18.5.2008
EM-KISAT LATVIASSA NOUSUKUNNOSSA

Kisakausi on avattu normaalisti, vaikka harjoittelukausi oli olematon. Jalan kunto on koko ajan parempaan, vaikka hetkellisiä rasituskipuja kantapään ja akilleksen alueella toki on. Kuntoutus on kaikkinensa sujunut erinomaisesti ja siksi ehdin niukin naukin EM-joukkueeseen tarvittavaan kuntoon. Lähes tasaisesti suorituskykyni on noussut kisaviikonlopusta toiseen, joten nousukiidossa ollaan. On kuitenkin muistettava, että nyt jos koskaan harjoittelussa on kiiruhdettava hitaasti. Olematon harjoituspohja talvelta voi iskeä takaisin, jos innostun liikaa. Onneksi vanhat pohjat ovat terästä. Nousukunnon takana on onnistuneen kuntoutuksen ohella hyvien harjoitusten tekeminen viikolla ja ennen kaikkea lihashuoltoon panostaminen kuin nuorena innokkaana suunnistajana.

Sen verran on tullut tehtyä kovia kisasuorituksia, että EM-kisoihin uskallan jo keventää hieman, mikä on kokonaisuuden kannaltakin varmasti hyväksi. Vielä on vaikea sanoa, miten Latviassa kulkee ja suunnistus sujuu, sillä hieman hakemista molemmat ovat olleet. Erityisesti vähäinen kisavauhtisten suoritusten määrä näkyy käsittämättöminä virheinä, kuten Prisma-Rasteilla, jossa näin jo oman 6. rastin, mutta kuvittelin itseni yhtäkkiä liiaksi oikealle lähemmäksi peltoa ja jatkoin eteenpäin. Suunnistuksessa on mentävä aina kartanluvun ehdoilla ja ratkaisut on tehtävä useamman kuin yhden havainnon avulla. EM-kisoissa suunnistan hallitsevana mestarina pitkän matkan ja maaston vuoksi keskimatka kiinnostaa erityisesti. Pitkän matkan jälkeen katsomme tilanteen, suunnistanko keskimatkan vai viestin. EM-kisoja odotan juuri hiekkakangasrantasupikkojen vuoksi, jotka ovat todella nopeakulkuisia, mutta vaativia maastoja.

EM-kisojen jälkeen suuntana on ensin Jukola ja sitten MM-pitkämatka. Jukola kiehtoo aina ja hiidenkivelle kipuaminen on edelleen yksi suunnistusunelmani. Tampereella on varmasti hieno ja nautinnollinen Jukola edessä. MM-kisoissa pitkämatka sopii minulle varmasti parhaiten leirimaastokatselmuksen perusteella. Keskimatkalla on jyrkkiä kivikkoisia rinteitä, jotka ovat minulle heikkous fyysisesti. Kaupunkisprinttiin ei kiinnostukseni riitä kuin harjoitusmielessä, joten pitkä on mun juttu. Reitinvalinnat, jyrkät ja loivat rinteet sekä notkelmat vaihtelevat ja paljon juostaan poluilla ja teillä. Kauden päätavoite on siis puolustaa mestaruutta Tanskasta 2006, sillä viime vuonna se jäi tekemättä vammautumisen takia. Etenen kuitenkin päivän ja viikon kerrallaan kohti tavoitetta nauttien siitä, että voin vielä suunnistaa tosissaan. Pitkän vammajakson aikana ehdin miettiä monta kertaa, kuinka nautin jokaisesta kisavauhtisesta suorituksesta, jonka pystyn tekemään ja varmasti myös nautin :)

-jani-