikojen perusteella hän oli kuitenkin vain 2sek Anttia perässä, ja itse olin 36sek jäljessä, kuten maalialueelle oli ilmoitettu. Ihmettelin kisapaikalla todenteolla, kuinka Thierry oli voinut juosta 3min nopeammin loppuradan. Todellisuudessa ero olikin 1'04, mikä kuulostaa järkevältä, sillä minuutin virheen teinkin matkalla.

Lauantain karsinnassa oli todella hyvä fiilis ja juoksu oli rentoa. Fiilis tuntui finaalin lähdössäkin erinomaiselta, vaikka kylmä sade olikin epämiellyttävää. Olisi mieluummin juossut lämpimässä, mutta sitä en voinut valita. Olo oli kuitenkin rauhallinen ja varma, mitä parhain normaalimatkan fiilis. Tiesin, että pitkiä välejä, haastavaa suunnistusta ja nautinnollista maastoa olisi tarjolla 14,4km. Lähdin vauhdikkaasti liikeelle oloni ollessa varsin mainio. Heti lähdön jälkeen oli märkä suo, mistä huomasin pelin hengen. Soita olisi pyrittävä välttämään ja raskasta maastoa olisi tarjolla. Ykköselle meno oli mukavaa. Vaihtelevaa maastoa ja suunnistuksesta sai vähitellen varman otteen. Mikkolan Marikan ja yhden juniorisarjalaisen ohitin ykkösvälillä. Tämän jälkeen en koko matkalla nähnyt ketään muuta kilpailijaa. Rastinotto sujui hyvin ja tyypillisesti välin pohjat, kun juoksu helppoa alusta alkaen. Kakkoselle tiheämpää maastoa, mutta homma hyvin hallussa ja sujuvasti rastille, joka selkeä notko. Antin kanssa jaettu johto kakkosella. Kolmoselle viistosti rinnettä, mikä olikin vaativampi tehtävä. Tarkkana oli oltava, sillä virhe olisi suurehko, jos pääsisi tulemaan. Thierry teki tässä 1,5min virheen. Itse suunnistin hyvin rastille, mutta Antti oli 8 sekuntia edellä. Harjun rastiväliajat kolmella ekalla välillä 2-1-1!

Neloselle hiukan huolimaton suunnitelma. Laskeuduin alas ja polulta takaisin ylös. Sen jälkeen rinteessä jyrkänteitä ylös ja lopulta päälle, josta rasti oli ehdottomasti otettava. Tappiota välin kärkeen minuutti, vaikka virhe tuntui pieneltä. Mielestäni väli olisi pitänyt juosta varman päälle vasemmalta kunnolla yläkautta jälkeenpäin katsottuna. Viitoselle homma sujui ongelmitta ja ero kärkeen eli Anttiin 58 sekuntia. Kyllä Antin alku oli hurja, kuten koko suorituskin. Kuutoselle oli eka pitkä väli. Mielestäni väli oli hyvä, vaikka selkeitä reitinvalintoja ei ollutkaan. Välin toteuttaminen vaati kuitenkin tarkkaa suorituksen hallintaa. Päätin kiertää hiukan oikealta, sillä polun pätkä houkutteli, mutta valinta olikin huono. Toteutin välin erinomaisesti, mutta vasen valinta oli reilusti toista minuuttia parempi, joten putosin neljänneksi ja lähes 2 minuutin päähän kärjestä. Maastossa fiilis oli kuitenkin hyvä ja uskoin tehneeni nopean ajan pitkälle välille. Seiskalle oli siirtymäväli ja kasillekin oli helpohko taival, kunhan malttoi suunnistaa. Kasilla tilanne seuraava: Antti 44'52, Samuli 45'08, Thierry 45'48, Fagerudd 46'02, Jani 46'04, Saarinen 46'07, Jonne 46'20, Salmi 46'42, Muukkonen ja Martomaa 47'15 sekä Jörgen Wickholm 47'49.

