24.10.2008
TOTAALINEN JUOKSUTAUKO KESTI 20 VIIKKOA

20 viikkoa eteenpäin ajateltuna on todella pitkä aika. Niin pitkään juoksutaukoon valmistautuminen ennakolta on lähes mahdotonta koko ikänsä juosseelle urheilusta nauttivalla elämäntapaliikkujahuippu-urheilijalle. Kun aikaa katsoo taaksepäin huomaa, että siinähän se on mennyt sopeutuessa elämään ilman juoksemista. Toki korvaavat liikuntamuodot ovat henkisessä prosessissa tärkeitä uusien työelämän kuvioiden ja perheen ohella. Paljon ehtii tällaisen pitkäaikaisen kuntoutusjakson aikana huomata uusia asioita oman kehonsa toiminnasta; esimerkiksi olen huomannut, että minun on helpompi pitää kehoni tasapainossa hyvän olon tunteessa, kun fyysinen harjoittelu ei riko harmoniaa. Harjoittelun tarkoitushan on tietysti horjuttaa kehon tasapainoa, jotta uusi tasapaino saavutettaisiin paremmassa kunnossa. Tästä olen oppinut muun muassa sen, että jos harjoittelua on päivässä 2h, päivässä pitää todellakin 22h pyrkiä saavuttamaan kehon tasapainoa. Se on sitä ammattimaista urheilijaelämää...

Olen tällä viikolla juossut kaksi kertaa, ensimmäisellä kerralla 8 minuuttia ja toisella 14 minuuttia yhteensä. Alkaa tuntua siltä, että jalka kestää vähitellen juoksua ja uskon, että harjoittelun makuun pääsen joulukuun alusta, kuten suunnitelma oli, eli tasan 6kk leikkauksesta. Tänä talvena harjoitteluni on ensi sijassa nautiskelua, sillä perhe ja työ tulevat ensin. Silti ajatukseni ovat ensi kaudessa, jolloin haluan nauttia suunnistuskisoista ilman paineita, mitä nyt vähän tiomila- ja jukolajännitystä voi olla sekä tietysti jännittämistä nuorten maajoukkueurheilijoiden onnistumisten puolesta. Vaikka olisin miten hyvässä kunnossa tahansa, ensi kesän arvokisat jätän muille, mutta syksyn SM-kisoissa sitten saatetaan viiltää. Ehkä jo keväällä lähden "retkeilemään" Keuruulle SM-erikoispitkille, mutta tosiaan rennoin mielin.

Parin juoksukokeilun jälkeen olen todennut, että ei se juokseminen ole sen vieraampaa kuin aikaisemminkaan. Ihan tutulta muutamat juoksuaskeleet ovat tuntuneet. Paino on entisellään, joten jalkojen ei tarvitse kestää lisäkiloja. Toisaalta ei pääse lisäharjoitusvaikutuksesta hyötymään. Tosin luulen, että siitä saisi vain uudet rasitusvammat alulle. Kävin Pulkkisen Pekan luona hoidattamassa lihaksiani puolen vuoden tauon jälkeen ja Pekka totesi käsittelyn jälkeen osuvasti, että lihakseni ovat saaneet nuoruutta takaisin. Liikunnan ammattilaisena olen sortunut ajattelemaan, että urheilulla on vain nuorentava vaikutus. Nyt ymmärrän, että jos on 15 vuotta täysillä mennä porskuttanut ilman selkeitä palautumisjaksoja, niin eihän se ole ihme, että keho tarvitsee pidemmän huoltotauon. Vuosien karstat ovat karisseet lihaksista ja kohta kirmaan taas kuin villivarsa kevätniityllä. Joka tapauksessa mieli on urheilua kohtaan nuortunut ja olen saanut sopivasti uuden näkökulman urheiluun. Näillä eväillä tullaan vielä:)

-jani-