sm-väliajat\ | sm-kartta/alku | sm-kartta/loppu

2.9.2002
SM-NORMAALIMATKA 1.9.2002


Normaalimatkan SM-kisa on suunnistettu ja toistamiseen Neitvuoren upeat maisemat ja haasteelliset maastot koettu. Navi järjesti kaikin puolin erinomaiset kilpailut ja osaava ratamestarikaksikko teki normaalimatkan kisasta vuoden kuninkuuskilpailun: vaativuutta niin fyysisellä kuin henkisellä puolella oli riittämiin alusta loppuun. Pitkä väli herätti myös vastalauseita, mutta kyllä huippusuunnistajan on osattava juosta tielläkin ja ennenkaikkea osattava valita itselleen oikeat reitit juuri sillä hetkellä, kun valinnat on tehtävä. Historiallinen kolmas perättäinen normaalimatkan Suomen mestaruus tuntuu hyvältä, kuin olisin tehnyt suunnistushistoriaa.

Karsintakilpailu sujui viime vuodesta poiketen täysin suunnitelmien mukaan, vaikka tänäkin vuonna Salmen Janne oli mukana kuvioissa. Viime vuonna tosin pummattiin yhdessä. Tänä vuonna edettiin puolestaan sujuvasti toisiamme hyödyntäen. Olo ei ollut herkkä eikä erinoimainen, mutta homma oli hallussa. Muuten olisi ehkä tuntunut paremmalta, mutta Haldinin liittyessä seuraan tai paremminkin jättäen meidät Jannen kanssa jälkeen, olo ei tuntunut hyvältä. Matsin näkyessä yhä uudelleen tuli hieman huvittunut fiilis.

Finaaliin tulikin erinomainen lähtöaika. Onneksi ei lähdetty Jonnen kanssa peräkkäin, vaikka likellä olikin. Olisin kyllä vaatinut muutosta, jottei muilla olisi aina jossiteltavaa. Lähdössä oli hyvä ja energinen olo, sillä Neitvuoren ympäristön luonto on todellakin täynnä henkistä energiaa, jota vain luonto voi meille tarjota. Näin ollen oli helppo päästä kisafiilikseen, kun lataustakin tähän kauden tärkeimpään kotimaiseen kisaani oli runsaasti.

Päätin lähteä reippaasti liikkeelle, mutta tuntui hiukan kompuroinnilta. Alku oli melko vaikeakulkuista ja liika yrittäminen kulutti vain voimia. Ykköselle oli heti vaativa väli ja pari kertaa pysähdyin. Silti juoksin rastin ohi ja koukkasin takakautta rastille. Pituus 700m, aika 5'28(7'48/km), virhettä 30" ja välin 17. Romppanen aloitti vauhdilla ollen nopein 4'48. Harri johtikin kisaa alusta alkaen, kunnes vasta viimeisellä kilometrillä menin hänen edelle.

Kakkoselle otin homman haltuun. Rastille tulo oli vaikeahko, vaikka piste itsessään selkeä. Pysähtyä piti jälleen, mutta se olikin homman tarkoitus - siis etukäteen tiedossa. Pituus 310m, aika 2'08(6'54/km). Nopein Weckman 2'05.

Kolmoselle tein nopean ratkaisun ja valitsin tiekierron. Huomasin, ettei ehkä hyvä ratkaisu, mutta oli jo tehty. Rastille nousu jyrkkään rinteeseen. Pituus 370m, aika 3'04(8'19/km). Haldin nopein 2'29.

Neloselle puolestaan tiekierto olisi ollut parempi ja tässäkin erehdyin. Hiukan ongelmia siis alkumatkasta. Päätin edetä suoraan ja jouduin luovimaan ja rykäsemään jyrkän mäen ylös. Liikaa tehoja, mikä kostautui reisien tukkoisuutena. Pituus 430m, aika 3'34(8'17/km). Nopein Hämälistö 3'14.

Viitoselle olikin pitkä reitinvalintaväli. Katsoin ensiksi tiekierron, mutta näytti pitkältä. Katsoin oikealta sopivaa reittiä, mutta kaksi jyrkkää nousua välissä. Kun sopivaa reittiä ei suoraan löytynyt, niin tiekierto oli selvä. Lopussa päätin juosta loivasti kutosen vierestä, jolloin seuraavakin väli olisi selvää kauraa. Tiellä ehdin tehdä reitinvalintoja eteenpäin, tosin huomasin, että ajatellessani paljon eteenpäin, rytmi sotkeutui. Piti kelata, että olenhan varmasti menossa oikealle rastille ja juoksenhan oikeaan suuntaan. Väli sujui muuten hyvin, mutta lihakset tuntuivat pökkelöiltä. Olin aloittanut liian runnoen, eikä tiejuoksu parantanut tilannetta. Tein kuitenkin ekat pohjat. Pituus 2490m, aika 16'35(6'40/km). Romppanen jäi vain 5 sekuntia.

