7.4.2003
ONNISTUNUT TIOMILA JA PM-LEIRI TAKANA


Yhdeksän viikkoa harjoitusleiriä talven aikana toteutettu. Suurin osa jopa suunniteltua paremmin. Portugalin ja Espanjan rupeama oli polvikipujen vuoksi hieman heikompi jakso, mutta se mahdollisti täyden toipumisen Meksikon korkeuksista. Viimeisin leiri Ruotsissa oli suunnistusta täynnä, mutta keskittyneesti ja jopa maltilla toteutettuna. Väsyneenä on turha montaa peräkkäistä suunnistusharjoitusta tehdä. Suunnistuksellinen ykköstavoitteeni tälle kaudelle on virheiden minimointi eli eteneminen täysin suunnistuksen ehdoilla. Tällöin epävarmuuden iskiessä hidastan heti vauhtia, jotta kartta ja maasto ovat jälleen harmoniassa...Yksi tärkeistä ajatuksista on rauhallisuus rastityöskentelyssä ja ennenkaikkea rastilta lähdön varmuus. Varmuus oikeasta suunnasta ja varmuus välin toteutumisesta ongelmitta.

Leirin anti oli merkittävä. Tutustuttiin erinomaisesti Flenin seudun PM-maastoihin. Tehtiin taitoharjoituksia jokaisessa PM-kisan mallimaastossa, joten Tiomilan jälkeen ei tarvitse hätäisesti ihmetellä mitä tuleman pitää. Suunnistusharjoituksia yhteensä leirin aikana 14kpl, joissa kilometrejä n.120. Näin ollen maastoaskelkin alkoi jo löytyä. Kolmårdskavlenissa annettiin ruotsalaisille hiukan esimerkkiä varmuudesta. Neljä hyvää yöharjoitusta Tiomilaa varten. Ainoa miinus leirissä oli sään kylmeneminen. Pari kertaa luntakin oli maassa, mikä heti tuntui rasittavan väsyneitä lihaksia ja jänteitä, mutta polvikin kesti jo hyvin harjoittelua, ja muutenkin leiristä jäi erinomainen fiilinki.

Mitään uuttahan Itämeren tuolla puolen ei ollut, mutta tulipahan taas todettua ruotsalaisten sekalaatuinen kartoitustapa sekä tulevan Tiomila-maaston kivikkoisuus. Tiomila onkin poikkeuksellinen kisa tänä vuonna aikataulullisesti, kun startti tapahtuu jo 19.30 valoisaan metsään ja toinenkin osuus lienee täysin valoisa. Loppupätkillä saadaankin varautua lampun kanssa etenemiseen ainakin vielä 8.osuudella, mutta kenpä tietäis sen...Toki arvioitu viestin aikataulu tuntuu taas utopistisen nopealta, kun vastaavissa maastoissa kävi tutkailemassa. Itselläni on tällä hetkellä sellainen olo, että ankkuripätkäkin voisi olla vaikka yötä. Niin paljon tuli yöreeneistä nautittua ;)

PM-kisoista tulee mielenkiintoiset, sillä kaikki kisat olivat jokseenkin erityyppisissä maastoissa. Sprintti on vauhtia ja mäkeä, jossa viiden sekunnin virhekin saattaa olla liikaa. Pohja lienee hyvä - niin ainakin mallimaastossa, joka sijaitsi Ärlan kupeessa. Kisa tullaan käymään Malmköpingin vieressä. Normaalimatka on hyväpohjaista Mellösan länsipuolen maastoa, jossa metsä on korpimaastoa kallioalueineen. Kisa on varmasti vaativaa, ainakin jokaisen rastin läheisyydessä, jos liput yhtä piilossa kuin mallisuunnistuksessa. Pitkiä välejäkin lienee tarjolla, mutta suoraviivainen toteutus yleensä paras ratkaisu. Pikamatkan mallimaasto oli leirin parasta antia. Vaihtelevaa kallio-suo-aluetta, jossa mäkien välit kohtalaisen peitteisiä, mutta hyväkulkuisia. Välillä suurta nautintoa, paikoin raakaa toteutusta. Joka tapauksessa nopean kartanlukijan taitomaasto. Viesti onkin sitten perusmaastoa. Luultavasti tasainen kisa tulossa, jossa lopussa kovia kamppailuja. Kylläpäs nälkä onkin jo päässyt kasvamaan...

-jani-