Kuopio-Jukola 2014

Jukola2014_I

 Terä lähti Vehmersalmen Jukolaan kovin tavoittein; I kolmen joukkoon, II 15 joukkoon ja tavoitteena olla paras II joukkue. Tykinlaukauksen ja Hornetin ylilennon jälkeen homma pääsi käyntiin.

Nandi1. Osuus: Aiemmin päivällä maailmanmestari Jani Lakanen totesi, että toinen maailmanmestari Carl Godager Kåås tulee olemaan kova tällä pätkällä. Ja niinhän se oli, 5,1km:n väliaikaan Kåås tulee yksin. Kärkiletkassa n. min perässä Nandi Anttonen vie Terää sijalla 7. II Pavel Kubat sijalla 43 2.35 Kaasiin, III ja Tuukka Jurvakainen sijalla 114. eroa jo rapiat 4 min kärkeen. Vaihtoon tullaan aika samassa ruodussa, Kåås yksin, välissä Lidingön Ingaard 1.16 takana. Kärkiletkassa Nandi Anttonen sijalla 12. 2.59 takana, Suomen suunnistuksen toivon Olli Ojanahon perässään. Kakkosen Pavel on joutunut hieman nöyrtymään, sija kelpo 48, mutta ero keulaan jo 4,55. Kolmosen Tuukka kelaa lopun hyvin, vaihtosija 98, ero 7.58.

 

JaMMu 2. Osuus: Poikkeuksellisesti Jukolan pisin yöosuus oli toinen osuus ja sen takia monet joukkueet löivät kärkijätkiä tälle pätkälle, kuten myös Terä. Aika nopeasti keulaan kerääntyy odotettu porukka, veturina vuoroin Jani ja KR:n Adamski. Vaihtoon saapuu 6 joukkueen kärkiletka Adamskin johdolla, kaikki toki 10 sek sisällä. II joukkueen nestori Pete Saari tekee virheistä huolimatta totutun kovan juoksun. Sija nousee ollen vaihdossa 24. Kolmosen Teemu Karjalainen esittelee nousukuntoaan, vaihtosija 70. on vähintäänkin hyvä. Nykyään Nydalens SK:ta luotsaava Anders Nordberg ei tee tänä vuonna “Nordbergeja” vaan taipuu Janille rapiat 4 min. Myös Vehkalahden Veikoille yö on tummempi, Tero Föhr ei onnistu ja ero kärkeen jo yli 8 min.

 

Håvard3. Osuus: Viestin toinen yöosuus tarjoaa oppitunnin yösuunnistuksesta. Järlan yökingi Olle Boström ohittelee parikymmentä edellä lähtenyttä ja kelaa kärkeä reilut 3 min kiinni. Terän Håvard Lucasenin alku on vaikea, mutta kun IL Tyrvingin kielikaveri sattuu samoille seuduille niin matka alkaa taittumaan sujuvasti norjaksi. Vaihtoon tullaan parivaljakon SNO ja Järlan johdolla. Puolentoista minuutin päässä vaihtaa viimeistä rastia sössinyt Lidingö ja lopun loistavasti tullut Håvard. KR:n Aaro Asikaiselle sattuu se todella huono päivä, vatsa sanoo sopimuksen irti ja energiaton mies tekee myös lukuisia virheitä. Sija 10. ja ero kärkeen 4,41. Terä II Samppa on jo 20-joukossa väliajoissa, kaiken kaikkiaan hieno juoksu vie joukkueen sijalla 26. nelospätkälle. Kolmosen Aki Saari ottaa hieman takapakkia ja joukkueen sija tippuu parikymmentä pykälää (98.). Nuorelta miehenalulta kuitenkin hyvä suoriutuminen. Tällä pätkällä erot osuusajoissa ovat huimia, vaikka peli kokonaisuudessaan tasoittuu. Håvard ottaa takkiin 5 min Boströmille, joten Tiomilan kaltaista huippuvetoa ei Håvardilta nyt tullut.

 

Thony 4. Osuus: Ensimmäisellä lyhyellä pätkällä pöytä on katettu Terän Toni Saarelle. Tossu liikahtaa eri vauhtia kuin muilla, mutta valitettavasti suunnistus ei ehdi mukaan vauhtiin. Lukuisat pienet virheet ja sujumattomuus näkyy tuloksissa. Samaan aikaan startannut Lidingön Erik Ivarsson Sandberg vetää osuuden pohjat ja Toni jää pari minuuttia, vaihtosija 3 on loppua ajatellen kuitenkin lupaava. Kakkosen Timbe Joensuu onnistuu loistavasti jääden Tonille vain minuutin, vaihdossa kakkonen on 20. Parhaan kakkosjoukkueen tittelistä kamppaillaan tiukasti Lidingön ja KR:n kakkosten kanssa. Terä III:n vanhempi herrasmies Curt Sivill pitää joukkueensa sadan joukossa vaihtaen sijalla 94. Taistelu kärjessä on vielä suht. avoin, sijoilla 5-7 n. 5 min perässä vaihtavat KR, HiKi ja Halden.

