suurajotulokset

25.8.2002
SUUNNISTUKSEN SUURAJOT 24.8.2002


Lauantaiaamuna kuumassa sängyssä lyhyehkön yöunen jälkeen voisi kuvitella, ettei kovin pirteänä heräisi. Kovin pirteäksi oloa ei voinut nytkään kutsua, mutta kiinnostus alkavaa 'Suurajo'päivää kohtaan heräili nopeasti. Samalla virkeysaste lisääntyi ja viittä vaille kahdeksan olimme Reetan kanssa aamiaisen syöneinä valmiina hakemaan pojat koko päivän kestävään suunnistusnautintoon.

Viisi yli kahdeksan Toyota Reisin -joukkue: Jani, Jonne, Heksa ja Jarkko sekä Reetta joukkoa vahvistaen suuntasi kohti Vaajakosken urheilupuistoa, jossa oli 'Suurajojen' kokoontuminen ja varusteiden jako. Kaikilla oli iloinen mieli ja autossa nestehukan ehkäisemiseksi n. 20 litraa vettä - olihan hellepäivä jälleen tulossa. Saavuimme paikalle viimeisenä joukkueena ja alkuvalmistelut jäivät lyhyeksi. Taktiikan hiominen jäi myöhäisempään ajankohtaan.

Teipit nilkkaan ja kohti 1. erikoiskokeen lähtöä. Mä, Heksa ja Jarkko juoksimme avauspätkän Savonmäessä Vaajakosken kupeessa. Kolmen hengen hajonta ja matkaa tasan 2km keskisuomalaista rinnesuunnistusta. Sain lyhyen ykkösvälin, enkä heti päässyt sinuiksi kartan ja maaston kanssa. Samaistin väärin ja tein minuutin virheen. Homma haltuun ja loppu mallikkaasti. Jarkolla hieman vaikeuksia toiseksi viimeisen rastin kanssa, joten Punakone otti johtopaikan. Pääsimme sopivasti takaa-ajoasemaan.
Jani: 1.EK 2,0km/12'39(nopein).6'22/km.pummia 1'10.

2. erikoiskoe suunnistettiin Vihtamäessä (AM-normaali 2002). Mä, Jonne ja Jarkko hoidettiin osuutemme. Idea sama kuin edellisessä. Maasto hiukan raskaampi ja paikoin risukkoisempi. Jonnella vauhti päällä - nilkka ei tunnu hidastavan. Mulla hitain hajonta - ainakin raskain... Vähän turhaakin runttausta näin pitkän päivän aluksi, mutta katsotaan. Tässä vaiheessa huomattiin, että päivästä tulee todella kuuma ja vettä on ahmittava urakalla. Toyota Reisin oli osuuden nopein, mutta Punakone säilytti johtoaseman.
Jani: 2.EK 2,3km/14'43(Jonne nopein).6'23/km.pummia 0'40.

3. erikoiskoe oli sprintti Lammasmäessä. Mä sain huilivuoron. Jarkko urakoi kolmannen etapin peräkkäin yhdessä Jonnen ja Heksan kanssa. Maasto oli hieno ja vauhtikin kovaa. Jonne voitti etapin pari sekuntia OK Tuskan Ikosen Paissia ennen. Tässä vaiheessa Tuska oli vielä hyvin mukana kuvioissa, mutta meno muuttui päivän mittaan tuskaisemmaksi Nousiaisen Heikin selkäkipujen vuoksi ja joukkue joutui keskeyttämään. EK:lla vähän muutoksia - Punakone säilytti tasaisen joukkueensa ansiosta johdon. Toyota Reisin oli hyvänä kakkosena.
(Jonne: 3.EK 1,3km/7'10).

4. erikoiskoe juostiin Laukaan puolella. Jarkko sai ensimmäisen lepovuoronsa. Hienoa kallioaluetta sisältävä maasto oli mun ja Jonnen pravuri. Heksa joutui antamaan periksi tehdessään neloselle pari minuuttia kartoitustyötä, mutta säilytimme eron Punakoneeseen suunnilleen samana. Kuutosrastin ratamestarikikka hiukan puhutti, sillä osa joukkueista saattoi leimata väärällä rastilla(ei koodeja) rastien sijaitessa samankaltaisissa pisteissä 50m:n välein. Päivä senkuin lämpenee ja koneisto kuumenee. Punakone johdossa edelleen, mutta Toyota Reisin aivan tuntumassa.
Jani: 4.EK 2,2km/12'55(nopein Jonnen kanssa).5'55/km.pummia 0'20.

5. erikoiskoe Laukaan Oitinmäessä tarjosi supikkomäen - vauhdikkaan, mutta raskaan pätkän. Heikki sai huilia. Jonnen kanssa oli kulku päällä ja vauhti sen mukaista. Sujuvuuskin kun oli kohdillaan, niin EK:n voitto heltisi. Jarkko hoiteli osuutensa myös hyvin, joten Toyota Reisin siirtyi ohi Punakoneen kisan johtoon.
Jani: 5.EK 2,46km/14'55(nopein).6'04/km.pummia 0'20.

