24.3.2003
SUUNNISTUSTA VIANOSSA, GERESISSÄ JA GUADARRAMASSA 8.-19.3.


Kevään leirit käyty yhtä lukuunottamatta. Ruotsissa on tarkoitus vielä harjoitella PM-kisoja ja Tiomilaa varten 10 päivän leirillä. Portugalissa ja Espanjassa oli onnistunut suunnistusleiri, jossa keväisen suunnistusvireen löytäminen oli varsin helppoa. Koko talven mielessä olleet ajatukset rastilta lähdön rauhallisuuden merkityksestä sekä suunnistuksen ehdoilla etenemisestä toteutuivat kivuttomasti. Ei tosin täysin, sillä juoksijan polven oireet alkoivat heti leirin aluksi. Siitä seurasi ensin tuskastuminen, sitten tilanteen hyväksyminen ja lopulta sen kääntäminen vahvuudeksi. Tein yhden laadukkaan suunnistusharjoituksen päivittäin. Keskittyminen sata ja virheiden minimointi. Olo oli vahva ja leikkimielisiä kisojakin tuli voitettua kolme kappaletta.

Leiri alkoi Viano de Castelassa Portosta pohjoiseen. Kaunis paikka ja auringon paiste nostivat fiilikset korkealle, mutta heti matkasta rasittuneilla lihaksilla tehdyn kevyen lenkin jälkeen oikeassa polvessa tuntui kipua. Venyttelin hyvin ja seuraavana aamuna jalat tuntuivat hölkätessä hyvältä. Sitten ensimmäisessä suunnistusreenissä lähdöstä alkaen polvi vihoitteli, eikä tullut paremmaksi missään vaiheessa. Suunnistin 15km:n radan keskittyneesti 1h35', jonka jälkeen polvi tuntui todella epämiellyttävältä. Suunnitelmat oli pantava leirin osalta uusiksi ja ymmärsin palauttelun merkityksen tässä vaiheessa. Sykkeetkin olivat Meksikon jäljiltä vielä tavallista korkeammalla, varsinkin kevyessä vauhdissa. Syyllinen polvivaivaan taisi kuitenkin olla kuulantyönnön tekniikkaharjoitukset opiskeluuni liittyen. Toivottavasti jälleen opin jotain, vaikka nämä opit tuntuvat pysyvän päässä valitettavan lyhyen ajan. Kun palautuneilla lihaksilla tekee jotain täysin outoa, vierasta tai uutta liikette, niin tuntuu kevyeltä. Tällöin on helppo tehdä liikaa toistoja ilman väsymyksen tunnetta.

Lepäsin toisen leiripäivän ja keskityin vain lihashuoltoon. Kolmantena päivänä tein tehokkaan kuntopiirin, mutta päätin edelleen säästellä polvea ja olla juoksematta. Sen jälkeen ajattelin aloittaa Matsin lanseeraamaa sanontaa: träna bort skador! Vianon hienoin maasto tulikin koluttua läpi dyyneineen kaikkineen jo ekassa reenissä, joten mistään kummoisesta en jäänyt paitsi. Siirryimme Geresin vuoristoon, jossa korkeimmat huiput yltävät hiukan toiselle tuhannelle. Majoitus Geresin kylässä oli kuitenkin n.350m:n korkeudella ainoastaan. Lämmintä oli ihan mukavasti. Geresissä maasto oli upeaa, mutta erittäin vaativaa edetä. Suunnistin 7,7km:n radan 1h12' hyvää harjoitusvauhtia. Jouduin toteamaan maaston haasteellisuuden, kun nypin kymmenkunta piikkiä reisieni lihasta. Moscosassa oli keskiviikkona miellyttävää, mutta myös suunnistuksellista maastoa tarjolla. 11,2km:n rata 1h26' rennosti jolkotellen. Torstaina iskettiin leirikisana sprintti Vieira do Minhossa 3,62km/18'48. Leirikisan voitto 9 sekuntia Mattea nopeampana.

Ajoimme 5 tuntia Guadarramaan Madridin pohjoispuolelle. Nautiskelimme siitä, että tiesimme saavamme suunnistaa nurmikkoista ja pienipiirteistä nurmikalliomaastoa. Poikkeuksellisen upeaa todellakin. Neljä vuotta sitten olimme samalla seudulla leireilemässä ja nyt saimme uuden tilaisuuden. Perjantaina 13,2km/1h25' Pequerinoksessa. Työskentelin lähestulkoon täysin virheettömästi. Polvi jatkoi reistailua, mutta hieronnalla, venyttelyllä ja erityisesti magneettirullalla homma toimi hyvin. Lauantaina oli Martin Kronlund Trophyn eka päivä ja kisan järjestäjät väittivät, että kyseessä on WRE. Näin minut "huijattiin" juoksemaan kovaa ja hoitelemaan homma kotiin. Ruotsin David Andersson jäi 14 sek. ja Matte 29 sek. Kisa oli 9,7km/52'21. Sykkeet olivat palautuneet tässä vaiheessa normaalille tasolle eli kisasyke oli 170 paikkeilla. Sunnuntaina otin iisisti ja annoin polvelle lepohetken. Maanantaina Valle de Enmediossa 12,2km/1h20'. Tiistaina kovempi päivä kahden reenin voimin Valladolidissa. 11,7km/1h06' ja 7,4km/50', josta 4*5' suunnistusvetoa. Keskiviikkona vielä leirin päätteeksi yhden miehen viesti -kisa. Vaikka polvi kipeytyi, niin juoksu kulki. 8km/38'54 ja pohjat. Leiristä jäi kokonaisuudessaan hyvä fiilis ja tunsin olevani elämäni kovimmassa kevätkunnossa, jonka sunnuntainen testijuoksukin osoitti itselleni ja ehkä muillekin...

-jani-