22.7.2010
VALMIINA MM-TRONDHEIMIN HAASTEISIIN

MM-kisat Trondheimissa ovat edessä. On hienoa lopettaa pitkä ja menestyksekäs maajoukkuesuunnistusura MM-kisoissa Norjan jylhissä maisemissa. MM-tasolla kaikki alkoi Skotlannissa 1999, jolloin suunnistin pikamatkalla 4. sijan jääden hopeasta vaivaiset kaksi sekuntia. Olin silloin onnellinen suoritukseeni, tavoitteeni oli 10 parhaan joukkoon. Viestissä aloitin kovan jännityksen saattelemana hopeajoukkueen ja olin aloitusosuuden nopein. Seuraavissa kisoissa Tampereella 2001 menestys oli huikea, MM-pitkän hopea ja pikamatkan 4. sekä kruununa edelleen Suomen miesten ainoa MM-viestikulta ja avausosuuden nopein. Sveitsissä 2003 tuliaisiksi jäi helteisen pitkän matkan 7. sija ja viestin maukas hopea sekä aloitusosuuden voitto. Ruotsissa 2004 pitkältä matkalta tuli väsyneen esityksen jälkeen 10. sija, mutta viestissä olin jälleen aloituksen nopein, mutta jäimme ulos mitaleilta. Japanissa 2005 valmistauduin hyvin sprinttiin ja nappasin yllätyspronssin, mutta päämatkani pitkä matka ei sujunut suunnitelmien mukaan, lopulta olin 18. Viestiä en suunnistanut. Vuoden 2006 kisat olivat urani sen hetken huipentuma ja onnistuin vihdoin pitkässä yrityksessäni voittaa pitkän matkan maailmanmestaruus. Viestissä ankkuroin Suomen hopealle Venäjän ollessa ylivoimainen. Sen jälkeen alkoivat kantapään ja akilleksen vaivat, jotka pilasivat Ukrainan MM-kisat 2007 ja lähes koko kauden 2008. Viime vuonna tein paluun kansalliselle huipulle voittamalla 8. pitkän matkan SM-kultani.

Vuoden projekti MM-Trondheim on onnistunut jopa yli odotusteni. Olen tehnyt kaiken perusteellisesti koko urani vankalla kokemuksella höystettynä vielä syvällisemmällä itsetuntemuksella ja erityisellä kehonhuollolla. Pitkän matkan MM-katsastus sujui erinomaisesti, voitin sen jopa ylivoimaisesti 4:06 marginaalilla, mikä lupaa hyvää MM-kisoja ajatellen. Suunnistaja voi vaikuttaa ainoastaan omaan tekemiseen, vaikka suorituksen onnistumisen mittarina ovat kanssakilpailijat. Itseluottamuksen kannalta on olennaista, että luottaa täysin omaan vauhtiin ja tekee vain sen, minkä osaa ja tekee sen todella hyvin.

Onnistuminen on mahdollisuus. Olen onnistunut valmistautumisessa ja näen itseni onnistujana myös Trondheimissa pitkällä matkalla ja viestissä. Tanskan MM-kisoissa 2006 taistelin pitkän matkan kultamitalista itselleni ja Vaajakosken Terälle. Tänä vuonna tahdon taistella suomalaiselle suunnistukselle. Se ajatus antaa minulle siivet. Vuokatissa 2013 on Suomen MM-kisat ja niitä kisoja ajatellen olisi aika palauttaa miessuunnistuksemme Norjassa kultakantaan. Haaste on kova, mutta mahdollinen ja uskon siihen täysin. Myös muiden kuin itseni kohdalla. Loppujen lopuksi mitalien kohtalo ratkeaa siihen, kuka noin kymmenestä mitaliehdokkaasta pystyy saamaan itsestään kaiken irti juuri oikealla hetkellä maksimoiden oman suunnistuksensa hallittuna ajatustyönä. Psyykkisen valmentautumisen ydin on mielestäni siinä, että urheilija näkee itsensä onnistujana, voittajana ja tahtoo antaa kaikkensa suorituksensa eteen. Lyhyesti kuvattuna se on NÖYRYYDEN JA ROHKEUDEN HARMONINEN YHDISTELMÄ. Pitää olla nöyrä suorituksen edessä ja tehdä yhteistyötä maaston kanssa 100%:lla läsnäololla hetkessä, mutta myös rohkeasti heittäytyä kovaan leikkiin ja uskaltaa antaa itsestään kaikkensa siinä hetkessä. Tiedän pystyväni siihen ja lopputulos on sitten muista kiinni, mihin suoritukseni riittää. Se on tosiasia, jolle muut voivat jotain vain omalta osaltaan.

MM-pitkälle keskityn ja lataan kaikkeni. Tahtoni kovaan taisteluun on erittäin voimakas. Pitkän matkan jälkeisestä palautumisesta riippuu viestin osuus. Mielelläni suunnistan osuuden kuin osuuden. Ankkuriosuudelle pitää olla todella vahva olo, minkä uskon olevankin silloin. Toisaalta aloitusosuudelta viidennen kerran kärjessä vaihtoon tuleminen on kiehtova haaste. Vähintään yhtä paljon kiehtoo myös toisen osuuden haaste pedata huippupaikka ankkurillemme. Viestissä olemme mielestäni valmiita taistelemaan kultamitalista, vaikka viime vuodet ovat osoittaneet sen olevan vaativa tehtävä. Minulla on pitkästä aikaa sanani sanottavana tässä haasteessa.

-jani-