Vällyhoilon rotkoalue

Vällyhoilon rotkoalue on herättänyt kautta aikain ihmetystä mystisessä jylhyydessään. Vällyvuoren ja Kuusarinvuoren väliin tipahtava noin 60m syvä halkeama on herättänyt kysymyksiä sen syntyperästä. Rutalahteen vuonna 1962 Nevadan Roswellista muuttanut amerikansuomalainen Herman Laxonen (Nyttemmin Heikki Pikku-Lohi) on omistanut elämänsä Vällyhoilon tutkimiseen. Haastatellessamme Heikkiä hän kertoo että viiden vuosikymmenen aikana tutkimukset ovat jaottuneet kolmeen tutkimuskanavaan.

Ensimmäinen on se, että halkeaman on aiheuttanut jättiläismäisen avaruusaluksen siipi joka on viistänyt halkeaman peruskallioon aluksen tehdessä pakkolaskun nykyisen Rutalahden alueelle. Sama tapahtuma selittäisi myös maaston paikoittaisen kivikkoisuuden, jylhät mäkimaastot sekä sen, että kompassi osoittaa alueella kohti magneettista pohjoista. Sen että varsinaisia avaruusaluksen osia ei ole koskaan löytynyt Pikku-Lohi kuittaa toteamalla että alue oli turistien suosiossa vuosisadan alussa.

Toinen teoria on se, että lukemattomat kiinalaiset orjat kaivoivat 1860-luvulla oikotien Toivakaan. He siirsivät louhiessaan 74 miljardia kiintokuutiometriä ensin käsipelillä Päijänteen rantaan, josta maa-aines kuljetettiin ruuhilla Jyväsjärveen ja tiputettiin yön pimeinä tunteina nykyisen Lutakon alueelle. Heikillä on todisteena nyrkin kokoinen kivi Lutakosta. Lisäksi hän kertoo alueen ihmisten geeniperimästä löytyvän runsaasti viitteitä kiinalaisiin. ”Kerran markkinoilla näikin yhden!” Tämän teorian vahvistaminen oli lähellä, mutta kaatui lopulta siihen kun Leivonmäen yhdistyessä Joutsan kanssa, vuotta 1890 vanhemmat verotiedot tuhoutuivat.

Kolmas ja virallinen teoria liittyy geologiaan ja jääkauteen. ”Salaliitto, jolla pyritään peittämään totuus” toteaa Heikki silminnähden tuohtuneena. Heikki jatkaa totuuden metsästystä Sundsvallin hippiyhteisön suojissa perustamansa Bara Normal –järjestön myötä. Onnea Heikki!