25.12.2009
JOULU ON TAAS JA TREENIT SUJUVAT

Syksy on ollut välillä kiireisen tuntuista aikaa, mutta urheilijanelämäni on sujunut lähes täydellisesti. Perfektionistiksi en enää rupea, sillä pienen pojan isänä se ei olisi viisasta. Käytän kuitenkin aikani tehokkaasti harjoitusten ja lihashuollon tasajakona, ja olen mielestäni onnistunut siinä erinomaisesti. Olen pystynyt harjoittelemaan tehokkaammin kuin parhaina vuosinani 2004-06 ja kunto tuntuu vahvalta. Ravintoon olen tehnyt muutoksia ja vaikutukset olen jo tuntenut terveydessäni ja palautumisessani. Kyllä ennenkin pystyin tekemään kovia harjoituksia, mutta lihaskipuja oli paljon, lihaksisto usein jumissa ja menin liian riskirajoilla vamma-alttiudessa. Nyt olen mielestäni vankemmalla pohjalla ja saan siitä itseluottamusta.

Suunnistusmaailmassa on "in" erilaiset tehoblokit sun muut. Tällaisia suunnistajien leirit ovat aina olleet, joten ei siinä mitään ihmeellistä ole. Välillä treenataan kovaa = tehobloki ja välillä paljon = määräbloki. Jotkut treenaavat kovaa ja paljon, jolloin ovat riskirajoilla. Tavoitteeni on aina ollut treenata kehittävästi ja ymmärrän vihdoin omalta kohdaltani, mitä se tarkoittaa. Määrää ja tehoja on minun turha tehdä samoilla viikoilla, sillä siitä seuraa vain jumia, ei kehitystä. Kun rytmitän harjoittelua karkeasti määrän ja tehon välillä, niin harjoitus puree ja on tehokkaampaa. Pystyn tekemään useammin kovia treenejä, kun kokonaismäärät ovat pieniä ja se tuntuu kehittävän. Vedin syksyllä myös loikkaharjoitusjakson, jossa hermo-lihasjärjestelmän rajoja tuli testattua. Hetkellisesti kävin rajan tuolla puolen, mutta pienen palauttelun jälkeen loikkatreenien vaikutus tuntui hyvältä. Juoksun taloudellisuus parani selvästi sykkeiden laskiessa samoilla treenivauhdeilla.

Jokaviikkoiset kovat harjoitukset ovat parhaita mittareita kunnon kehitykselle, mutta myös testijuoksussa pystyin samalle tasolle kuin parhaina vuosinani 2004-06. Nyt vain tuntuu, että olen tukevammalla pohjalla. Minulla on edellytykset huoltaa itse lihakseni ja käyn kerran kuukaudessa huollossa Pulkkisen Pekalla. Pekan apu on ollut merkittävä kuntoutusaikoina. Nykyinen treenisysteemini tuntuu toimivan: Harjoitukseni alkaa tunti ennen verryttelyä lihasten ja nivelten liikkuvuuden ja toiminnallisuuden aktivoinnilla, jonka jälkeen minulla on hyvät valmiudet lähteä verryttelemään. Sen jälkeen varsinainen pääharjoitus ja sitten jäähdyttelyt ja "jälkilöylyt". Määräharjoitteluun ei ole enää aikaa, joten luotan tehoon ja huoltoon. Myös huolto vie aikaa, mutta on välttämätön tällä iällä ja vammataustalla. Kunpa nämä asiat oppisi jo nuorena tai voisi opettaa eteenpäin nuorille urheilijoille. Voipi kuitenkin olla, että ne vain on jokaisen opittava omalta kohdaltaan kantapään kautta.

Taas on joulu - Lauri on 2,5-vuotias vauhtiveikko. Huomenna lähdetään perhelomalle viikoksi Lanzarotelle. Isä vetää intervalleja aamuisin ja loppupäivä peuhataan ja vaelletaan:)

ILOISTA JA RAUHALLISTA JOULUN AIKAA JA ANTOISAA SUUNNISTUSVUOTTA 2010!

-jani-