26.4.2006
KEVÄÄN SUORITUKSET JOPA PAREMPIA KUIN ODOTIN

Olen tarkoituksella pitänyt matalaa profiilia keväällä ja etsinyt rauhassa suunnistusajattelua ja nautinnollista suorituskuntoa. Opiskelut alkavat olla senttiä vaille valmiit, joten kevään tulo hymyilyttää. Syksylle jää pieni kurssi ja se on sitten siinä. Harjoittelu on ollut tasapainoista ja pääasiassa onnistunutta. Tanskan MM-leirin jälkeen tuntui hetkellisesti, että vedin itseni liian tiukille, mutta onneksi maltoin palautella olotilan normaaliksi - silti pieni flunssa piti sairastaa.

Varsin vähän on vielä suunnistusta ja kovavauhtista harjoittelua tehtynä, ihan tarkoituksella. On hienoa huomata, että suunnistuskisat ovat vähäisestä valmistautumisesta huolimatta sujuneet mallikkaasti. Tunne on vaihdellut paljon, mutta viikonlopun EM-katsastuksia ennen huomasin suorituskunnon olevan nousussa. Näyttää siis hyvältä EM-kisoja ajatellen. Kuten jo aikaisemmin olen maininnut tänä vuonna jätän sprintit muille arvokisoissa ja katsastuksissa. SM-sprintin suunnistan välipalana ja joitakin harjoituksia, mutta muuten panostan täysillä pitkään ja perinteiseen suunnistukseen. Viime vuonna huomasin sprintin ja pitkän matkan yhdistämisen ongelmalliseksi, eikä tänä vuonna Tanskan MM-kisoissa niiden molempien juokseminen ole edes mahdollista, ainakaan inhimillistä.

Suorituskunnon löydyttyä näin helposti on muistettava, että harjoituksen tehostaminen ei välttämättä suoraan tuo toivottua parannusta, mutta sitä ei pidä pelätä, kuten ei mitään muutakaan. Jokaisesta hetkestä ja suorituksesta hyvässä kunnossa pitää osata nauttia, sillä sen verran harvinaista ja katoavaista herkkua se on. Pasista huomaa tällä hetkellä kaikkien ongelmien jälkeen, miten hienolta hyvässä kunnossa oleminen tuntuu. Tavoitteeni nro 1 tälle kaudelle on nauttia haastavista ja vaativista tilanteista, joita suunnistus eteen tuo. Yksi sellainen on tarjolla pian Tiomilassa, sen jälkeen useampi Virossa. Koska toisten suorituksiin on mahdotonta vaikuttaa, sijoituksia on turha tavoitella. Parhaan nautinnon saa asettamalla itselle kovia haasteita, panemalla itsensä täysillä likoon ja tekemällä sen minkä osaa. Tällöin tunne kisan jälkeen on fiiliksistä parhain ;)

EM-katsastus, pitkä, alku EM-katsastus, pitkä, loppu -jani-