 

Jouman5. Osuus: Lidingö ja Öystein Kvåål Österbö jatkaa siitä minkä Sandberg aloitti. Varmaa suunnistamista kepeällä jalalla ja kärkipaikka on Järlan pummatessa yksin tukholmalaisseuralla. Terä I ja Jonne Lakanen liikkuu hengitystieongelmista huolimatta Österbön kanssa samaa tahtia ja on teräuran parhaan Jukolan juosseena vaihdon kolmonen, pari minuuttia kärjestä. SNO:n Scott Fraser on osuuden nopein, ohittaa Joumanin osuuden puolivälissä eikä jää kyselemään kelpaako kyyti. Kärjen takana Haldenin Sören Bobach onnistuu hyvin ja saa kärkeä minuutin kiinni. Sijoilla 4.-6. ovat Järla, Halden ja KR vajaat 6 min keulasta. HiKi:n Matti Kivelä sijalla 8. jo 7,30 kärjen takana. Terän kakkosessa Lasse Kautto nostaa kolme pykälää sijalle 17. ja Terä II on tiukasti mukana taistossa parhaimman kakkosen tittelistä. Kolmosjoukkueen Jari Liuha näyttää mallia viestisuunnistamisesta. Terän ex-valmennuspäällikkö Morceli nostaa reilusti ja vaihtosija 67. on kolmoselle loistava.

 

Tue6. Osuus: Lidingön Mårten Boström ja SNO:n Eric Börjeskog muodostavat kärkiparin. Takana tapahtuu sitäkin enemmän ja homma tiivistyy ennen ankkureiden taistoa. Terä I ja Tue Lassen notkahtaa, huono päivä ja vaativa maastopohja vie mehut Tanskan dynamiitilta ja eroa tulee. Ero kärkeen kasvaa parilla minuutilla, mutta takaa ohi tulevat HiKi, KR ja Halden ovat selkeästi nopeampia, HiKi:n Timo Sild liikkuu osuuden 6 min reippaammin. Terä II ja Petteri Huikko tekee elämänsä juoksua ja meno maistuu. Vaihtosija jo 12 ja Terä II siirtyy selkeästi parhaaksi kakkosjoukkueeksi. Terä kolmosen tuore Sveitsin vahvistus Jonas Gründler juoksee kelpo osuuden ensimmäisessä Jukolassaan, vaihtosija 73 on hyvä.

 

Pais7. Osuus: Kisan aikana saavutettu jo reilukin ero KR:ään ja Haldeniin on muuttunut takaa-ajajan rooliksi ja Terän ankkuri Pasi Ikonen on lähes mahdottoman paikan edessä voittoa ajatellen. Kaikkien aikojen paras miessuunnistaja KR:n Thierry Gueorgiou aloittaa hurjaa vauhtia ja ruotsalaisjoukkueiden Johanssonin (Lidingö) ja Leanderssonin (SNO) selät lähestyvät 30 sek/km kovemmalla tahdilla. Myös Pasi aloittaa hyvin, ohittaa HiKi:n Valentin Novikovin ja jahtaa Haldenin Olav Lundanesin selkää vaikka pari pientä virhettä alkumatkaan mahtuu. Thierry saavuttaa ruotsalaiset ja kokeilee heti poikien vauhtikestävyyttä, mutta toteaa hetken olevan vielä liian aikainen. Vihannin ihmelapsi Ikonen saa myös moottorin lämpimäksi, sekä Lundanes että Novikov tippuvat kelkasta kun Pasi takoo osuutta Thierryn vauhtia. Terä II ja Juha Sorvisto kokee kovia osuuden puolivälissä kun nesteet ja energiat katoavat koneesta. Sija tippuu ja loppumatkasta tulee vaikea. Thierryn levättyä hetken muiden vauhdissa alkaa myllytys uudelleen ja Leandersson joutuu luopumaan voittotaistelusta. Pasi koukkaa 20 sek rastia 15 ja Lundanes tulee alle min päähän. Pasi etenee poikkeuksellisesti fysiikka edellä ja suunnistus ei ole totuttua Paissia. Thierry loikkii lopun jäätävää kyytiä ja hyvin peesannut Johansson kattelee sitten kotona GPS-seurantaa mistä on menty. Leandersson pystyy pitämään SNO:n pronssisijalla, vaikka virheitä tulee väsyneelle miehelle loppumatkasta. Pasi Ikonen tekee väsyneenä sen verran virheitä, että Haldenin Lundanes tulee takaa ohi.

Tera II

Voitosta onnitellaan Kalevan Rastia, joka voitti vaikka välillä näytti hyvinkin heikolta. Thierry osoitti mitä tarkoittaa maailman parhaan suunnistajan titteli. 2/3 osaa matkasta roikkunut Johansson oli osuuden toiseksi nopein n. 3 min perässä, kaikki muut jäivät yli 6 min! Kakkosen Vormisto taistelee lopun esimerkillisesti. Tavoite sijasta 15. joukossa ei täyty, mutta parhaan kakkosjoukkueen titteli on nyt vuoden ajan teränmaalla. Ansaitusti pojat nautiskelevat loppusuoraa yhdessä. Kolmosen Heikki Kettunen tekee virheitä, loppusija 82. on sama kuin vuotta aiemmin, eli ainakaan takapakkia ei toppaosasto ole ottanut. Kovin tavoittein startannut Terän I joukkue poistuu paikalta hieman pettyneenä, varsinkin kun KR tarjosi paikkaa muille kuninkaan paikalle. Ruotsalaisten esiintyminen oli hyvä, toki Lidingö jo Tiomilan 2. sijan jälkeen oli odotettu kärkijoukkueista.

HuttersonTerän kakkonen veti hienon viestin, erityisesti Petteri Huikon 6. osuus antaa potkua tulevaisuuteen. Ensi vuonna uudestaan, toivottavasti järjestelyt ovat jatkossa yhtä kohdallaan.

Katso Touhon upea kuvagalleria Jukolasta osoitteessa http://vaajte.kuvat.fi/kuvat/Jukola+2014/