17.4.2007
KISAKAUSI ALKAA

Kevättalven pitkät leirit ovat takana ja uusi kisakausi alkaa ensi viikonloppuna. Tuntuu, että juuri nyt on kisakauden aika. Tulevan viikonlopun sääennustetta lukuun ottamatta kaikki näyttää hyvältä. Maaliskuun alusta asti alkoi kilpailukuntoon valmistautuminen ja uskon, että olen löytänyt sopivan nousujohteisuuden. Suurempia ongelmia ei ole ollut sen jälkeen, kun pohje alkoi kestää juoksua. Olin tammikuussa Etelä-Afrikassa turhan hyvässä juoksuvireessä, joten helmikuun hengähdys oli ilmeisen paikallaan. Muuten olisi ollut suurehko riski, että hengähdys olisi tullut tähän paikkaan. Nyt kuitenkin näyttää ja tuntuu hyvältä, kun kovasta Tsekin leiristä ja pienestä flunssasta kehoni tuntuu toipuneen. Eilen kävin Pulkkisen Pekan luona hoidattamassa lihaksiston kisakuntoon, ikään kuin puolivuosihuollossa, ja pidän kevään selvästi kevyimmän harjoitusviikon samalla ja annan hyvän olon virrata kehooni.

Kevään kisakausi kestää oikeastaan vain kolme viikkoa, joiden aikana on pitkän ja keskimatkan katsastukset, Tiomila ja PM-kisat. PM-näyttöjä minun ei tarvitse antaa, mutta katsastukset ovat hyviä oman suorituksen mittaajia ja kilpailuvireen esiintuojia. Tällä kaudella olen asettanut tavoitteekseni parantaa suoritustani keskimatkalla, pyrkimyksenä päästä MM-viivalle pitkän matkan henkilökohtaisen paikkani lisäksi keskimatkalla. Keskimatka on alkukaudesta aivan yhtä tärkeä minulle kuin pitkä matka. Sprintit sen sijaan ovat edelleen välipaloja ja vauhtiharjoituksia, enkä juokse sprinttiä PM-kisoissa, enkä katsastuksissa. Muutenkin koitan alkukaudesta välttää kovia kisaputkia ja kilpailla säästeliäästi. MM-kisoja ennen otetaan sitten kisojen avulla huippuvire taas toivottavasti esiin.

Harjoituskausi on ollut tehollisesti kovempi kuin edeltävä, joten tehoja on tehtävä harkitusti näin keväällä. Tärkeintä minulle on pitää kokonaisuus tasapainossa viikkotasolla. Tämä kausi on edellisistä poikkeava, sillä esikoisemme kasvaa Reettan masussa ja tulee maailmaan toivon mukaan heinäkuun puolivälin jälkeen, mieluiten ennen elokuuta. Näin ollen O-Ringenin aikaan osunut laskettu aika muutti suunnitelmiani, enkä suunnista tänä vuonna maailman cupissa kuin avauskisan ennen Jukolaa Lapualla. Loppukauden tavoitteet ovat auki MM-kisojen jälkeen, sillä meidän on opittava elämään uudenlaista, mutta varmasti antoisaa elämää pienen lapsen vanhempina.

Tällä hetkellä odotan innolla ensi viikonlopun kisoja, sillä onnistuneet suoritukset heti kauden alkuun parantavat itseluottamusta ja uskoa kisakauden onnistumiselle. Odotan jännityksellä nuorempien suorituksia - onko haastajia tulossa? Toivotaan, että loppuviikon karu sääennuste ei ihan toteutuisi, eikä ainakaan pilaisi katsastusten merkitystä (jos lunta tulee). Tsemppiä kaikille ja muistakaa nauttia suunnistamisesta!


-jani-