Pimeämpää, kosteampaa, kylmempää ja pinkkiä

Laukkaurheilua

 

Laukka-Kurkon ratamestari opastaa kilpailijoita kisan erikoisuuksiin ja vastailee kilpailijoiden kysymyksiin:

Kurkoilija: Mitä Laukka-Kurko oikeasti on?
Ratametsuri: Laukka-Kurko on nopeuskilpailu; huippuunsa treenatut sunnistajat ottavat mittaa toisistaan vaativalla suunnistusradalla. Suuret rahat liikkuvat laukkapiireissä vedonlyönnin, niin arvokkaiden Kurkojen ja Kurkottarien kohdalla. Parhaista rastin nielijöistä maksetaan miljoonia euroja ja menestyneiden orien astutusmaksut voivat hipoa pilviä. Laukkaurheilu on lähtöisin alunperin Iso-Britanniasta, mutta sen suosio on kasvanut koko maailmassa. Nykyinen laukkaurheilumuoto on luultavimmin alkujaan talonpoikien sunnuntaisesta juoksusta naisten ja saarnan perässä kirkolle.
Nykyään laukkaurheilua voi tavata ympäri maailmaa, muun muassa naapurimaassamme Ruotsissa. Suomeen laukkaurheilu ei ole valitettavasti levinnyt Uuraisten Hiirolaa pitemmälle.

Laukka02

Kurkoilija: Mitä Laukka-Kurkolta vaaditaan?
Ratametsuri: Eri puolilla maailmaa kilpailutetaan eri rotuisia suunnistajia, Amerikassa radoilla kirmailee niin quartereita kuin pintojakin. Englantilaista täysiveristä pidetään kuitenkin sinä oikeana laukkarotuna ja niitä kilpailee ympäri maailmaa. Täällä virtuaalimaailmassa radoilla kilpailevat englantilaiset ja arabialaiset täysiveriset, ahal-teket, angloarabit, quarterit, irish sport- (ish) ja russian based sport- (rbsh). Vuodesta 2005 eteenpäin radoille on hyväksytty myös rodut: pintabian, ara-appaloosa, turkmeeni, berber, paint, quaraa, appaloosa ja laukaan-nandi…
Laukkurin valmennus aloitetaan 1-2 vuoden paikkeilla ja koska laukkaurheilu on bisnestä, rynnistävät Kurkot ensikerran radoille jo kaksivuotiaina, mutta myöhemmin kypsyneet voivat hyvin aloittaa kilpailumatkoilla viihtymisen 3-vuotiaanakin. Täysiveriset ovat uransa huipulla nelivuotiaina, mutta ne voivat jatkaa radoilla juoksemista aina viisi-kuusivuotiaiksi asti. Laukkauran jälkeen menestyneet siirtyvät jalostuspuolelle, huonommin menestyneet koulutetaan uudelleen, myydään Kooveelle tahi lähetetään vihreämmille laitumille tai suoraan Tiituspohjan Palvariin.

Kurkoilija: Mitkä ovat Laukka-Kurkon tärkeimät ominaisuudet?
Ratametsuri: Osa laukkureista on nopeampia lyhyillä matkoilla, kun taas toiset ovat kestäviä ja jaksavat juosta pidemmänkin matkan. Lyhyen matkan juoksijoita kutsutaan sprinttereiksi (”sprinter”) ja itkänmatkanjuoksijoita stayereiksi (”stayer”). On myös suunnistajia, jotka ovat parhaimmillaan risu- tai sekaestelaukoissa. Sprinttereiden ja stayreiden eron huomaa varsinkin täysiveristen kohdalla helposti. Sprinttereiden rintakehä on erittäin syvä, jotta keuhkoilla on paljon tilaa ja hapenottokyky hyvä. Stayereille tämä ominaisuus sen sijaan ei ole niin tärkeä, sillä niiden ei tarvitse käsitellä yhtä suurta määrää happea kerralla, sillä pitkillä matkoilla juostaan rauhallisemmin.

Kurkoilija: Mitenkäs Laukkakilpailun varusteet?
Ratametsuri: Kisavarustukseen kuuluu normaalit kartat/kompassit ja kevyet nastarit lamppuineen. Trikoot saattavat olla myös näyttäviä, tyylikkäästi omistajan väreihin siteerattuja. Jotkut käyttävät myös piilolinssejä, muunmuassa martingaaleja, silmälappuja ja korvatulppia. Ruohoradoillausein myös laitetaan nurmihokit, jottei satu vaarallisia liukastumisia. Laukkakilpailut ovat monipuolisia kuten laukkarodutkin, yhtälailla juostavat matkat vaihtelevat suuresti.

 

Matkat: Orit 5,5 km / Tammat, varsat ja ruunat 4.0 km / tallitytöt ja -pojat 2,0 km.
Poikkeuksellisesti kilpailua ei käydä Hiirolan raviradalla, vaan seuratkaa opastusta.

Linkin ensimmäisen opastuksen mukaisesta pisteestä 3,1 km pohjoiseen alkaa uusi opastus, josta vielä 1 km ”laukka”paikalle. Autot tienvarteen keltaliivisten ohjeiden mukaan ja tavallisella perheautolla pääsee hyvin paikalle, mutta suosikaa yhteiskyytejä.

Lunta maastossa muutama milli. Suot ja kankaat pehmeitä kuin kesällä. Leimasimet rastipukeissa ja heijastin lieriöt paikoillaan. Omat karttamuovit mukaan, ja kartan laitto muoviin kuuluu kilpailuaikaan. Lähtö laukaus klo 18:00:00 suomen aikaa. Hajonnat ja kisan luonne selviää kartasta kilpailun aikana tai sitten ei. Tulee hieno Kurko!

 

TERVETULOA kauempaakin ”Hei laukkaa ratsu Reima, reima”, toivovat ratametsuri keppihevoset mehtäjussi ja homenokka.

Myös SUUNNISTAJAN KAUPPA on paikalla!

Laukka01

 

Post a Comment

Your email is kept private. Required fields are marked *