6. erikoiskoe oli viimeinen ennen ansaittua taukoa. Vauhdikas, mutta mäkinen osuus juostiin Hietasyrjän upeilla kankailla. Jonne sai levätä. Heikki sai raskaimman pätkän, mutta suunnistus sujui hyvin. Jarkon kanssa tultiin peräkanaa - Jarkko edellä. Muukkonen teki kuitenkin etapin pohjat. Toyota Reisin sai lisättyä johtoa punakoneeseen.
Jani: 6.EK 2,36km/12'48(Petteri nopein 12'20).5'26/km.pummia ei nimeksikään.

Tauolla täydennettiin vesivarastoja ja syötiin eväitä. Päivä oli jo pitkällä iltapäivässä ja kolmen aikoihin startattiin 7. erikoiskokeelle Suolahden keskustassa. Mä sain pitkän tauon, sillä lepäsin tämän vauhdikkaan ja lyhyen etapin. Jonne jatkoi vauhdikasta etenemistä, Heikki tuli hyvin ja Jarkkokin selvisi yhdellä virheellä. Punakoneelle jouduttiin kuitenkin antautumaan reilu puoli minuuttia, mutta säilytimme johtoaseman.
(Jonne: 7.EK 1,4km/6'40).

Seuraavaksi edettiin Laukaan puolelta Hitonhaudan parkkialueelle, jossa 8. erikoiskoe juostiin kokonaisuudessaan ja josta 9. erikoiskokeen lähtö tapahtui. Jonne, Heksa ja Jarkko juoksivat 8.EK:n pituudeltaan 2,2km ja mä starttasin yhden miehen 3,5km:n 9.EK:lle, jonka maali sijaitsi Äänekosken puoleisella Hitonhaudan parkkiksella. Pojat sujuttelivat homman tuupiin ja n. 14 minuuttiin. Mä hoitelin nopeimmin osuuteni ja kisa alkoi ratketa, vaikka erot eivät suurensuuria olleetkaan.
Jani: 9.EK 3,5km/21'55(nopein).6'15/km.pummia 0'40.

10. erikoiskoe oli mielenkiintoinen, sillä Hitonhaudassa juostiin poikien 1992 MM-pikafinaalin kahdeksan ensimmäistä rastia radiorastille. Siellä kisan kärjessä oli Johan Näsman ajalla 14'20 - tosin kisan lopulta voitti Mikko Lepo, kuten monet muistanevat. Tässä kisassa oli lisäksi mielenkiintoista se, että punakoneen J.Puttonen oli ratamestarina tuossa kisassa - peli pantiin jännäksi. No, eipä mitä, viisi ensimmäistä rastia olivat edellisen EK:n viimeiset viisi rastia, joten tuttuahan alku oli. Lähtö tapahtui 20 sekunnin välein takaa-ajona ja kaikilla oli siis sama rata. Jonne sai mut näkyviin ja vauhdilla mentiin. Punakone ei voinut mitään, kun Heksakin suunnisti hyvin.
Jani: 10.EK 2,2km/13'27(Jonne nopein 13'12).6'07/km.pummia 0'10.

11. erikoiskoe suunnistettiin Tikkakosken puolella. Erityistä EK:lla oli perhoslenkit ja kokoontuminen - aika otettiin joukkueen viimeisen jäsenen maaliintulosta, eikä keskiarvosta, kuten muilla etapeilla. Kartta oli heikohko, mikä vaikeutti suunnistusta parilla rastilla, mutta puolen minuutin sisään oltiin Jonne, mä ja Jarkko kokoomarastilla. Juostiin vähän kevyemmin kuin edelliset etapit, mutta säilytettiin vähintään sama ero Punakoneeseen.
Jani+team: 11.EK 2,6km/18'.6'55/km.pummia 0'50.

12. erikoiskoe oli sitten loppuhuipentuma Tikkakosken Pirttimäessä. Kaikki joukkueet lähtivät yhtäaikaa ja seitsemän rastia piti jakaa partion tavoin. Katsottiin nopeasti ja hiukan hätäisestikin ja mä lähdin hakemaan kolme kaukaisinta rastia, kun välit pääsi polkua jolkotellen. Huomasin kuitenkin, että yksi rasti niistä olisi jonkun toisen pitänyt hakea, mutta piti laittaa vähän vauhtia lisää. Pojat saivat ottaa hiukan rennommin, niinpä mua ei tarvinnut kauankaan odottaa. Loppu hoitui mallikkaasti ja tulimme toisena maaliin. Punakone retkahti hiukan ja ero kasvoi yli 7 minuuttiin kokonaiskisassa. Toyota Reisin -joukkue toistamiseen Suurajomestariksi!
Jani: 12.EK n.2,2km/14'.6'22/km.ei virheitä.

Janin päivän saldo: 21,8km/2h15'.6'12/km.pummia 4'00.rasteja 67kpl.

Kiitokset koko joukkueelle ja huoltajajuoksija-Reetalle!

-jani-