13.4.2010
KEVÄTKUNTO ON PARASTA JAMMUA

Sivujeni päivittäminen on surkeaa - tiedän! Aika menee, toisaalta onneksi, ihan muihin juttuihin. Tässä kuitenkin pientä yhteenvetoa kevättalvesta:
Kokonaisuudessaan talven harjoittelu on onnistunut erinomaisesti. Olen harjoitellut kovaa, rennosti ja hallitusti suurimmaksi osaksi. Rajoja on koeteltu ajanhermolla tehoblogityyppisesti. Toisaalta tässä ei ole mitään uutta, sillä suunnistusleirit ja kisaviikot ovat aina olleet tehoblogeja. Intervalliharjoituksia ja kovia juoksutreenejä en ole aikaisemmin tehnyt peräkkäisinä päivinä. Tehoharjoittelu on nimensä mukaisesti tehokasta, mutta on syytä huomioida, että sen seurauksena ollaan helposti ylirasituksen ja lihaksiston vammansietokyvyn rajamailla ja kehonhuollon merkitys korostuu.

Laskeskelin nopeasti, että noin 75 päivän aikana tuli tehtyä vuoden vaihteen jälkeen 35 jonkinsortin kovaa juoksuharjoitetta, joissa kesto vaihteli 15-55min välillä, joten ei yhtään pitkää. On mielenkiintoista nähdä, miten pitkän matkan spesialistin käy tulevalla kaudella, kun tällainen harjoittelu on taustalla. Kehonhuoltoa voima-aktivoinnein ja muillakin tavoin runsaasti tehneenä lihaksiston toimintakyky ja voimataso on hyvällä mallilla maastoon siirtymistä ajatellen. Tästä alkaa lajivoimakausi kohti Trondheimia ja Jukola toimii hyvänä mittarina välissä.

Maaliskuussa olin ylirasituksen puolella hetkittäin ja maksimisuorituskyky oli vajavainen. Sykkeet olivat myös melko alhaisia ja Spring Cupissa jouduin viestissä koville. Nyt tilanne tuntuu huomattavasti paremmalta ja on hieno aloittaa kisakausi onnistuneen testijuoksun jälkeen. Roninmäessä kulki 35:41, joka on vain 22s reittiennätyksestäni, jota pidin jo aivan mahdottomana. Se on tehty optimaalisessa suorituskyvyssä kuukausi korkealta (Etelä-Afrikasta) paluun jälkeen. Alle 18min kierrosajat ovat olleet harvinaista herkkua ja kun niitä saa juostua kaksi peräkkäin (17:48 ja 17:53) on tilanne loistava. Yhden kierroksen ennätykseni on 17:32, mutta 2005 reittiennätystä juostessani toinen kierros oli 17:36. Silloin olisi varmasti kierroskin mennyt 17:15 tuntumaan. Terän testin kierros on 5485m eli 10,97km - nousua kierroksella on 80m ja korkeuseroa 60m.

Suomen kisakausi alkaa huippuliigassa lauantaina. Kyllä on hienoa lähteä hyvässä kunnossa uuteen kauteen:)

-jani-