Ysille olikin kisan mielenkiintoisin väli. Pitkä 20 minuutin rastiväli muutti kisan kulkua jonkin verran. Vaikka välillä ei ollut erityistä reitinvalintaa, niin välin toteuttaminen oli todella haastavaa suunnistusnautintoa. Mielestäni aivan erinomaisen onnistunut pitkä väli. Onnistuin välissä hyvin ja olo tuntui muutenkin hyvältä. Luulin eteneväni kisan kovinta vauhtia ja odotin Thierryn selän näkyvän hetkellä minä hyvänsä. Näin ei kuitenkaan ollut, vaan Thierry porhalsi karkuun, minkä suinkin ehti. Pitkän ysivälin jälkeen tilanne oli seuraava: Antti 66'05, Thierry 66'07, Jani 66'41, Saarinen 67'40, Samuli 67'54, Salmi 68'00, Jörgen 69'40, Föhr 70'04, Fagerudd 70'10, Puttonen 70'19. Jonne hävisi tällä välillä yli 4 minuuttia. Fagerudd, Martomaa ja Samuli jäivät myös 2-4min välillä, jolla kisan kärki ratkaistiin. Normaalimatkan kisa pitääkin ratketa tällaisella pitkällä välillä. Loistavaa ratasuunnittelua.

Salmi tuli lopun kovinta vauhtia ja pystyi muuttamaan kärjen järjestystä - muuten mitalikolmikko olikin selvä. Kympille Antin tehdessä virheen nousin kisassa hetkellisesti toiseksi, mutta Thierry ei enää luovuttanut kärkipaikkaa. Yhdestoista rasti koitui suureksi virheekseni. Juoksin kympiltä tasoa pitkin, nousin rinteeseen, kunnes yhtäkkiä kuvittelin olevani jo pidemmällä ja luulin jopa eteneväni kohti 12. rastia. Käänsin ylös ja ajattelin näkeväni lammen. Lampea ei näkynyt ja laskeuduin alas - lippu näkyvissä ja leima, mutta koodi ei täsmää. Missä olen? Tajusin tulleeni liiaksi oikealle, vauhdilla alas ja omalle rastilla. Aikaa tuhraantui minuutin verran, mutta Janne pysyi vielä 15 sekuntia takana. Kahdelletoista oli siirtymä, mutta 13.rasti oli jälleen vaativa. Väli sujui hyvin ja pysyin taistossa mukana. Otin rastin varmasti suon vieressä olevien jyrkänteiden kautta ja kivikko ennen rastia oli selkeä. Suoraan lipulle ja hyvänolon leima. Tilanne rastilla: Thierry 81'55, Antti 82'16, Jani 83'01, Janne 83'26, Samuli 84'08, Jörgen 85'23, Juha 86'05, Petteri 86'15, Tero 86'22 ja Timo 86'38. Vain Saarinen joutuu tästä porukasta luovuttamaan kymppisakin paikkansa Mazulikselle.

14.rasti ei tuota suuria vaikeuksia, mutta 15.rasti onkin vaativa. Kartalta saan aluksi mielikuvan, että kalliopätkät ovat ikäänkuin harjanteita ja suunnilleen samalla tasolla, mutta ne ovatkin todellisuudessa rinteessä ja korkein kohta on rastin takana. Parin pysähdyksen ja hienoisen epävarmuuden jälkeen koukkaan rastille takakautta nähden avosuon, mutta olen silti välin 8.nopein Petterin tehdessä välille huikean 30 sekunnin pohja-ajan. Seuraavalla välillä menetin sitten lopullisesti mitalin. Juoksen mielestäni hyvin, vaikka hiukan rastia ennen epäröin. Jään välillä käsittämättömät 27 sekuntia Antille. Ilmeisesti nousin liikaa edetessäni suoraviivaisesti. Olisi pitänyt vaan tarpoa, kuten Antti, avosuon yli. Loppu sujui vauhdikkaasti pyrkien maaliin ja odottaen mestarin julistamista. Kuulen, että mitalille tekee tiukkaa ja petyn. Pettymys on kuitenkin vain hetkellinen, sillä olen suoritukseeni hyvinkin tyytyväinen. Kilpailu oli vain kovempaa kuin aikaisemmin. Edellisten kolmen peräkkäisen normaalimatkan Suomen mestaruuteni virhemäärä on ollut suurempi kuin tämän vuotisen juoksuni 2 minuuttia (+ 1 min 5-6 välillä). Viime vuonna Neitvuorella pääsin suunnilleen samalla virhemäärällä, mutta Nilsiässä ja Nokialla virheitä tuli selvästi enemmän ja silti mestaruus. En usko kehityksen olevan muusta kuin tason parannuksesta kiinni. Hyvä jätkät!

-jani-