Kutoselle olikin siirtymäväli, joka tarjosi vain kauniit maisemat ja lennokkaan maastopohjan. Ajatus mukana ja rennosti rastille. Jaloissa heikohko olo tiepätkän jäljiltä. Pituus 340m, aika 1'54(5'35/km). Nopein Martomaa 1'41.

Seiskalle olin tievälillä katsonut, että suoraan menee aukon reunaa ja metsälinjan pätkää aivan viivan tuntumassa, joten päätin edetä suoraviivaisesti tällä kertaa. Melko hiljaista oli metsässä, mutta rastille noustessani näin Pasin kapuavan lähituntumassa. Fiilis parani, sillä uskoin olevani piikkipaikalla. Pasi leimasi väliaikarastilla ja minä 13 sekuntia myöhemmin. Join vettä rauhassa ja olin lähtemässä Pasin perään, kunnes päätin toteuttaa oman reitinvalinnan, jonka olin aikaisemmin parhaaksi katsonut. Pituus 960m, aika 7'37(7'56/km). Nopeimmin runttasi Turtinen 7'21.

Kasille lähtiessä tilanne oli sellainen, että olin pitkän välin jälkeen noussut toiseksi Romppasen johtaessa alusta alkaen. Seiskalla eroa 35 sekuntia Harrin hyväksi. Kiersin kasille vasemman kautta. Alku oli huonoa juosta, polulla hyydytti pahasti ja loppukin sujui vaivalloisesti. Uskoin kuitenkin, että pääsin Pasin edelle - Pasi leimasi kuitenkin yli minuutin minua ennen. Kisan huonoin väli fyysisesti, vaikkei varsinaista virhettä rastilla. Pituus 730m, aika 6'42(9'10/km!). Haldin hoiteli välin ajassa 5'19.

Ysille taitoväli, jossa viivalta ei kannattanut poistua. Väli sujui ongelmitta, vaikka rasti tuntui olevan yllättävän ylhäällä. Alkua lukuunottamatta rasteilla virheet vähissä. Pituus 360m, aika 2'44(7'35/km). Välin otti haltuun tällä kertaa Liuha 2'40, joten hyvin ovat rastivälivoitot jakautuneet eri miehille.

Kympille jatkettiin samaan suuntaan suunnistuksen sujuvuutta koetellen. Kun vain malttoi karttaa tarkasti katsella, niin kaikki olennainen siellä oli, eikä näin ollen vaikeuksia sujuvuuden kanssa. Pituus 350m, aika 2'55(8'17/km). Haldinilla tehoja löytyy, nyt 2'50.

Yhdelletoista viimeinen vaativan alueen väli. Rastin puolessa välissä epävarmuutta, sillä muodot jotenkin suuren tuntuisia. Rastia lähestyessä edelleen suunnistus jaloissa ja kumpare näkyi oikealla. Huomasin heti, että liian suuri muoto taustalla. Koukkaus takakautta rastille. Pituus 210m, aika 1'52(8'52/km), virhettä 20". Romppanen kasvatti johtoaan ajallaan 1'28. Eroa 1'51 Harrin hyväksi.

Kahdelletoista sai taas laputtaa. Juoksun täytyi olla rentoa, sillä muuten lihakset oireilivat. Tavallaan oli helppo olo, sellainen jota normaalimatkalla aina tarvitaan, jotta pystyy tsemppaamaan loppuun asti. Hain polkua alle ja tein pientä ässää, mutta homma sujui. Pituus 1150m, aika 7'39(6'39/km). Turtinen otti toiset pohjat 7'21.

Kolmelletoista näytti kärkipään miehillä olleen vaikeuksia. Romppanen teki koukkua minuutin verran. Pasin sain tässä toisen kerran kiinni. Hän seisoskeli ennen rastia ja lyöttäytyi perääni. Edellisellä rastilla Pasi oli leimannut 1'26 sekuntia minua ennen. Rastipiste oli tarkka, mutta näkyi hyvin. Pituus 400m, aika 2'56(7'20/km). Salmi nostaa päätään ensimmäistä kertaa kelaten 2'30.

