SM-maastot 2005

16.5.2005
SM-MAASTOT OLIVAT HYVÄ TESTIN PAIKKA


Juoksu oli herkkää ja kevyttä, mutta kärjen vauhti oli minulle liian kylmää. Näin kävi tällä kertaa SM-maastoissa, enkä kyennyt parantamaan viime vuotista sijoitustani, vaikka uskoin jopa mitalimahdollisuuksiin. Etukäteen on turha lähteä häviämään, joten päätin, että tällä kertaa juoksen kärjen mukana niin kauan kuin vain pystyn. Lopputuloksen kannalta olisi ollut parempi antaa periksi siinä vaiheessa, kun Erojärvi jättäytyi, mutta yritin ainakin rohkeasti. Kierrosajat kertovat hyvin, kuinka paljon oli tiputettava vauhtia, jotta palauduin ylivauhdista: 6'27(15" alkulisä), 6'13, 6'13, 6'30, 6'33 ja 6'29. Rahkeitaan on hyvä silloin tällöin kokeilla itseään parempien vauhdissa.

Vaikka 12km otti voimille, päätin juosta 4km ja testata, miten jalat/keho kestävät tällaisen rääkin ja miltä juoksu tuntuu. Måre ja Erojärvi taisivat kokeilla vastaavaa myös ensimmäistä kertaa. Yllättävän hyvin se sujui - meiltä kaikilta. Tällainen rajojen kokeilu on tarpeen joskus, jotta keho saisi uudenlaisia ärsykkeitä. Huvittavaa oli, että jäin 7 sekuntia 12km:n nelosen väliajasta täsmälleen samalla reitillä, joten rasitus kyllä näkyi juoksussa. Reitti ei juurikaan ollut pehmentynyt - jalkojen kireys vain tuntui, mikä ei sinänsä yllättänyt. Toisaalta ero oli kuitenkin pieni, mutta merkittävä.

Itselleni tuli eilen selväksi, että SM-maastoissa on turha lähteä mitalia tavoittelemaan, jos harjoittelu ei tähtää ko. kilpailusuoritukseen. Aivan liian vähän olen ehtinyt tehdä sileän vk-harjoittelua suunnistusharjoittelun lomassa, joten siihen nähden juoksu kulkee erinomaisen hyvin. Toisaalta myös juoksuharjoittelukilometrien vertailussa jään todennäköisesti 12km:n osallistujalistan häntäpäähän, sillä poluilla ja teillä en ole juossut yli 150km:n viikkoja. Suunnistuskilometrit mukaan laskien tosin välillä on 150km ylittynyt, mutta vertailussa Måren talviharjoitteluun jään selvästi jälkeen, kuten myös Lehtisen ja muiden maratoonarien 250km:n viikoista. Lehtinen sanoi eilen kisan jälkeen haastattelussa, että hän on huono maastojuoksija - ehkä niin, mutta mielestäni tällainen kommentti on suomalaisen maastojuoksun vähättelyä. Jos Lehtinen on mielestään huono, niin myös kaikki hänelle hävinneet lienevät huonoja. Vaikka olin eilen huono maastojuoksija, olen silti tyytyväinen SM-maastoihin, jotka toimivat hyvänä testinä itselleni.

Nyt on jälleen mukava suunnata kaikki energia suunnistamiseen ja tuleviin koitoksiin. Pyrin harjoittelemaan määrällisesti enemmän seuraavan kolmen viikon aikana, vaikka PM-kisat katkaisevat harjoittelua. PM-kisat ovat kuitenkin hyvä mittari, ja ne tarjoavat erityisesti normaalimatkalla haasteellista ja vaativaa suunnistusta. Odotan innolla sitä kisaa. Sen sijaan jätän micr-o:n väliin, sillä en halua arvokisassa osallistua kilpailuun, jota en ole päässyt yhtään harjoittelemaan. Sinänsä micr-o voi olla tulevaisuudessa kiinnostava ja toimiva kilpailumuoto, eikä minulla ole henkilökohtaisesti mitään sitä vastaan. Jätän kuitenkin kisan väliin, mikä voi olla hyvä siksi, että saan neljän kisan putkeen yhden välipäivän.


-jani-