17.6.2002
MC/AVAUSKIERTUE 1.-9.6.


Olin valmistautunut rankkaan mc-avaukseen lepäämällä riittävästi, jotta varmasti olisin palautunut pitkien jälkeisestä harjoitusjaksosta. Alku olikin hiukan kangerteleva, mutta kulku parani loppua kohden ja yhteislähtökisa rankassa sveitsiläisessä tyyppimaastossa olikin sitten lähes täysosuma. Tuliaisina mc-avauskiertueelta kokonaiskilpailun 3. sija.

Belgiassa Luxemburgin maakunnassa aloitettiin pikamatkan karsinnalla (nykyään nimellä middle distance). Maasto oli yllättävän raskas, sillä pohjana oli korkea varvikko. Viistoistatonnisella kartalla suunnistustehtäväkin oli hankalahko. Muuten homma sujui hyvin, mutta kasirastilla tuli 1,5min koukero. Finaaliin selviydyttiin, vaikka karsinta olikin yllättävän tiukka.

Pikamatkan finaali juostiin tasaisessa maastossa, jossa noususumma 6km:n radalla oli vain 75m. Pieniä kaarroksia lukuunottamatta erinomainen suoritus ja 7.sija cupin avauksesta oli tyydyttävä. Ruotsalaiset ja norjalaiset jäivät kauaksi taakse ja kärkikymmenikössä oli edustajia 8 maasta. Suomalaisia ainoastaan useampi Matten ja Pasin johdolla.

Normaalimatkan kisa oli sitten fyysistä runttausta, mutta suunnistus ratkaisi jälleen kerran. Varsin mielenkiintoinen 15,5km:n taival, jolla 3/4 osaa seurana Jamie Stevenson ja viimeisen kolmanneksen Novikovin Vallu. Vallu joutui antautumaan viimeisessä jyrkässä nousussa ja jäi 26 sekuntia. Vallulta kuitenkin loistava suoritus. Itse pummasin Jamien kanssa yhtä rastia 3,5min. Jäin Pasille tällä välillä 3'47 ja loppuajassa 3'43, joten kisan kannalta tämä oli melko ratkaiseva rastiväli. Sijoitus kohtuullinen 10.

Siirryimme Sveitsin Fribourgiin ja lepäilimme ja harjoittelimme kevyesti kolme päivää ennen seuraavia skaboja. Sprintti oli seuraavana cupin ohjelmassa. Se juostiin Lausannen olympiapuistossa, jossa on KOK:n keskuspaikka. Kovavauhtisin suunnistuskisa, jonka olen juossut, mutta suunnistustehtäviäkin oli. Alku sujui hyvin, vaikka kakkoselle valitsin huonomman kiertoreitin (10 sek). Yleisörastilta alkoi heikohko pätkä, jossa tsemppi katosi ja sekunteja tuli takkiin. Kokonaisuudessaan kohtuullinen suoritus ja tasaisessa sekuntitaistossa 13. sija. Uusi km-vauhtiennätys 3'51 min/km.

MC-avausviestissä sain tutun aloitusosuuden juostavakseni. Seuraviesteissä juoksen lähes aina ankkurina, ja arvokisaviesteissä aloittajana - mielenkiintoinen yhdistelmä. Onnistuneen suorituksen jälkeen aavistan, että aloitukseni ei jäänyt viimeiseksi. Kunhan Pasin pää saadaan kestämään, niin meillä on varmasti vahva ankkuri. Osuuteni alkuosa oli tilanteen hallintaa, tarkkailua ja pieniä virheitä. Kulku ei tuntunut parhaalta mahdolliselta, mutta parani loppua kohden. Lopulta jätin muut puolen km:n tiepätkällä ja päästin Matten 10 sekunnin johtoasemassa toiselle osuudelle. Matten piti karata, mutta jalka painoi lopussa, ja virhekin tuli. Pasi sai vielä kärjen kiinni, mutta sitten 3min kämmi ja lopulta 6.sija. Peli on kovaa!

Avauskiertueen viimeinen kisa oli kaikista kiinnostavin. Yhteislähtökisa jylhässä sveitsiläisessä rinnemaastossa, jossa korkeuseroa 600m. Kisa juostiin kolmena lenkkinä kahdella kartanvaihdolla. Maali ja Lähtö olivat kilpailukeskuksessa alarinteessä, jolloin alku oli aina yhtä nousua. Joka lenkillä oli sama kakkosrasti, jonne kertyi lähdöstä 130m nousua km:n matkalla. Rankkuutta siis riitti. Noususumma 12,25km:n radalla oli pyöreät 700m. Alussa otin kärkipaikan omalla hajonnallani Mamleevin kanssa. Kakkosella oli toisen letkan kärki jokseenkin samaan aikaan, mutta porukka hajosi kahteen suuntaan. Jarkon kanssa jatkoimme samaa reittiä ja Valstad muiden muassa oli seuraamassa tilannetta kärjessä. Seuraava hajonta oli Valstadilla eri, enkä miestä seuraavan kerran nähnyt kuin loppuviitoituksella. Lopussa oli vielä yksi hajonta ja Jarkolla oli lyhyempi pätkä. Kävin kartanvaihdossa minuutin kärjen perässä sijalla 8. Seuraava hajontalenkki tuntui hiukan nopeammalta. Juoksin Jannen ja Jarkon kanssa samoja reittejä - suomalaisia oli kiitettävästi jokaisen letkan kärjessä. Lopussa mulla oli lyhyempi hajonta ja tulin kartanvaihtoon Valstadin, Vallun ja Mamleevin perässä neljäntenä. Valstad oli yksin karussa n.40 sekunnin päässä, mutta en tiennyt eroa olleen niin paljon. Kakkoselle noustessa katsoin taakse ja huomasin tutun vetävän askeleen takanani - Pasihan se siinä tullu tömisteli. Toiselta hajonnalta venäläinen parivaljakko tuli rastille samaan aikaan ja katsahdin loppurataa. Ensinnä kävi ajatus, että jopas on paljon lyhyempi hajonta, mutta nopeasti tajusin, että loppuhan on putkea. Pasin kanssa varmistettiin asia koodeja vaihtamalla. Takana näkyi useamman miehen jono, joten kova loppuratkaisu oli odotettavissa. Pari kilsaa ennen maalia Pasi otti komennon ja lisäsi vauhtia. Letka alkoi venyä ja vauhti kiihtyä. Valstadin selkä lähestyi sekunti sekunnilta. Toiseksi viimeiselle rastille Pasi valitsi reitin alakautta. Muu letka tuli minun perässä ylempää. Pasi pääsi hiukan edelle, mutta rastille sain kutistettua eron 5 sekuntiin. Viimeiselle rastille tulo oli yhtä lentoa - puiden oksat lähtivät rytäkässä mukaan, kun alamäessä tultiin ja kovaa. Saimme varmaan 10 sekuntia Valstadia kiinni 150m:n alamäkivälillä. Loppusuoralla Pasi edellä ja minä perässä jyrkkää mutaista peltorinnettä alas ja Valstad 20m edellä. Viimeiset metrit nousua ja multa löytyi vielä uusi vaihde. Pasi joutui antautumaan, mutta Valstad pystyi pitämään niukan etunsa. Mieletön kisa ja mahtava fiilis ja mikä suomalaismenestys. Tottea lainatakseni: pää olisi varmaan irronnut, jos vielä voitto olisi tullut. Toinen sija siis tuliaisina, Pasi 3., Mats 4., Janne 9. ja Jarkko 11.

-jani-