14.rasti oli laputtamista, mutta pohjassa oli hidastavia tekijöitä. Pasi tuli perässä ja minä karkuun edellä. Rastin puolen välin jälkeen oli märkä oja, johon jäin vähän jumiin. Pasi pääsi edelle, mutta viihtyi vain hetken ja totesi, ettei tunnu hyvältä. Hän jäi rastille noustessa 25 sekuntia, enkä Pasia nähnyt enää kisan aikana. Pituus 1050m, aika 6'57(6'37/km). Jaettiin välin nopein aika Matsin kanssa.

Nyt oli tsemppaus toden teolla alkanut. Tilanteesta ei ollut aavistustakaan, mutta vähillä virheillä olin selvinnyt, kuten oli tarkoituskin. Päätin edetä suoraviivaisesti, vaikka aukkoa olikin tarjolla. Vaikeakulkuista oli, mikä ei kartalta oikein ilmennyt. Taisteltava oli eteenpäin. Ojanpohjaa oli hyvä juosta ja keräsin taisteluhenkeä. Rastille tuli pieni koukku, mutta sain heti korjattua. Pituus 910m, aika 6'10(6'46/km), virhettä 20". Heräämisen kokenut Salmi runttasi ajan 5'39.

16.rasti tarjosi kaksi vaihtoehto, joista huonomman valitsin. Toteutus kuitenkin tärkeintä, niinpä painelin menemään. Rasti oli siellä, missä sen pitikin olla. Pituus 400m, aika 2'50(7'05/km). Rastivälivoittajien joukkoon liittyi Föhr ajalla 2'16.

Yleisörastille päätin edetä tien kautta. Kaukaa kuului kultani ääni, joka huusi, että tiukkaa on. Kuulin ensin, että muutama sekunti Matsia perässä, mutta selvisi pian, että kyse olikin Harrista. Ajattelin, että onpas Harri ollut yllättävän kova tänään, tosin se oli odotettavissa. Porukat huusivat ja tiedot vaihtelivat parin ja 20 sekunnin välillä. Tarkka ero oli 12 sekuntia leimauksessa. Tsemppiä sain lisää, mutta hermopaineita myös, sillä vaativia rasteja oli jäljellä. Väli-Klemelän Sepin huuto jäi kaikumaan: vaikka on kiire, toimi rauhallisesti. Hyvä neuvo, eikä ollut pahitteeksi. Pyrin varmaan, mutta vauhdikkaaseen suunnistukseen. Pituus 270m, aika 1'27(5'22/km). Tsemppipohjat välille.

Seuraavilla väleillä tuntui, ettei kartasta saa selvää. Silmiä piti urakalla räpsytellä. Onneksi maltoin pysähdellä, vaikka tuntui, että aika kuluu liian nopeasti. 18.rasti oli siellä, missä pitikin. Pituus 370m, aika 3'03(8'14/km). Toiset pohjat peräkkäin - säästin sekunteja, kun jätin juomatta.

19.rasti tuntui kisan hankalimmalta. Koko väli epävarmaa ja lopussa meinasin mennä rastin ohi, mutta onneksi lippu näkyi hyvin. Pituus 200m, aika 1'31(7'33/km). Mats teki jo monennet pohjat ajalla 1'19.

20.rastille tapahtui kisan ratkaisu ja siirryin Harrin ohi. Tein hyvän ratkaisun kiertäessäni vasemmalta säästäen nousua. Pituus 280m, aika 2'21(8'23/km). Hämälistölle toiset pohjat 2'17.

Vaativuus oli selvitetty ja kaksi rastia jäljellä. Tsempillä kaikki peliin ja hiljennys ja varmistus ennen rastia. Pituus 270m, aika 1'37(6'00/km). Föhrille nyt puolestaan toiset pohjat 1'33.

Viimeiselle rastille tulo. Kartasta en nähnyt juuri mitään - yritin vain mennä oikeaan suuntaan ja tiesin suunnilleen rastin paikan. Leimaus ja kuulin, että ehdin. Ampaisin kuitenkin täysillä lopun, enkä unohtanut tuulettaa. Viimeiselle rastille tulo 120m, aika 34"(4'45/km) ja loppuviitoitus 100m, aika 21"(3'30/km). Loppu sujui vakuuttavasti ja normaalimatkan kykyni pääsivät lopulta esiin. Fiilis on mahtava, vaikken ymmärräkään, kuinka tähän taas kykenin.

-jani-